Spisak aboliranih boraca vojske RSK

Spisak aboliranih boraca vojske RSK

21 januara 2013

ivica_pandza_orkanIvica Pandža Orkan, penzionisani pukovnik Hrvatske vojske objavio je knjigu “Vojska Krajine u Pounju i na Banovini – zapisi komšija“. U knjizi se nalazi i popis imena više od 7.000 bivših pripadnika Vojske RSK.

“Neposredno nakon objave Registra branitelja smatrao sam da je važno da javnost sazna ko su ljudi koji su se borili protiv hrvatskih branitelja“, rekao je Ivica Pandža Orkan za Večernji list i dodao da “iz pronađenih spiskova koje sam pretvorio u knjigu, može se videti da su u agresiji na Hrvatsku i u okupaciji Banije i Pounja učestvovao veliki broj tamošnjih Srba, i to dobrovoljno, od kojih je svako mogao odlučiti hoće li učestvovati u velikosrpskoj agresiji ili će priznati Hrvatsku kao svoju domovinu“.

“Reč je o ljudima koji su tokom Domovinskog rata bili organizovani i angažovani u borbi protiv Hrvatske i da nisu svi u ratu bili „kuvari“, „šoferi“, „bolničari“ koji su samo „čuvali seoske straže“ jer popis naoružanja i njihov broj govori da su lično i masovno učestvovali u agresiji na Hrvatsku“, rekao je Ivica Panža Orkan.

Ovaj penzionisani pukovnik Hrvatske vojske je ujedno i predsednik Agencije za istraživanje i dokumentaciju ratnih sukoba, u daljem razgovoru on navodi i da je knjiga „sačinjena od službenih, originalnih i do sad neobjavljenih dokumenata Republike Srpske Krajine nakon Oluje“.

Knjiga takođe sadrži i pisanu izjavu jednog od zapovednika Štaba srpske vojske na Šamarici Čedomira Stefanovića i ratni dnevnik Milana Petrinjca iz Meminske.

“Ova knjiga dokumentuje istinu o srpskoj pobuni u ovom delu Hrvatske, a na pravosudnim telima je da ispitaju njihov sadržaj. A trebali bi jer kazneno delo ratnog zločina ne zastareva” – zaključio je Ivica Pandžar Orkan.

(Renata Rašović – Večernji list, Zagreb)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *