ŠPIJUNI I U CRVENOM KRSTU: Samoodbrana Donjecka uhapsila zaposlene „humanitarce“

ŠPIJUNI I U CRVENOM KRSTU: Samoodbrana Donjecka uhapsila zaposlene „humanitarce“

10 maja 2014

GAR02-UKRAINE-CRISIS+LAVROVNepoznate osobe uhapsile zaposlene u kancelariji Crvenog krsta u Donjecku, zbog sumnje za špijunažu. Predstavnik Crvenog krsta za rekao da su oslobođeni.

Oni su oslobođeni u dva sata. Jedan od njih je teško pretučen“, rekla je predstavnica Crvenog krsta u Kijevu Irina Carjuk za Rojters.

„Oni su uhapšeni juče. Mi sumnjamo da su učestvovali u špijunaži i upravo proveravamo ove optužbe“, izjavio je ranije jutros zamenik portparola samoproglašene „Narodne Republike Donjeck“ za AFP.

„Glas Rusije“ je preneo pisanje lokalnog lista „Novosti Donbasa“, koji se poziva na zaposlene u Crvenom krstu, da su radnici Crvenog krsta napadnuti 9. maja u 19.00 časova po lokalnom vremenu i da je tom prilikom sedam ljudi odvedeno – svi su muškarci, pošto su žene koje su u trenutku napada bile u kancelariji puštene.

Tri taoca su volonteri Crvenog krsta iz Kijeva, jedan je Francuz, a ostala tri su stanovnici Donjecka.

„Svi oni su sinoć došli u kancelariju u Donjecku da isporuče lekove, piše list iz Donjecka. Napadači su odneli sve lekove, a taoci se trenutno nalaze u zgradi redionalne administracije Donjecka, koja se nalazi pod kontrolom proruskih snaga, ističe lokalni list.

Međutim, predstavnik Međunarodnog crvenog krsta je za Itar-Tass rekao da nije reč o otmici.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *