„ШПИГЛ“ ИЗВЕШТАВА: Орбан избацује немачке компаније из Мађарске!

„ŠPIGL“ IZVEŠTAVA: Orban izbacuje nemačke kompanije iz Mađarske!

4 aprila 2023

Mađarski premijer Viktor Orban bio je veoma predusretljiv prema nemačkim investitorima ranije u svojoj karijeri, ali se ovakvo stanje stvari u poslednje vreme drastično promenilo.

Kako navodi „Špigl“, ovaj trend je počeo sa Orbanovom najavom da se veći deo mađarske industrije mora naći u mađarskim rukama, nakon čega su zakonodavci u Budimpešti doneli niz propisa koji su otežali poslovanje stranih kompanija.Metoda koju koristi Orbanova vlada za ostvarivanje ovog cilja sada je dobro poznata vlasnicima nemačkih kompanija, piše nemački nedeljnik.

Prvo, neželjeni investitori bivaju sputani birokratskim ograničenjima i uslovima, da bi zatim dobili ponude za preuzimanje (dela) vlasništva od mađarskih preduzetnika, za koje nemački list tvrdi da su neretko bliski mađarskom premijeru.

Iako se retko koja od nemačkih kompanija usuđuje da javno protestuje zbog nastojanja mađarske vlade da osnaži domaće proizvođače, generalni direktor izdavača školskih udžbenika „Klet“ iz Štutgarta (prisutan i u Srbiji) Filip Hausman istakao je da Budimpešta želi da strane kompanije budu u „nepovoljnom položaju“ u sektorima gde mađarska vlada želi da stvori nacionalne korporativne „teškaše“.

„Neke nemačke kompanije se više ne osećaju dobrodošlo u toj zemlji“, istakao je Hausman, ukazavši da sigurnost njihovih investicija „više nije zagarantovana.“

Povratak mađarskog građevinskog sektora u ruke Mađara

U slučaju građevinskih kompanija i proizvođača cementa, tu je i propis kojim se stranom preduzeću dodaje 90 odsto „dodatnog rudarskog nameta“, a za koji nemačke kompanije kažu za „Špigl“ da im nanosi novčane gubitke sa svakim prodatim džakom cementa.

Još jedna uredba podrazumeva da podružnica stranih kompanija može izvoziti robu van zemlje samo uz posebnu dozvolu, a treća obavezuje kompanije da proizvode cement u mađarskim kamenolomima prema državnim specifikacijama.

„Špigl“ dodaje da je Orbanov ministar građevinarstva Janoš Lazar pre nekoliko nedelja objavio nacrt Zakona o građevinarstvu, kojim bi se, kako navodi nemački list, ta „industrija konačno stavila pod komandu države.“

Ukoliko ovaj pravni akt stupi na snagu početkom jula kako je najavljeno, vlasti mogu gotovo po volji da diktiraju obim proizvodnje i cene stranim proizvođačima cementa. Većina materijala bi morala da se isporuči novoj mreži nacionalnih trgovaca građevinskim materijalima koji bi dominirali tržištem. Ako bi strani vlasnici hteli da se odreknu svojih preduzeća, država bi imala pravo preče kupovine.

Sledeći primer građevinske industrije, „Špigl“ slučajem nemačkih kompanija „Hajdelberg materijals“ i „Švenk cement“ ilustruje kako mađarske kompanije već sada koriste ove okolnosti kako bi preuzele poslove od stranih preduzeća.

(RT Balkan)

KOMENTARI3 komentara

  1. Velika Metla says:

    Mađarska pripada PRVO Mađarima, pa onda svima onima drugima ma ko oni bili koji poštuju mađarsku državu. Mađarska NE PRIPADA satanističkom Briselu i njegovim pederima i lezbejkama. Brisel neka zadrži za sebe te svoje tkzv " vrednosti".

  2. Gagi says:

    Gosp Orban ovim nacinom NIKADA nece postati "ekonomski tigar". Trebalo bi sve to da bude suprotno, da zatvara svoje fabrike i otvara tudje, da njegov narod u svojoj drzavi radi za strane kompanije a ne za svoje. Zar nije predivno da se radi za strane kompanije u svojoj drzavi, nigde nije potrebno da se putuje a nije ni potrebno da se placaju skupi stanovi. Naravno da je potrebno takvim kompanijama pomoci iz svog budzeta i napraviti im kompletnu infrastrukturu, ali, to je sve cena da se ponasamo savremeno. Da zivimo vec jednom kao "normalni" ljudi, do sada smo sa svim onim nasim fabrikama koje smo imali bili nenormalni. Zbog toga su nas ove nase "dobre cike" i razduzili sa tim krvavim radnickim znojem i sve to unistili. Da se vise ne podsecamo muka kada je to stvarano vec da zivimo kao savremeni i civilizovani ljudi. Slicna je prica i sa KiM, sve sto nam stvara probleme, toga se odmah treba resiti i ratosiljati. Ljudi moji, "zivot nema alternativu", jednom se zivi a ako je vec tako, neka se u tom zivotu uziva iz sve snage i za sve tudje zasluge.

  3. Milutin says:

    Na vreme treba preduzeti mere da druge zemlje ( kao n.pr. Nemačka) ne bi mogli politički ucenjivati državu povlačenjem svojih investicija. I krenuti na vreme u pozicioniranje na međunarodnom tržištu. Jer nije toliki problem preuzeti "napuštena" preduzeća već naći kupce za svoju robu. Strane kompanije koje grade svoja preduzeća u trećim zemljama imaju svoj brend i svoje mesto na tržištu. Ponovno plasiranje proizvoda pod "starim", na domaćem tržištu prepoznatljivom brendu je već ozbiljan zalogaj a izlazak na svetsko tržište dug i mukotrpan posao. U tu trku treba krenuti na vreme. Na tom polju Zapad ima barem 100 do 200 godišnju prednost u raspoznatljivosti svojih brendova. Ima i kvalitet i organizacione sposobnosti. Ali međunarodno tržište ima svoju moć. Kupovnu moć. I ono kao odgovor na pretnju ucenom, ucenom ili samo pretpostavljenom mogućnošću ucene može da se okrene svom unutrašnjem tržištu gde to unutrašnje tržište može biti i tržište više zemalja koje su ili mogu biti ucenjene gubitkom stranih investicija. Gubitak tržišta, kako gotovih proizvoda tako i investicija, na globalnom nivou,ali tek na duži rok, mnogo snažnije pogađa onog koji nudi nego onog koji traži. A kako se ponuda generalno još uvek nalazi na Zapadu a potražnja na Istoku i Jugu, okretanje sopstvenoj ponudi Istoka i Juga, koja u startu može da bude i nižeg kvaliteta od "brendiranog" Zapada, donosi ipak kolosalnu razvojnu prednost Istoku i Jugu. Što će reći, ne- Zapadne zemlje mogu slobodno da zaborave tržište "brendiranog" Zapada i da se okrenu sebi i širokoj lepezi svojih proizvoda koje će zajedno da unapređuju a ne da se "ubijaju od posla" u sustizanju brendova.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *