Споменар великана

Spomenar velikana

4 juna 2015

kul-spomenar-(2)_620x0 343Obeležavajući 65 godina postojanja, Udruženje filmskih umetnika Srbije objavilo je knjigu „Spomenar Dva“, posvećenu dvanaestorici autora, dobitnika nagrade za celokupno stvaralaštvo i doprinos razvoju srpskog filma.

Ovo svojevrsno „putovanje“ kroz našu kinematografsku prošlost, na 170 strana i uz obilje fotografija, vodi nas kroz dela velikana. Tu su Zdravko Randić, autor pozne, barokne faze „crnog talasa“, čudesni Puriša Đorđević, „hipnos koji drži čas istorije“, Dušan Makavejev, jedna od najsubverzivnijih figura u istoriji moderne kinematografije, „pobunjeni čovek“ Boro Drašković, scenarist Gordan Mihić, koji je tokom više od pet decenija napisao svojevrsnu poemu o gubitniku, veliki Vlatko Gilić, autor mita, mape apokalipse, Nikola Majdak, pionir našeg posleratnog filma.

U „Spomenaru Dva“ su i kompozitor Zoran Simjanović, čija se muzika organski vezivala za filmove za koje je komponovao, Srđan Karanović, reditelj nasuprot struji, nasuprot gomili, snimatelj Predrag Popović, koji je potpisao najznačajnije filmove „crnog talasa“, čije se delo proteže od neovangarde do ratnog spektakla. Ali i dokumentarista Krsto Škanata, „zapisničar“ individualne i kolektivne istorije, filmski teoretičar, istoričar i kritičar Petar Volk, koji je zabeležio umetničku evoluciju.

Kako je zapisao urednik izdanja, reditelj Žarko Dragojević: „Ne možemo, a i ne smemo da ne spomenemo još nekoliko imena iz plejade onih koji bi da su bili u prilici svakako bili nosioci priznanja za doprinos razvoju srpskog filma. Ovako, ostaje da njihova imena i dela budu ugrađena u jedan imaginarni srpski filmski panteon: počev od Čiča Ilije Stanojevića, Mihajla Mike Popovića, Boška Tokina, Radoša Novakovića, Vladimira Pogačića, Žike Mitrovića, Živka Nikolića, i posebno Aleksandra Saše Petrovića i Živojina Pavlovića. Zbog toga smo i odlučili da ovu knjigu podvedemo pod broj Dva, jer ona Prva čeka da bude sačinjena“.

Uvodne eseje o autorima napisao je kritičar i teoretičar filma Srđan Vučinić, životipis i fotografije autora priredio je Tomislav Gavrić, tehničko oblikovanje uradila je Maja Ivezić, a knjiga će biti promovisana u četvrtak, 4. juna u prostorijama UFUS.

(Večernje novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *