ŠPIJUNSKI RAT – Ruska vlada se bavi ekonomskom špijunažom?

ŠPIJUNSKI RAT – Ruska vlada se bavi ekonomskom špijunažom?

22 januara 2014

0,,16990549_303,00Američka firma koja se bavi zaštitom podataka na internetu saopštila je da je prikupila dokaze da je ruska vlada špijunirala na stotine američkih, evropskih i azijskih kompanija, što je prvi slučaj da je Moskva povezana sa sajber kriminalom iz ekonomskih, a ne političkih interesa.

Prema firmi „Kraudstrajk“, žrtve navodnih sajber napada bile su energetske i tehnološke firme, od kojih su neke izgubile vrednu intelektualnu svojinu.

Firma nije navela detalje o kakvim gubicima je reč niti imena kompanija, pozivajući se na klauzule o poverljivosti podataka.
„Ovi napadi su izgleda bili motivisani interesom ruske vlade da pomogne svojoj industriji kako bi očuvala kompeticiju u ključnim oblastima od nacionalnog značaja“, rekao je predstavnik kompanije Dmitrij Alperovič u izjavi Rojtersu.

On je naveo da je ovo prvi put da je ruska vlada povezana sa sajber upadima u podatke kompanija dok su od 2005. takve optužbe uglavnom stavljane na teret kineske vlade.

Alperovič je objasnio da je „Kraudstrajk“ dve godine pratio aktivnosti ruske grupe, koju su nazvali „Energetski medved“.

Njegova kompanija smatra da zapravo ruska vlada stoji iza tih aktivnosti zbog „tehničkih indikatora, kao i analize meta koje su izabrane za napad, ali i sadržaja pokradenih podataka“.
„Uvereni smo u to“, tvrdi Alperovič.

Američki stručnjak kaže i da podaci o aktivnostima „Energetskog medveda“ ukazuju na to da je ruska vlada odlučila da koristi sajber špijunažu u cilju unapređivanja nacionalnih ekonomskih interesa.

Prema izveštaju „Kraudstrajka“, mete napada bile su evropske energetske i tehnološke kompanije, zatim one koje posluju sa vladama u oblasti bezbednosti, kao i vladine agencije.

„Žrtve“ su dalje bile prerađivačke i građevinske fabrike iz SAD, Evrope i Bliskog istoka, kao i američke zdravstvene ustanove.

Alperovič, ruski stručnjak za sajber špijunažu koji živi u Vašingtonu prethodnih godina, postao je poznat tokom svog rada za poznatu američku softversku kompaniju „Mekafi“ koja se bavi sigurnošću podataka na internetu.

Predstavnici ruskog ministarstva unutrašnjih poslova za sada nisu komentarisali optužbe američke kompanije.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *