Špijunska oprema dostupna svima u Srbiji

Špijunska oprema dostupna svima u Srbiji

30 marta 2014

lokator-(1)_620x0Koliko samo naivno danas izgleda arhetipska scena iz krimi filmova u kojoj privatni detektiv satima vreba ispred hotelske sobe sa foto-aparatom u ruci da bi obezbedio dokaz bračne prevare. Razvoj tehnologije omogućio je svakome da za svega stotinak evra postane pravi špijun. Možete sedeti kod kuće i bez mnogo muke, tehnološkog znanja ili velikih izdataka pratiti kuda se kreće vaš supružnik, slušati njegove razgovore, čitati SMS poruke ili ga snimati skrivenim kamerama.

Minijaturne kamere, bubice i drugi uređaji zbog kojih je privatnost postala arhaična reč odavno su se preselili iz filmova o Džejmsu Bondu u našu stvarnost. Ali pad cena tih uređaja učinio je da oni postanu dostupni bukvalno svakome. Prisluškivače tako možete nabaviti po ceni tek nešto većoj od, recimo, mesečnog iznosa koji izdvojite za gradski prevoz. Za nekoliko desetina evra mogu se nabaviti i osnovni modeli skrivenih kamera. A te kamere mogu da budu sakrivene u satu, naočarima, osveživaču prostorije, uređaju za detekciju dima… U stvari, gde god vam padne na pamet.

Hit među špijunima-amaterima u poslednje vreme su GPS uređaji za praćenje. Kao u filmovima, lokator možete pomoću malog magneta da zalepite sa donje strane automobila, a zatim preko svog mobilnog telefona pratite da li je vaš muž zaista krenuo na službeni put ili se uputio na neku kudikamo bližu adresu. Za to je donedavno bilo potrebno izbrojati nekoliko hiljada evra, a sada se i u Srbiji takvi uređaji mogu kupiti za stotinak evra. Preko interneta možete da nabavite čak i modele koji koštaju nešto više od 5.000 dinara.

Dovoljno je da u „Gugl“ ukucate recimo „GPS lokator“ i „iskočiće“ niz sajtova i radnji u kojima možete kupiti ovaj uređaj. Uz detaljno uputstvo za korišćenje.

– Potražnja za GPS lokatorima je velika, kao i za skrivenim kamerama ili uređajima za tajno snimanje – priča nam jedan od prodavaca špijunske opreme iz Beograda. – Po pravilu to su ljubomorni muškarci koji, mnogo češće nego svoju suprugu, žele da prate – ljubavnicu.

S druge strane, žene dolaze ako sumnjaju da ih vara muž. Omiljeni su im programi pomoću kojih mogu da slušaju tuđe telefonske razgovore i prate SMS prepisku. U početku, svi kažu da kupuju uređaje jer brinu za sigurnost svoje dece, ali kada vide da im garantujemo diskreciju, brzo se opuste i počnu da pričaju o pravim razlozima. Zaprepastili biste kada biste znali koliko direktora ili vlasnika preduzeća kupuje opremu za tajno snimanje da bi pratili šta rade njihovi zaposleni.

Nabavka opreme za špijuniranje i praćenje možda deluje kao duboka konspiracija, ali zapravo se sasvim otvoreno i legalno prodaje u registrovanim radnjama. Može je kupiti bilo ko, doduše uz malu laž. Prodavci, da bi se zaštitili, od klijenta zahtevaju da potpiše izjavu da uređaj za praćenje nabavljaju da bi ga, recimo, ugradili u svoje vozilo za slučaj da bude ukradeno. Ili da će pratiti svoju decu, uz njihov pristanak, razume se.

SNIMANjE PREKO TELEFONA

U radnjama za prodaju špijunske opreme može da se kupi i softver koji se instalira na telefon i preko koga je moguće slušati tuđe razgovore ili čitati poruke. Potrebno je da „špijun“ na desetak minuta ima telefon u svojim rukama i instalira program. Posle toga ne samo da može da prisluškuje razgovore, već i da SMS-om ili pozivom aktivira kameru na telefonu i preko nje snima sve što se dešava u okruženju. Isti program može da se koristi za lociranje preko GPS-a. Cena ovakvog programa je između 290 i 390 evra.

ZAŠTITA OD 70 DO 450 EVRA

Ako sumnjate da vas neko prati i prisluškuje, i za to ima leka. Različiti uređaji za ometanje prisluškivača i drugih špijunskih uređaja koštaju od 70 do 450 evra. Sprava koja otkriva bežične kamere je najskuplja. Ona preuzima signal skrivene kamere i na ekranu prikazuje ono što kamera u tom trenutku snima.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *