СПЕКТАКУЛАРАН ПОТЕЗ: Индија, Иран и Русија раде на транспортном коридору који ће бити озбиљан конкурент Суецу! (МАПА)

SPEKTAKULARAN POTEZ: Indija, Iran i Rusija rade na transportnom koridoru koji će biti ozbiljan konkurent Suecu! (MAPA)

1 novembra 2018

Indija, Iran i Rusija tokom novembra će obaviti završne pregovore o startu svog mega-protekta – međunarodnog transportnog koridora Sever-Jug.

Biće dugačak 7.200 kilometara, ali je biti ozbiljan konkurent Sueckom kanalu. Jer, biće to kraći i jeftiniji put od Indijskog okeana do istočne Evrope u Baltičkog mora sa Sankt Peterburgom kao najsevernijom i krajnjom tačkom.Trojni projekat podrazumeva transport robe železnicom, ali i – vodom.

Roba će kretati iz najveće indijske luke Mumbaja (i drugih) do iranskog grada Bender-Abas koji se nalazi na obali Persijskog zaliva. odatle će železnicom stizati do iranskog grada Bender-Enzeli na obali kaspijskog mora. O njega, brodovima do ruske luke Astrahanj, a od nje – opet železnicom – samo ruskom prema Evropi.

(Foto: Pablik/Fakti)Moskva, Teheran i Nju Delhi tvrde da će prevoz robe koridorom Sever-Jug biti 30-40 odsto jeftiniji nego brodovima kroz Suecski kanal. A i da će mu biti potreno znatno manje vremena da stigne do mnogih tačaka u Evropi.

Primera radi, roba će od Mumbaja do Koskve koridorom stizati celih 20 dana brže nego kroz Suec.

Planiran je godišnji prevoz 20-30 miliona tone robe indijsko-iransko-ruskim koridorom.

Ministar trgovine i industrije Indije – Sureš Prabhu – već je objavio da je njegova zemlja veoma zainteresovana da koridor Sever-Jug profunkcioniše što pre.

Nije objavljeno kako bi zemlje-partneri finasirale ceo projekat. Najverovatnije: svaka onaj deo koji se tiče njene teritorije i infrastrukture.

(fakti. org)

KOMENTARI3 komentara

 1. raikkonen says:

  konjokradice na aparate..sve alternativne koridore gde oni nece moci da kontrolisu dovesce ih do ludila..hahahaha..severni morski pur..jedan put jedan pojas pa sad ovo plus transibirski koridor u potpunosti marginalizuje postojeci morski put izmedju istoka i zapada a drze ga kravari..prcc!

 2. Za predsednika Putina says:

  Nije dobra mapa. Krim je u pogrešnoj državi ucrtan.

  • Slobodanka says:

   Slika je stara jer još 1999 i 2000 godine počeli su Sa planiranjem transportnog koridora Sever-Jug.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *