Spisak svih šovinističkih ispada kojima su bili izloženi Srbi u 2012. i 2013 godini

Spisak svih šovinističkih ispada kojima su bili izloženi Srbi u 2012. i 2013 godini

6 децембра 2013

srbe-na-vrbe-transparentSrpsko Ministarstvo spoljnih poslova poslalo međunarodnoj zajednici spisak ispada nacionalizma kojima su izloženi Srbi u Hrvatskoj. Srpska manjina u Hrvatskoj očekuje reakciju EU.

Iz dana u dan iz Hrvatske stižu vesti sa istim predznakom. Ustaški pokliči ujedinili su i navijače Dinama i Hajduka, koji se ne ujedinjuju lako.

Sve su učestalije i direktne pretnje, najpre direktorki centra „Jasenovac“, a sada i ministru Željku Jovanoviću zbog srpskog porekla. Vlada Srbije obavestila je o tome sve zemlje u kojima ima diplomatska predstavništva.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić kaže da niko ne može da prihvati takvo ponašanje.

„Otprilike činimo sve što je u našoj moći da pomognemo našem narodu, ali to radimo na način za koji smatramo da će biti efikasan, a ne samo, da kažem, jeftino popularan“, istakao je Mrkić.

Srpsko Ministarstvo spoljnih poslova poslalo međunarodnoj zajednici spisak ispada nacionalizma kojima su izloženi Srbi u Hrvatskoj. Srpska manjina u Hrvatskoj očekuje reakciju EU.

Incidenti u Hrvatskoj u 2013. godini

03.12. – Katolička crkva je direktno i bez skrivanja preuzela logističku ulogu u prikupljanju potpisa za referendum o ukidanju ćirilice. Oko dve stotine sakralnih objekata služe kao mesta za potpisivanje o referendumu u operaciji zvanoj ,, Ne ćirilici“.

01.12. – Navijači Dinama i Hajduka skandirali zajedno ustaški pozdrav ,,Za dom spremni“ u derbiju hrvatskog prvenstva.

24.11. – Na utakmici u Splitu opet ustaško skandiranje ,, Za dom spremni“ i ,,Ajmo, ajmo, ustaše“ i ,, U boj, u boj“.

19.11. – Josip Šimunjić posle fudbalske utakmice protiv Islanda nakon koje se Hrvatska plasirala na Svetsko prvenstvo pozdravio publiku ustaškim pozdravom ,,Za dom“. Publika mu odgovorila ,,Sremni“.

19.11. – U Trpinji na zgradi opštine polupane table i ukradena srpska zastava.

18.11. – U Negoslavcima na zgradi zadruge ispisan grafit ,,Srbe na vrbe“.

17.11. – U Petrovcima na crkvi ispisano ustaško ,,U“ i ,,Vukovar mesto posebnog pijeteta“.

08.10. – Skinuta tabla sa zgrade ,,Prosvjete“ u Zagrebu.

13. 09. – Uništen spomenik srpskim žrtvama u Golubiću kod Knina.

04. 09. – Bačena eksplozivna naprava u Veće srpske nacionalne manjine grada Splita

02. 09. – Postavljene dvojezične table, pa nasilno skinute.

15. – 25. 08. – Košarkaško prvenstvo za košarkašice do 18 godina. Hrvatski navijači dolazili na utakmice srpskih košarkašica, policija sprečavala međusobni obračun dve grupe navijača.

05. 08. – Obeležavanje Oluje ; Ante Kotormanović: „Oluja je čista kao suza“

30.07. – pretučen srpski povratnik Milenko Obradović u Voćinu.

18.07. – Treći put uništena spomen ploča na Pagu za ubijene u ustaškom logoru Jadovno

11.07. – Hapšenje i podizanje optužnica protiv 15 meštana Trpinje, iako je devet od njih ostalo da živi ovde i 16 godina nakon mirne reintegracije i nisu se nalazili na spisku od 1.500 osumnjičenih imena koje je nedavno od Hrvatske dobilo ministarstvo pravde Republike Srbije.

05.07. – Kaznena prijava protiv Vojislava Stanimirovića podnesena Državnom tužilaštvu u Osijeku.

25.06. – Na konferenciji u Vukovaru najavljena kaznena prijava protiv predsednika Samostalne demokratske srpske stranke Vojislava Stanimirovića za kazneno delo protiv čovečnosti i međunarodnog prava. Prijavu će podneti istoričar Josip Jurčević, novinarka Karolina Vidović Krišto i advokat Zvonimir Hodak. Kako je rečeno na konferenciji, postoji još 5.000 aboliranih ratnih zločinaca.

11.06. – Nepoznati počinioci devastirali spomenik žrtvama rata u Borovu ispisujući sprejom na njega simbole Nezavisne Države Hrvatske.

07.06. – Na naslovnoj strani časopisa „Vojna povijest“ našao se Jure Francetić, a u samim novinama nije bilo ni pomena o zločinima njegove Crne legije. Inače, ministarstvo obrazovanja ovaj časopis preporučuje za korištenje u nastavi istorije u osnovnim i srednjim školama.

29.05. – Ekstremno nacionalistički internet portal „dnevno.hr“ krenuo u kampanju protiv novoizabranog sisačko-moslavačkog dožupana Bogdana Rkmana objavivši njegove tekstove iz ratnog perioda kada je radio kao novinar. Nakon ovog članka objavljeno je još nekoliko tekstova koji Rkmana osuđuju jer se u vreme rata nalazio na „pogrešnoj“ strani linije pa makar i kao izveštač.

28.05. – Pred drugi krug lokalnih izbora, kada se birao gradonačelnik Vukovara, Stožer za odbranu hrvatskog Vukovara štampao je i delio građanima propagandne letke pune mržnje, laži i netrpeljivosti u kojima je pisalo: „Nakon uvođenja dvojezičnog pisma usledilo bi iseljavanje hrvatskog življa i mladih iz grada, naročito stradalnika iz Domovinskog rata. Oni koji bi je uveli stvorili bi i službeno Vukovar sedištem Srpskog Veća opština. Moguća je politička autonomija, što povlači za sobom i moguće odcepljenje od Hrvatske i pripajanje Srbiji.“

22.05. – Pripadnici navijačke grupe Torcida u Krnjaku nedaleko od Karlovca razvalili vrata na opštinskoj zgradi kako bi se popeli na prvi sprat i kroz većnicu došli do prozora i skinuli zastavu srpske nacionalne manjine koja je tu bila istaknuta uz hrvatsku zastavu.

11.05. – Oštećeno i oskrnavljeno srpsko pravoslavno groblje u Crnom Potoku kod Topuskog

01.05. – U crkvi Svete Petke u Adici izrnute saksije sa cvećem i prevnute žardinjere oko hrama.

29.04. – Zagrebački nadbiskup Josip Bozanić podržao nastojanja da se ćirilica ne uvede u Vukovaru i poručio: „U Vukovaru nisu na prvom mestu ono koji su ga razarali, već oni koji su ga branili i gradili“.

24.04. – Ukradeni bakreni oluci sa crkve Svete Petke u vukovarskom izletištu Adica.

17.04. – Nepoznata osoba bacila staklenu bocu sa zapaljivom tečnošću na konzulat Srbije u Rijeci, saopštila je primorsko-goranska Policijska uprava.

14.04. – Obijena vrata na Hramu svetog Georgija u Kninu.

07.04. – Stožer organizovao i drugi protest protiv ćirilice, samo ovaj put u Zagrebu. Branitelji su na skupu zapretili i fizičkim sukobima u slučaju postavljanja tabli na ćirilici.

22.03. – Nakon završetka utakmice došlo je do incidenta u Bijelom Brdu kada su tri automobila došla u mesto iz pravca Osijeka slaveći pobedu. Nakon provokacija i skakanja po parkiranim automobilima dolazi do tuče, a protiv pet osoba sa šireg područja Osijeka su podnesene kaznene prijave.

22.03. – Na fudbalskoj utakmici između Hrvatske i Srbije severna i istočna tribina stadiona Maksimir se nadvikivale parolom : „ Ubij Srbina!“

21.03. – Radio Vatikan okrakterisao napad na bogoslove manastira Krka kao verbalni delikt koji su izazvali Srbi sa svojom ćirilicom i provociranjem. Srbi su, kako je izvestio radio Vatikan, dobili ono šta su tražili.

19.03. – Na zgradi dečijeg vrtića Vukovar 2 na dvojezičnoj tabli osvanuo ustaški simbol U sa krstom.

17.03. – Četiri mladića, meštana Kistanja, prvo vređali i pretili, a zatim i napali trojicu đaka pravoslavne bogoslovije u manastiru Krka.

16.03. – Ruža Tomašić u Dnevniku 3 HRT-a: „Stanimirović je bio sa četnicima i prstom pokazivao koga treba odvesti na Ovčaru i govorio je da je Vukovar sveta srpska zemlja i da je palo poslednje ustaško uporište kad je pala bolnica u Vukovaru“.

15.03. – Ruža Tomašić na godišnjici HDZ-a u Slatini izjavljuje: „Ovo je Hrvatska, a svi ostali su gosti“.

15.03. – Izvršni predsednik NK Dinamo Zdravko Mamić vređao na nacionalnoj osnovi ministra sporta Željka Jovanovića i završio u pritvoru. Mamić je rekao: „Jovanović ima krvna zrnca koja pretežu na onu stranu koja mrzi sve hrvatsko. Iz njegovih očiju šiklja krv, a kad se nasmeje, vidite samo zube spremne na klanje. Zamislite da je čovek koji je Srbin ministar tako važnog resora?“

10.03. – Na mesnom groblju u Plaškom u Karlovačkoj županiji oskrnavljeno grobno mesto vladike Teofana Živkovića, a opštinske vlasti nisu dozvolile da bude utvrđeno da li su zemni ostaci izvađeni iz groba.

06.03. – Nepoznati počinioci poskidali i odneli bakarne oluke sa Hrama Svetog Spasa u Šibeniku.

23.02. – Penzionisani generali okupljeni u „Domovinski stožer“ pred oko 1.000 okupljenih u Zagrebu najavili izdavanje strateškog dokumenta koji će se zvati „Oluja 2“. Kako je rekao admiral Davor Domazet, ovaj dokument trebao bi da odbrani Hrvatsku od nove srpske agresije.

13.02. – Ponovo obijanje bratske kuće u porti hrama Svetog Georgija u Kninu.

Početak februara – U Kninu za vreme maškara simbolično spaljene lutke Zorana Milanovića i Željka Jovanovića koje su prethodno nazvali srpskim imenima Milan i Jovan.

Početak februara – mladić zaposlen na vukovarskom gradskom klizalištu dobio otkaz odlukom gradonačelnika Željka Saboa jer je na radnom mestu pustio ljubavnu pesmu Riblje čorbe.

02.02. – Nakon mitinga tri autobusa protestanata otišlo u Borovo da oda poštu poginulim hrvatskim policajcima iz 1991. godine i tom prilikom napali ljude u obližnjem kafiću pri čemu je povređen mladi Milan Lukić, inače sin sveštenika iz Borova.

02.02. – U organizaciji SZOHV u Vukovaru organizovan protest protiv ćirilice koji je okupio 10.000 ljudi. Predsednik stožera Tomislav Josić tom prilikom je rekao prisutnima i poslao poruku svim Srbima koji su ostali da žive u Vukovaru : „Ovde se nije dogodila Oluja, a da se ovde dogodila Oluja kao u ostatku Hrvatske ne bi vas ovde bilo. Treba da ste sretni i da poštujete to što smo vam dozvolili da živite u ovom lepom gradu koji smo obnovili. Vi ste živeli ovde u SAO Krajini u porušenom gradu kao štakori ili pacovi kako ih vi zovete. Sada kada vam je to obnovljeno vi tražite neka svoja prava. Samo tražite, a ništa ne dajete“

23.01. – U vukovarskom naselju Olajnica osvanuo grafit „Nema vrba koliko ima Srba, nema veze može i na breze“.

21.01. – Po uzoru na registar branitelja pukovnik Hrvatske vojske Ivica Pandža Orkan objavio „registar agresora“. On je u svojoj knjizi objavio više od 7.000 imena pripadnika vojske RSK sa prostora Kostajnice i Dvora.

19.01. – U organizaciji Udruženja ratnika hrvatskog odbrambenog rata na čelu sa Petrom Janjićem Tromblonom organizovan prvi protest protiv ćirilice u Vukovaru. Pred nekoliko stotina okupljenih Janjić je rekao : „Može i japanski i kineski jezik, ali ćirilica nikada“. Od ovog protesta se ogradio Stožer najavivši svoj za početak februara.

10.01. – Pojedina braniteljska udruženja osnovala Stožer za odbranu hrvatskog Vukovara koji se protivi uvođenju srpskog jezika i ćiriličnog pisam kao ravnopravnog u ovom gradu. Stožer će u mesecima koji slede biti organizator dva protesta protiv ćirilice, a u izbornoj kampanji biće i produžena ruka vukovarskog HDZ-a.

06.01. – Na proslavi badnjaka u Borovu pet mladih ljudi se fotografisalo sa zastavom srpske nacionalne manjine na kojoj je ćiriličnim slovima pisalo Vukovar. Fotografija je procurila u javnost i izazvala žestoke osude desničara pa čak i pozive na linč pojedinaca preko društvenih mreža.

05.01. – Obijena bratska kuća u porti hrama Svetog Georgija u Kninu.

02.01. – Maloletnik i troje dece osumnjičeni za kazneno delo povrede mira pokojnika jer su na mesnom groblju kod crkve Sveti Đurađ u Kninu oskrnavili nadgorbne spomenike, pokrovne ploče, krstove i vaze.

01.01. – U novogogišnjoj noći nepoznati počinilac razbio staklo na prostorijama SKD „Prosvjete“ u Kninu.

NAPOMENA UG JADOVNO 1941:

19. 07. 2013. – Spomen-ploča žrtvama ustaških logora Slana i Metajna na ostrvu Pagu uništena je po treći put u noći između četvrtka i petka, 18. i 19. jula 2013, nakon što su je 29. juna postavili Koordinacija jevrejskih opština, Udruženje „Jadovno 1941.“, Savez antifašističkih boraca i Srpsko narodno vijeće. Ploča žrtvama ustaških logora na ostrvu Pagu prvi put je postavljena 1975. godine, a uništena je 1991, obnovljena je 2010. i samo dva dana kasnije opet je uništena.

Incidenti u Hrvatskoj u 2012. godini

27.12. – Emisija HRT-a „TV kalendar“ prikazala izuzetno afirmativan prilog o komandantu Crne legije u Drugom svetskom ratu Juri Francetiću.

17.12. – Državni zavod za statistiku objavio popis stanovništva. Pored mnogih šokantnih podataka koji ukazuju na ogromnu depopulaciju celokupnog stanovništva, najviše bure u javnosti izazvao je podatak da u Vukovaru živi 34, 87 odsto Srba što im zakonski garantuje ravnopravnu upotrebu jezika i pisma.

12.12. – Predsednica HSP AS Ruža Tomašić napala zastupnike SDSS-a u Saboru rečima: „Celo vreme govore da želimo biti ravnopravni, a pošto je ovo Hrvatski sabor i ovde se govori hrvatski, ja bih kolege molila da kada imaju rasprave da govore hrvatskim jezikom jer neke reči ja uopšte ne razumem i koji žive tu Hrvatsku na malo drugačiji način nego što je mi živimo. Hvala lepa“

11.12. – Ustaški nastrojeno versko udruženje „Hrvatska pravoslavna zajednica“ ustoličila svog prvog sveštenika Bugarina Aleksandra Ivanova.

03.12. – Ukradena zvona sa manastriske crkve Svetog Nikole u Orahovici u zapadnoj Slavoniji i sa crkve Svetog Nikole u Lipovu polju u Lici

25.11. – U kafiću „Tera“ u Đevrskama nedaleko od Knina dvojica napadača došla sa plinskim pištoljem i pitala : „Ima li ovde četnika?“. Nakon toga fizički su napali jednu osobu, a ostalim gostima pretili.

23.11. – Ispred hotela „Panorama“ na zagrebačkoj Trešnjevci bačena baklja u automobil srpskih registracija. Nepoznati počinilac prvo je razbio staklo na automobilu koji je u vlasništvu državljanina Srbije, a potom u njega bacio baklju od koje je izgorelo zadnje sedište.

16.11. – Žalbeno veće u drugostepenoj presudi oslobodilo Gotovinu i Markača od učešća u udruženom zločinačkom pothvatu, prekomernog granatiranja dalmatinskih gradova, kao i zapovedne odgovornosti u Oluji.

15.11. – Dan pre oslobađajuće presude generalima Županijsko državno tužilaštvo u Zagrebu odbacilo je krivičnu prijavu protiv Željka Keruma zbog rasne i druge diskriminacije sa obrazloženjem da se ne može utvrditi iskazivanje nacionalne mržnje. Da podsetimo, on je u sptembarskoj emisije NRT-a „Nedeljom u 2“ rekao da su Srbi izazvali njegove poslovne probleme, da nikada ne bi hteo Srbina za zeta i da Srbi moraju da znaju gde im je mesto dodajući da je ubeđen da takvo mišljenje ima većina Hrvata.

(DIJASPORA.GOV.RS)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Pingback: Јунаштво је цар зла свакојега | Pogledi

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u