СПЕКТАКЛ У БАТАЈНИЦИ: Приказ способности Војске Србије, грађани одушевљени бравурама руске акро-групе „Стрижи“ (ФОТО+ВИДЕО)

SPEKTAKL U BATAJNICI: Prikaz sposobnosti Vojske Srbije, građani oduševljeni bravurama ruske akro-grupe „Striži“ (FOTO+VIDEO)

20 oktobra 2017

Vučić prošao kroz špalir

Intoniranjem himne „Bože pravde“ svečano je počela centralna manifestacija Oslobađanja Beograda u sklopu koje se održava i vojna vežba Sloboda 2017.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prošao je kroz špalir čime je zvanično vojna vežba i počela:

Otmica aviona i pregovori sa teroristima

Na samom početku vojne vežbe simulirana je otmica aviona na međunarodnoj liniji. Lovci „mig 29“ presreli su avion s namerom prinudnog prizemljenja. Nakon sletanja počinju pregovori s teroristima, a novinar „Vesti“ javlja da među tzv. teroristima ima i dve žene.

Kao deo vežbe, pilot jednog lovca je iskočio padobranom pod pretpostavkom da mu je avion oštećen. Helikopteri kreću u operaciju traganja i spasavanja. Helikopter Mi-17 vrši pretragu terena. Pilot je lociran i evakuisan.

Pregovori sa teroristima u otetom avionu nisu uspeli. Specijalno obučeni timovi koriste cisternu za dopunu goriva kao masku, prilaze avionu i zauzimaju položaj za upad. Energičnom akcijom i protivterorističkom taktikom oslobađaju se taoci.

Avion se pregleda u slučaju da se u njemu nalazi eksploziv. Pregled se obavlja uz pomoć specijalno obučenih pasa. Pronađena je eksplozivna naprava koju tehničari uklanjaju koristeći specijalnu opremu i odela. Izvršena kontrolisana eksplozija.

Nakon neuspeha u vazduhu, grupe terorista zauzele objekte po aerodromu. Angažuju se izviđački kapaciteti sa vozilima BRDM 2 i bespilotne letelice „orbiter mini“.

Tanjug
Teroriste gađali i iz „Lazara“

„Kobre“ u akciji

U razbijanju terorista koristi se i oklopno vozilo „Miloš“, a pripadnici Vojske Srbije gađaju ih i iz „Lazara 3“. Iznad njih su i dva helikoptera Mi-8 sa konstrukcijom za desantiranje specijalaca.

Teroristi su savladani, ali traži se sumnjiv paket, prepričava simulaciju vežbe novinar „Vesti“. Na teren se šalju i specijalci jer se sumnja da je u pitanju opasno hemijsko-biološko oružje.

Specijalni timovi iskrcavaju se iz helikoptera Mi-8 tehnikom „brzo spuštanje“ i neutrališu teroriste. Izvršena hitna medicinska evakuacija helikopterom Mi-17.

Balet vazduhoplovnog ešalona Vojske Srbije

U nastavku vojne vežbe leteo je ešalon iz sastava ratnog vazduhoplovstva Vojske Srbije.

Prikazani su avioni G-4 „supergaleb“, avioni „lasta 95“, helikopteri „gazela“, „gama“, Mi-17 i Mi-8.

Tanjug
Ruski „Striži“

„Striži“ izvode akrobacije na nebu

Pripadnici akro-grupe „Striži“ iz Rusije sa šest aviona „mig 29“ izvode dinamičan program vrhunske tehnike pilotiranja. Neke delove programa prikazuju prvi put van granica Rusije.

Pogledajte snimak našeg novinara sa lica mesta:

Posle Rusa lete Srbi

Nalet aviona „mig 29“ koji se nalaze u naoružanju Vojske Srbije. Nakon toga sledi demonstracioni skok padobranaca Vojske Srbije, javlja novinar Vesti Đorđa Barovića.

Tanjug
Publika prati vojnu vežbu: Kajl Skot, Aleksandar Vulin, Aleksandar Vučić i patrijarh Irinej

Rusi stigli prvi

Na aerodrom je oko 11:30 prva stigla ruska delegacija koja je mesto na svečanoj bini zauzela pre državnog vrha Srbije i Republike Srpske.

Pogledajte dolazak ruske delegacije:

Novinar „Vesti“, Đorđe Barović, javlja sa lica mesta da su u toku poslednje pripreme pred početak vežbe i da se očekuje dolazak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Sergeja Šojgua na aerodrom:

Ruski poklon „migovi“ u prvom planu

Pogledajte snimak svečane bine u iščekivanju gostiju. Šest Mig-ova 29 koji su poklon ruske federacije Srbiji izloženo je ispred svečane bine:

Čekao se predsednik Vučić i Sergej Šojgu

Građani su na vojni aerodrom mogli da dođu do 11 časova, kada su se kapije zatvorile u iščekivanju državnog vrha Srbije i ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua koga je na aerodromu „Nikola Tesla“ dočekao ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Organizatori vojne vežbe Sloboda 2017. očekuju oko 50.000 posetilaca.

Zbog svega toga primetne su pojačane bezbednosne mere, a posebno su na vojnom putu ka aerodromu raspoređene jake policijske snage.

Krivokapić: Na vežbi više od 2.000 vojnika

Portparol Ministarstva odbrane Srbije Jovan Krivokapić govorio je novinaru „Vesti“ o tome koliko vojnika i tehnike Vojske Srbije će biti predstavljeno na vojnoj vežbi Sloboda 2017.

Na vežbi i Dani Zoltan

Pukovnik koji je oborio nevidljivi avion F17, Dani Zoltan, na vojnu paradu došao je sa novinarima iz Mađarske i Slovačke.

– Očekujem da vidim prikaz najmodernije vojne tehnike danas – kaže za „Vesti“ Dani Zoltan.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *