Specnaz brani Olimpijske igre u Sočiju

Specnaz brani Olimpijske igre u Sočiju

8 januara 2014

specnaz_pokec“Soči je glavni cilj terorista… Teroristički napadi u Volgogradu su samo početak”, rekao je Špiglu pukovnik Aleksandar Mihajlov, jedan od komandanata specijalne jedinice ruske Federalne službe bezbednosti, FSB.

Mihajlov je uveren da se događaji iz Volgograda, u kojima su ubijene 34, a ranjene 62 osobe, neće ponoviti.

Odluka da se Zimske olimpijske igre organizuju u Sočiju bila je od samog početka prilično rizična, jer se takmičenja održavaju svega 300 kilometara od zona u kojima su teroristički napadi gotovo svakodnevni.

Kremlj je, zbog toga, oko Sočija rasporedio čitavih 50.000 vojnika, policajaca i agenata, obalom Crnog mora patroliraju podmornice, ceo region nadleću bespilotne letelice, a nebo nad gradom brani novi raketni sistem S-400.

Širu podršku ovim snagama pruža još 170.000 policajaca, koji nadgledaju saobraćajnice.

Njihov zadatak, međutim, nije nimalo jednostavan, jer se grad Soči sa oko 400.000 stanovnika proteže obalom u dužini od nekih 100 kilometara. Olimpijski stadion i većina borilišta nalaze se uz samu obalu, a do Olimpijskog sela dolazi se novom, 70 kilometara dugom prugom.

Glavnu branu teroristima predstavljaju jedinice Specnaz i jedinica Alfa, kojom komanduje pukovnik Mihajlov. Njihova glavna meta, piše Špigl, jesu radikalni islamisti sa Kavkaza, na čijem se čelu nalazi Doku Umarov, koji zagovara formiranje emirata na severu Kavkaza.

Rusko ministarstvo unutrašnjih poslova smatra da se pod njegovom komandom nalazi oko 600 boraca, organizovanih u 40 grupa. Opasnost predstavlja i oko 400 islamskih boraca koji se trenutno bore na strani ustanika u Siriji.

Tokom prethodne godine ruske snage bezbednosti sprovele su 70 akcija protiv terorista i “ubile oko 260 bandita”, uključujući i Murada Kasumova, jednog od glavnih organizatora terorističkih napada u Volgogradu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *