ŠPIJUNSKI SKANDAL: Špijun SAD u nemačkoj vojsci

ŠPIJUNSKI SKANDAL: Špijun SAD u nemačkoj vojsci

9 jula 2014

KFORGermanySavezno državno tužilaštvo Nemačke potvrdilo je da se vodi istraga protiv još jedne osobe osumnjičene za špijunažu za SAD.

Savezno državno tužilaštvo Nemačke potvrdilo je danas medijske izveštaje Zidojče cajtunga, NDR i WDR o tome da se protiv još jedne osobe, osumnjičene za špijunažu u korist SAD, vodi istraga, a mediji navode da je osumnjičeni špijun, najverovatnije, radio u vojnoj oblasti.

Savezna Kriminalistička služba (BKA) potvrdila je magazinu „Špigel“ da su ljudi BKA i Saveznog državnog tužilaštva pretražili stambene i poslovne prostorije osumnjičenog u regionu Berlina, a mediji saznanju da je, izgleda, osumnjičena osoba radila u Ministarstvu odbrane u Berlinu.

Novi slučaj američke špijunaže u Nemačkoj uznemirio je Bundestag, prenose nemački mediji, koji javljaju da je za danas zakazana jedna posebna sednica parlamentarnog tela za kontrolu obaveštajnih službi.

U toku prepodneva, „Špigel“ je objavio da je šef američke obaveštajne službe CIA John Brennan, zbog američke špijunske afere u Nemačkoj obaveštajnoj službi (BND), stupio u kontakt sa Kancelarskom službom u Berlinu, kako bi se štete, nastale iz te afere, ograničile.

Šef CIA telefonirao je kontaktirao sa koordinatorom Kancelarske službe za rad tajnih službi Klaus-Peter Fričeom, kako bi se štete afere ograničile, a o sadržaju tog razgovora ćute obe strane, piše „Špigel“.

Portparol nemačke vlade Štefen Zajbert, koji je s kancelarom Angelom Merkel bio na putu u Kini, nije danas želeo to da komentariše, a kako navodi nemački magazin, ni u Kancelarskoj službi niko to ne želi da komentariše.

Portparol američke službe CIA je nemačkom nedeljniku u onlajn izdanju danas rekao da ni američka strana to neće komentarisati.

„Špigel“ piše da je jedan portparol američkog predsednika Baraka Obame potvrdio, da postoje „prvi kontakti na nivou sigurnosnih službi i diplomatije“, kako bi se problemi između Vašingtona i Berlina rešili.

U celoj aferi američkog prisluškivanja, u kojoj prema indicijama ni Merkelova nije pošteđena, a koja duže vremena opterećuje nemačko-američke odnose, stiglo je prošle sedmice još jedno saznanje da je jedan agent BND radio za Ameriku i da je, prema medijskim izveštajima, navodno, liferovao Amerikancima 218 tajnih dokumenata BND za 25.000 evra.

Nemačko Ministarstvo inostranih poslova pozvalo je krajem prošle sedmice američkog ambasadora Džona Emersona na razgovor, a šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer pokazao je, navode mediji, ljutnju zbog špijunske afere u BND.

Početkom ove sedmice su iz Vašingtona, prenose nemački mediji, stigli prvi signali da Amerika želi da prizna svoje učešće u angažmanu nemačkog špijuna.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Gojko says:

    Ameri nemaju prijatelja nikom neveruju sve spijuniraju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *