ШПИЈУНСКА АФЕРА ТРЕСЕ ЕВРОПУ: За кога је радио Данијел М?

ŠPIJUNSKA AFERA TRESE EVROPU: Za koga je radio Danijel M?

3 maja 2017

Švajcarska Federalna obaveštajna služba (FIS) nije konkretno želela da komentariše slučaj Švajcarca Danijela M. (54).

On je u petak uhapšen u Nemačkoj pod sumnjom da je špijunirao nemačke finansijske istražitelje uključene u kupovinu CD-ova sa podacima o osobama koje izbegavaju porez prebacujući novac u Švajcarsku.

– Kada neko u Švajcarskoj koristi ilegalne metode da ukrade državne ili poslovne tajne, to je špijunaža i mi imamo jednicu koja se bori protiv toga – rekao je direktor FIS Markus Zajler novinarima na brifingu u Bernu, prenosi Rojters.

Zajler je kazao da je „FIS aktivan u zemlji i inostranstvu“, na šta je upitan da li to uključuje i Nemačku.

– Jednostavno neću ništa da kažem – odgovorio je šef FIS.

Izvor Rojtersa iz izvora u nemačkoj vladi naveo je da je u Berlinu ministar spoljnih poslova Nemačke Zigmar Gabrijel zatražio od švajcarske ambasadorke Kristin Šraner Burgener da objasni poslednja dešavanja „u interesu nemačko-švajcarskog prijateljstva“. Taj izvor je kazao Gabrijelov zamenik Valter Lindner juče popodne primio ambasdorku i zatražio informacije o špijunskom slučaju, ali nije naveo nikakve detalje.

Nemačko Državno tužilaštvo je u petak je saopštilo da je uhapšen Švajcarac za kojeg se sumnja da je špijunske aktivnosti započeo početkom 2012. godine, preneo je AFP.

„Federalna policija je takođe pretresla nekoliko stambenih i poslovnih objekata u i oko bankarskog centra Frankfurta“, navedeno je u saopštenju.

„Velt“ je u nedelju objavio da je misija Danijela M. bila da identifikuje nemačke poreske istražitelje koji su uključen i u kupovinu CD-ova sa podacima o „poreskim prevarantima“, za koje AFP navodi da su već ranije u prošlosti ugrožavali nemačko-švajcarske odnose.

Navodi se da je nekoliko nemačkih pokrajina od 2006. platilo milionske svote anonimnim izvorima za ove CD-ove na kojima se nalaze liste sa računima državljana Nemačke u Švajcarskoj i Lihtenštajnu.

U tekstu „Velta“ piše da se veruje da Danijel M. radi za švajcarsku obavestajnu službu NDB i da je bio zaposlen u nemačkom finansijskom i bankarskom sektoru.

KOMENTARI3 komentara

 1. Bagro crvena says:

  Garantovano za nas! Pošto smo ekonomski tigrovi Evrope! Svi nam zavide na ekonomskim uspesima!

  • FN says:

   Mene prosto sramota kako nam dobro ide!

 2. Kosovac says:

  Švajcarci, picopevci, imaju federalnu obaveštajnu službu. Ne potcenjujem ih, oni imaju bazu podataka o svojim građanima prikupljenu bolje nego što je rađeno u komunističkoj Nemačkoj ili Jugoslaviji. Međutim, svi podaci su dostupni CIA, naročito o računima u švajcarskim bankama. Kada dođe stani-pani, CIA lako može i da blokira po volji nekome te račune. Sankcije bato. A ovaj Danijel M, ako je stvarno uradio špijunažu špijuna, ne piše mu se dobro, neka bere kožu na šiljak.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *