ŠPIJUNIRANJE MEĐU PRIJATELJIMA: Obama nije znao šta se radi?!

ŠPIJUNIRANJE MEĐU PRIJATELJIMA: Obama nije znao šta se radi?!

27 oktobra 2013

Prisluskivanje-karikat_620x0Zbog ogromne količine podataka koje obrađuju njeni kompjuteri, centrala Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) u Fort Midu je najveći potrošač električne energije u američkoj saveznoj državi Merilend. Eto i ti, mali čipovi i procesori, mogu da budu rastrošniji od ogromnih industrijskih objekata, kada im se poveri tako kolosalan, gigantski zadatak – da špijuniraju ceo svet.

U tom svetu, naime, informacija je sve više, a oni koji naređuju ljudstvu NSA su, baš, ambiciozni: ne žele da propuste ni telefonske razgovore – svojih saveznika. Skandal je izbio pošto se čulo da Amerika prisluškuje nemačku kancelarku Angelu Merkel, pa sada od SAD i njenog predsednika, dobitnika Nobelove nagrade za mir Baraka Obame svi ogorčeno traže da smanje taj svoj čudan doživljaj svetskog čuvara demokratije. NSA, međutim, gradi novi superkompjuterski centar, sa energetskom podstanicom od 150 megavata.

Optužbe da su SAD špijunirale Merkelovu mogle bi da nateraju predsednika Obamu da učini izbor koji odlaže godinama: da li da nastavi staru igru špijuniranja američkih prijatelja i da ugrozi saradnju s važnim partnerima u praćenju terorista, vođenju svetske ekonomije i usporavanju iranskog nuklearnog programa, piše „Njujork tajms“.

Ugledni list navodi da iza scene postoje trvenja na temu koliko je Obamina administracija uopšte bila obaveštavana o prisluškivanju svetskih lidera. Znači li to da se informaciono-energetski lider iz Merilenda NSA, može biti, pomalo otuđio od svojih gospodara u obližnjem Vašingtonu? Da tigar već gricka svog hranioca, pošto je iz kaveza pustio kandže po celoj svetskoj džungli?

– Bila je to kolosalno loša procena – raditi nešto zato što možeš, umesto da pitaš da li bi trebalo – preneo je „Njujork tajms“ ocenu neimenovanog visokog člana američke administracije na ovu temu.

Taj čovek je, ipak, odbio da novinarima direktno odgovori na pitanje šta je konkretno Barak Obama znao o praćenju mobilnog telefona Angele Merkel, mada je kazao da „predsednik ne misli da smo na dobrom putu“.

Uostalom, zna se da je Lenjin rekao da, „ako nam (radničkom pokretu – prim VN) ko dođe glave, biće to mangupi u našim redovima“.

Obamina savetnica za nacionalnu bezbednost Suzan Rajs insistirala je, tokom neprijatnog službenog razgovora sa Krištofom Hojzgenom, najbližim saradnikom Merkelove, na tome da predsednik SAD nije znao šta se čini sa kancelarkinim telefonom, i dodala da se to trenutno ne radi, niti da će ubuduće. To je verzija razgovora njih dvoje iz ugla nemačkih zvaničnika, dok američki tvrde da Rajsova nije rečju priznala da je prisluškivanja bilo, mada nije ni osporavala dokaze koje je primila od Nemaca, a čiji trag se vuče do Obaminog prethodnika Buša Juniora.

Kriščen sajens monitor“ piše da posle obelodanjivanja američkih špijunskih poslova u Francuskoj, Nemačkoj, Italiji – to su najvažnije zemlje EU, uz izuzetak Britanije, s kojom SAD imaju sporazum da se međusobno ne uhode – Evropa razmatra novi, „tvrd“ zakon, čije bi žrtve mogle da postanu američke kompanije poput „Gugla“ i „Fejsbuka“. Taj zakon bi nalagao firmama da dobiju odobrenje od evropskih zvaničnika pre nego što prikupljene podatke o evropskim građanima proslede vlastima SAD – u suprotnom, pretile bi im enormne kazne. I to, međutim, samo iznova otvara večito pitanje: ko će (i kako) nadzirati – nadzirače?

ODANI SARADNICI

„Slučaj Merkel“ ima posebnu i konkretnu specifičnu težinu, jer je nemačka obaveštajna služba BND do sada uradila mnogo dobrog za „američku stvar“: pratila je sumnjive terorističke ćelije, a igrala je i ključnu ulogu u dobijanju informacija od iranskog naučnika čiji kompjuterski hard-disk je sadržao dokumente na osnovu kojih je zaključeno da Teheran radi na pravljenju nuklearne bojeve glave, piše „Njujork tajms“. U bližoj prošlosti, Nemačka je bila znatno konstruktivniji i bezazleniji partner od, recimo, Francuske, čije tajne službe Amerikanci sumnjiče za veoma intenzivnu industrijsku špijunažu u SAD.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *