Spomenik Draži Mihailoviću kod Višegrada

Spomenik Draži Mihailoviću kod Višegrada

18 августа 2013

reg-REKONSTRUKCIJA-SPOMENIK_620x0Spomenik je star 21 godinu, a do sada se selio tri puta! Bista generala Draže Mihailovića napravljena je i prvobitno bila postavljena u Vukovaru 1992. godine, a sadašnja adresa mu je porta manastira Svetog Nikolaja u Dobrunskoj Rijeci kod Višegrada.

Neobičnom putu, međutim, tu možda i nije kraj. Ravnogorski pokret iz Višegrada, koji je organizovao rekonstrukciju spomenika generalu Dragoljubu Mihailoviću, imao je nameru da ga postavi u selo Undrulje, u čijoj blizini je, na lokaciji zvanoj Draževina, 13. aprila 1946. OZNA uhvatila lidera četničkog pokreta. Od toga se, zasada, ipak odustalo…

Predsednik opštinskog odbora ravnogorskog pokreta Višegrad Miro Jeremić kaže da je ovaj spomenik prvo bio postavljen 1992. godine u Vukovaru gde je i napravljen.

– Zbog ratnih dejstava spomenik je sklonjen u Beograd. Međutim, 1998. godine bio je prebačen u Brčko – kaže Jeremić.

U Brčkom se zadržao do 20. oktobra 2005, kada je uklonjen po odluci tadašnjih vlasti u Distriktu.

– Brčko je tada dobilo status Distrikta, a u gradu su bila dva srpska spomenika dok nije bio nijedan bošnjački i hrvatski. Zbog toga su vlasti odlučile da se ovaj spomenik ukloni i da svaki narod ima po jedan svoj spomenik u gradu – kaže Jeremić.

Tada je na scenu stupio ravnogorski pokret Republike Srpske.

– Odlučili smo da se spomenik iz Brčkog prebaci u Dobrunsku Rijeku, gde se i danas nalazi. Sada je u toku restauracija koja je neophodna – ističe Jeremić, dodajući da sada u Brčkom postoji bronzani spomenik Draži Mihailoviću u sklopu srpskog vojničkog groblja.

U opštinskom odboru Ravnogorskog pokreta Višegrad naglašavaju da je spomenik proteklih godina od „brojnih srbomrzaca“ doživeo niz poniženja, zbog čega su odlučni da se spomenik ličnosti „pred kojom čitav vojni svet skida kape“ restaurira i dovede u pristojno stanje.

Spomenik đeneralu Draži Mihailoviću svečano je otkriven u Dobrunskoj Rijeci, u današnjoj porti manastira „Svetog Nikolaja“, u prisustvu nekoliko stotina ravnogoraca.

(Novosti)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u