ШПИГЛ: Балтичке земље и Пољска ће послати трупе у Украјину

ŠPIGL: Baltičke zemlje i Poljska će poslati trupe u Ukrajinu

27 maja 2024

Baltičke zemlje i Poljska upozorile su Nemačku da bi mogle da pošalju trupe u Ukrajinu ako se situacija za Ukrajinu primetno pogorša zato što saveznici nerado isporučuju oružje Kijevu, piše nemački „Špigl”.

List navodi da su na marginama konferencije o spoljnoj i bezbednosnoj politici u Talinu prošle nedelje predstavnici baltičkih zemalja „upozorili” Nemačku na posledice njene politike u vezi sa sukobom u Ukrajini.„Ako Rusima uspe strateški prodor na istoku Ukrajine, jer Zapad nerado pomaže Kijevu, situacija se može naglo pogoršati. U tom slučaju, baltičke zemlje i Poljska neće čekati da se ruske snage rasporede na njihovim granicama, upozoravaju baltički političari – one će same poslati trupe u Ukrajinu”, ističe se u članku.

Prema njihovim rečima, na taj način će NATO postati strana u sukobu, a upravo toga se plaše nemački kancelar Olaf Šolc i američki predsednik Džozef Bajden.

Šolc je u nedelju izjavio da se protivi reviziji pravila za upotrebu nemačkog oružja od strane Ukrajine i davanju mogućnosti Kijevu da izvodi napade na rusku teritoriju. Kancelar je ranije više puta naglašavao da Berlin ne želi da sukob Rusije i Ukrajine preraste u sukob između Rusije i NATO-a.

Ranije je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u intervjuu za „Ekonomist” rekao da Alijansa ne namerava da šalje trupe u Ukrajinu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je retorika Pariza i Londona u vezi sa mogućnošću slanja vojnika u Ukrajinu opasna. U Kremlju su takođe naveli i da su obratili pažnju na Makronove reči da se u Evropi razmatrala tema slanja vojnika, kao i da je Moskvi dobro poznat njegov stav o nanošenju „strateškog poraza” Rusiji, prenosi Sputnjik.

(Politika)

KOMENTARI3 komentara

  1. Gagi says:

    Saljite koga god hocete, nebo ima svoja pravila.

  2. milorad5 says:

    "špigl" je dokazani CIA medij u nemačkoj,taj medij nema veze sa novinarstvom,čiste zidne novine američke obaveštajne"zajednice"...sve što objave je u funkciji specijalnog rata...ova "informacija" može da ima višestruke namere iza plasmana ali baš me zabole da pišem o tome jer upravo zato je i besmislena,previše je široka za tumačenje i neću da se zamaram ili da zamaram nekoga ako pročita ovo..dovoljno je znati da ovo nema veze sa mozgom,neće se desiti,niti postoji bilo šta iza ova bajke da bi ona mogla da postane stvarnost...čisto "bacanje balona" kako oni to zovu u slengu "obaveštajne zajednice":)..samo opasni su to ljudi,sreća,zaposleni su im debili koji znaju samo copy-paste "umetnost"...

  3. 100 mu bustera says:

    Bravo, hrabro od vas, a tek pametno...😎

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *