СПИСАК СВИХ РУСКИХ КОНТРАМЕРА АМЕРИЦИ И ПОЉСКОЈ

SPISAK SVIH RUSKIH KONTRAMERA AMERICI I POLJSKOJ

16 aprila 2021

Ministarstvo inostranih poslova Rusije objavilo je spisak svih kontramera koje Moskva uvodi Americi i Poljskoj zbog sankcija i proterivanja ruskih diplomata.

Kada je reč o Americi, kako se navodi u saopštenju, Moskva proteruje 10 diplomata kao odgovor na proterivanje ruskih, a postoji mogućnost i da se naloži američkoj diplomatskoj misiji da smanji ukupni broj zaposlenih na 300.Pored toga, osmorici aktuelnih i bivših diplomata se doživotno zabranjuje ulazak na teritoriju Ruske Federacije.

Takođe, navodi ruski MIP, ambasadori SAD i Rusije trebalo bi da se nalaze u svojim prestonicama kako bi se analizirala trenutna situacija i sprovele sve neophodne konsultacije.

Istovremeno, Rusija namerava da obustavi aktivnost američkih fondova i nevladinih organizacija u zemlji koje su pod kontrolom američkog Stejt departmenta i drugih državnih struktura SAD

Iz ruskog spoljnopolitičkog resora navode i da će Rusija uvek odgovoriti na sva američka ograničenja. „Amerika ne želi da se pomiri sa činjenicom da u novonastalim političkim realijama nema mesta jednostranoj diktaturi“, ističe zvanična Moskva.

Navodi se i da je Rusija spremna za miran i profesionalan dijalog sa SAD, i želi da izbegne eskalaciju u odnosima, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

„Sve te recipročne mere nisu naš izbor. Mi bismo želeli da izbegnemo dalju eskalaciju sa SAD. Spremni smo za miran i profesionalan dijalog sa američkom stranom u interesima pronalaska načina za normalizaciju bilateralnih veza. Međutim, stvarnost je takva da iz Vašingtona čujemo jedno, a u praksi vidimo nešto sasvim drugo“, navodi se u saopštenju.

Mere uvedene Poljskoj

Rusija će, kao odgovor na postupke Varšave, proterati iz zemlje pet poljskih diplomata, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, iako je najavljeno da će biti proterano njih trojica.

„Inače, primetili smo kako su se brzo u Varšavi dodvorili američkoj administraciji, zahtevajući da trojica ruskih diplomata napuste Poljsku. Zauzvrat, iz Rusije će biti proterano pet poljskih diplomata“, navodi se u saopštenju MIP Rusije.

Podsetimo, juče su tri službenika ruske ambasade u Varšavi proglašena personama non grata. MIP je saopštio razlog za donošenje ove odluke: „navedena lica su prekršila uslove diplomatskog statusa i bavila se stvarima koji štete Poljskoj“.

KOMENTARI6 komentara

 1. Archelay says:

  Dok Poljaci ne shvate sustinu Zapada da su samo orudze protiv Rusa i dalje ce da kaskaju u svom zivljenju.Sto se ne zapitaju zasto zemlje Zapada,i pored teskih ratovanja izmedzu sebe, opet zive normalno?Zapad je otsvirao svoje a oni jos veruju gubitniku.Instinkt prirode.Znaju pastrmke da ce biti pojedene od medvede ali opet ista pesma.

  • da da says:

   Rusi će ih pregaziti kao plitak potok,a onda stogodišnje kukanje o agresiji i tako to.

 2. persida says:

  Znaci da Rusi jos nisu zabranili Nevladine organizacije, nego im samo prete. Ako su samo smanjili broj Sorosevsko-trockistickih celija, to nece biti dovoljno. Reciprocne mere nisu dovoljne, sve smo to vec videli, kao i maroderske americke sankcije.

 3. M says:

  Jednostavno!Recipročno!Tako i treba!👍

 4. Za Srbiju says:

  Rusija namerava da obustavi aktivnost američkih fondova i nevladinih organizacija u zemlji koje su pod kontrolom američkog Stejt departmenta i drugih državnih struktura SAD. Ovo mi se najviše dopada.

  • da da says:

   Zašto tako nešto uopšte postoji u suverenoj zemlji?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *