Splavove u Beogradu „čuvaju“ nasilnici

Splavove u Beogradu „čuvaju“ nasilnici

27 jula 2013

nocni-zivot-beograd1Nažalost, incidenti u kojima učestvuje obezbeđenje beogradskih klubova i splavova nisu retkost. Približno 70 odsto svih tuča i sukoba u diskotekama u Srbiji dogodi se na teritoriji Beograda. I dok na prvi pogled deluje da je takvo stanje neminovno s obzirom na veličinu grada i razvijen noćni život, policija upozorava da je znatan broj incidenata uzrokovan konzumiranjem velikih količina alkohola i narkotika. A da problem bude još veći, obezbeđenje koje bi trebalo da sprečava incidente često dolazi iz kriminalnog miljea. Policija čak sumnja da pojedini lokali, odnosno obezbeđenja, koriste žurke kako bi drogu nesmetano prodavali gostima.

– Naše iskustvo pokazuje da su glavni uzroci nasilja u diskotekama alkohol i droga. Kada se to spoji sa ljudima koji su generalno skloni nasilničkom ponašanju, obično dolazi do problema – kaže Vlastimir Vulikić, zamenik načelnika Odeljenja za suzbijanje krvnih i seksualnih delikata. – Ljubomora je takođe čest okidač, ali nije retkost i da se u klubovima obračunavaju suparničke ekipe. Ipak, sve to dodatno „začine“ i različiti opijati.

Poseban problem u glavnom gradu su obezbeđenja klubova koja, tvrdi Vulikić, vrlo često koriste prekomernu silu kada se umešaju u sukob. I pored toga službenici MUP imaju problem da dokažu krivično delo, jer je teško naći nekog da svedoči protiv napadača.

– Ljudi iz obezbeđenja štite jedni druge, napadnuti uglavnom ne može da precizira ko ga je tukao, a s obzirom na to da su skoro svi pod dejstvom alkohola ili droga, teško je utvrditi istinu – kaže Vulikić. – Mnogi klubovi imaju video-nadzor, ali dok naše ekipe stignu oni obrišu snimke i za to ne mogu da odgovaraju. Takođe, nesmetano mogu da kontrolišu i distribuciju droge.

Tako su vremenom klubovi postali teritorija oko koje se bore kriminalne grupe, jer „posedovanje“ većeg broja lokala garantuje veće tržište za distribuciju narkotika. Nažalost, policija kaže da nema pravi mehanizam kojim može u potpunosti da reši problem nasilja i kriminalnih radnji u beogradskim klubovima. Stalne kontrole i racije daju određene efekte, ali je nemoguće pokriti celu teritoriju. Zbog toga Vlastimir Vulikić apeluje na gradsku upravu i druge službe da se uključe u rešavanje ovog problema i da se napravi ozbiljna strategija.

DROGA

Policija je svojevremeno postavila punkt kojim je kontrolisala ljude sa najvećih beogradskih splavova i njihova vozila. Vulikić kaže da je od 30 zaustavljenih u 20 slučajeva otkrivena droga ili tragovi narkotika.

– To je jasan znak da je ovo postalo sredstvo široke upotrebe, pogotovo na prestoničkim splavovima – kaže Vulikić.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *