Spomenik Gavrilu Principu i u Sarajevu

Spomenik Gavrilu Principu i u Sarajevu

24 januara 2014

gavrilo-princip2021848914Spomenik Gavrilu Principu biće postavljen u Istočnom Novom Sarajevu.

Ovo je odlučio Organizacioni odbor RS za obeležavanje 100 godina od početka Prvog svetskog rata, a spomenik će biti isti kao onaj koji će biti postavljen u Beogradu, na Kalemegdanu.

To je novinarima potvrdio načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić, dodajući da se od njega i gradonačelnika Istočnog Sarajeva Nenada Samardžije očekuje da obezbede sve uslove i mesto za spomenik.

“Večernje novosti” prenele su u četvrtak da će “grandiozan spomenik” Gavrilu Principu najkasnije do juna biti otkriven u Beogradu, na Kalemegdanu, u blizini Spomenika zahvalnosti Francuskoj.

Ipak, u Sekretarijatu za kulturu Grada Beograda rečeno je da nije stigla inicijativa za podizanje spomenika na Kalemegdanu učesniku sarajevskog atentata, Gavrilu Principu.

Kako je rečeno agenciji Beta, takve inicijative moraju da stignu u Sekretarijat za kulturu grada Beograda, a o njima odlučuje Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica.

Inicijativa za podizanje spomenika Gavrilu Principu nije stigla ni u Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

U Banjaluci, Odboru za obeležavanje 100 godina od početka Prvog svetskog rata danas je predsedavao predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, a u radu Odbora učestvovali su i drugi funkcioneri RS, akademici i univerzitetski profesori.

Dodik je novinarima rekao da predstavnici RS neće učestvovati u manifestacijama koje se povodom 100 godina od početka Prvog svetskog rata organizuju u Sarajevu.

“Uvideli smo mnogo spekulacija oko te manifestacije, i naše učešće tamo razumemo samo kao pokrivanje ili opravdavanje tih spekulacija”, ocenio je Dodik.

On je objasnio da je “vidljiva namera” da se sva odgovornost za Prvi svetski rat “svali na Srbe i Srbiju iz tog vremena, iako istorijska građa i sve drugo govori sasvim drugačije”.

“Ključno je bilo uklanjanje spomenika Gavrilu Principu s mesta na kojem je bio u Sarajevu, što nama govori da u Sarajevu ne postoji dobra namera za objektivno predstavljanje tog događaja i da se želi spekulisati”, kazao je Dodik.

On je naveo da će Odbor napraviti i sprovesti program obeležavanja godišnjice početka Prvog svetskog rata u Republici Srpskoj i zajednički program sa Srbijom.

Po njegovim rečima, te aktivnosti bi prvenstveno trebalo da sprovodi akademska zajednica, a predviđeno je i obeležavanje u “Andrićevom institutu” i u školama.

Centralna manifestacija biće na Vidovdan u Višegradu, u “Andrićgradu”.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *