„ШПИГЛ“ ОБЈАВИО ТАЈНЕ ДОКУМЕНТЕ НЕМАЧКЕ ВОЈСКЕ: Распад ЕУ је све ближе, јер Немачка…

„ŠPIGL“ OBJAVIO TAJNE DOKUMENTE NEMAČKE VOJSKE: Raspad EU je sve bliže, jer Nemačka…

5 novembra 2017

Evropska unija i zapadni poredak mogli bi da se uruše do 2040. godine, navodi se u internoj studiji nemačke vojske, u koji je magazin „Špigl“ imao uvid.

Nemačka vojska procenjuje da je raspad EU i zapadnog poretka u narednih nekoliko decenija moguća opcija.

U dokumentu na 102 stranice pod nazivom „Strateška perspektiva 2040“, koji je krajem februara usvojio vrh Ministarstva odbrane i od tada čuvan u tajnosti, Bundesver prvi put u istoriji razmatra kako bi društveni trendovi i međunarodni konflikti mogli da utiču na bezbednosnu politiku Nemačke narednih decenija, navodi „Špigl“.

Studija obrađuje šest mogućih scenarija od kojih najgori pod nazivom „EU u raspadu, a Nemačka u reaktivnom modu“ pretpostavlja mogućnost „višestruke konfrontacije“.

Prema ovoj projekciji, međunarodni poredak se urušava nakon „decenija nestabilnosti“, vrednosni sistemi gube svoj uticaj a globalizacija je zaustavljena, prenosi „Špigl“.

Kako se navodi, „proširenje Evropske unije je u velikoj meri napušteno“ kao ideja, a Uniju napuštaju još neke države.

– Evropa gubi svoju globalnu konkurentnost – konstatovali su u studiji stratezi Bundesvera, obrazlažući tu varijantu.

Oni smatraju da je „sve neuređeniji, delom haotični i konfliktni svet dramatično promenio bezbednosno-političko okruženje Nemačke i Evrope“.

Prema drugom scenariju – „Zapad protiv Istoka“ – neke istočne države EU zamrzavaju evropske integracije, dok se druge „priključuju istočnom bloku“.

Još jedan od scenarija – „Multipolarna konkurencija“ – predviđa uspon ekstremizma dok se nekoliko partnera u EU približava političkom modelu Rusije.

Dokument ne navodi izričito nikakvu prognozu, ali svi scenariji su, kako zaključuju autori, „mogući do 2040. godine“, navodi „Špigl“.

KOMENTARI6 komentara

 1. Cetnik says:

  Pukni dEU pukni!!!

 2. Trifun says:

  Nece uzeti toliko godina. To su veoma optimisticne prognoze. EU Titanik je smrtno pogoden velikom santom leda koja se zove Brexit, s obzirom da je to ogroman brod tonjenje nije instantno ali ne moze ni da potraje toliko dugo jer je voda pocela da prodire sa svih strana. I na Titaniku se svirala muzika dok je tonuo, i izvikvile hrabre parole ali samo oni prvi koji su napustili brod su se spasili. Nema nazad.

 3. Dušan says:

  to nisu "moguci" vec unapred napisani i isplanirani scenariji. Milion puta sam ponovio: Amerika NECE dozvoliti NIKADA Evropi da bude jaca od nje, i jedini nacin da u tome uspe (nadam se poslednji put) je da napravi razdor izmedju Evrope i Rusije.

 4. punca says:

  Balkan se raspada do 2025 s'tim i EU !

 5. Vojna I ojdeSe says:

  Se je rasulo, otrof, $€£¥~π, i u crkvi je ushao otrof. Zelendachi. Se se raspalo u ovim trenutku. A u buduche, je pitanje Dana kad ce se ispoubijati, da ostane Shaka Jada na zemju kuglufu.

 6. PRAVDA says:

  Pa EU ceka prijem SRBIJE ,to je negde 2030.godine !? Znaci da ce SRBIJI trebati 10 godina da razbuca tu nakaradnu uniju koj je stvorena da Nemacka opere svoj deficit koji je nastao rusenjem Berlinskog zida !!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *