СПЕЦИЈАЛНИ СИСТЕМИ: Руски ратни бродови добили ново оружје!

SPECIJALNI SISTEMI: Ruski ratni brodovi dobili novo oružje!

15 oktobra 2015

Naval parade rehearsal in VladivostokRuski ratni brodovi će uskoro biti opremljeni specijalnim svetlosnim sistemima koji mogu da zaslepe neprijateljske optičke senzore i osoblje, i to pomoću intenzivnog višekanalnog zraka.

Ovaj uređaj, koji se zvanično zove „vizuelna optička stanica za ometanje Grač“, predstavljena je prošle nedelje na vojnoj izložbi u Kubinki blizu Moskve.

U pitanju je uređaj sa daljinskim upravljanjem i ima od dva do četiri projektora koji stvarju dovoljno intenzivnu svetlost da uguši senzore neprijatelja i uzrokuje privremeno slepilo kod ljudi.

Projektor emituje svetlost u infracrvenom i ultraljubičastom delu spektra, što znači da utiče na uređaje poput termalnih vizira koji funkcionišu na tim talasnim dužinama.

Namera je da „Grač“ vojnim trupama obezbedi zaštitu tokom oružanih borbi i da onemogući izviđanje neprijatelja. Takođe se može koristiti i kao običan reflektor, ali i kao uređaj za slanje svetlosnih signala na velike udaljenosti.

Pročitajte još:

OVO JE NAJOPASNIJE RUSKO ORUŽJE U SIRIJI: Ona ne obara, već čini „slepim i gluvim”! (VIDEO)

„Grač“ je razvila Ruska ratna mornarica, a tokom oktobra će početi i testiranje prototipa ovog uređaja. Osim toga, proizvođač uređaja, kompanija OPK, smatra da postoji mnogo potencijalnih načina za primenu ovog uređaja.

„Razvoj ovakve naprave ima veliki izvozni potencijal. Naprava se može koristiti u borbi protiv terorizma, protiv amfibijskih vojnih operacija, kao i za sprečavanje sabotaže tokom rata. Ovaj uređaj može da doprinese spašavanju života i opreme, a isto tako ima snažan psihološki efekat na neprijatelja“, rekao je Sergej Skokov, zamenik direktora OPK.

„Ne samo da ovaj uređaj može da bude koristan za mornaricu, već može da koristi i graničarima i policijskim službama koje se bore protiv pirata na moru.“

Fregata Admiral Groškov će testirati novi uređaj. Admiral Groškov je vodeći brod među ruskim višenamenskim fregatama i trenutno prolazi kroz testiranja.

(Webtribune.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *