„SPIEGEL“: Angela Merkel planira dobrovoljno da se povuče

„SPIEGEL“: Angela Merkel planira dobrovoljno da se povuče

14 јула 2014

84363463_Merkel_132959cNemačka je po četvrti put prvak sveta u fudbalu, ali je uticajni politički nedeljnik Spiegel upravo u noći velikog trijumfa nacionalnog sporta objavio da kancelarka Angela Merkel planira da dobrovoljno podnese ostavku! Ne čekajući redovne izbore niti smenu lidera u svojoj CDU.

Pozivajući se na izvore u nemačkoj vladi i u vladajućoj partiji, Spiegel je objavio povodom 60-og rođendana nemačke kancelarke:

„Celokupno okruženje Merkelove – i u njenoj partiji i u vladi – ubeđeno je da će ona dobrovono podneti ostavku”.

Spiegel je ocenio da se Merkelova sada nalazi na vrhuncu političke karijere i da je Nemačku uspešno vodila kroz period posle izbijanja svetske finansijske krize i krizu evrozone koja je potom usledila.

Isti list tvrdi da Merkelova ne želi da ponovi sudbinu svojih prethodnika Konrada Adenauera i Helmuta Kola koji su uživali ogromnu popularnost, ali morali da odu sa vlasti ili zbog izgubljene unutarpartijske borbe ili zbog poraza na izborima.

Nemački mediji su i ranije pisali o mogućoj ostavci Merkelove.

U maju su mediji u Luksemburgu objavili da će se Merkelova povući da bi zauzela položaj generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, ali je zvanični Berlin to odmah demantovao.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u