Споменик жртвама-на сцени

Споменик жртвама-на сцени

20 јануара 2017

14 SNP-predstava-pozar-2_620x0

КАДА се у вашем граду догоде трагедије у којима млади људи туђим немаром изгубе животе, на то треба подсећати свуда, па и на позорници.

Том мишљу водила се млада редитељка Миа Кнежевић када је септембра прошле године поставила на сцену СНП представу „Пожар. Лаунџ / Контраст или Тамо где смо остали“, која ће данас (среда, 18. јануар) премијерно бити изведена и пред Београђанима, на сцени „Раша Плаовић“ у Народном позоришту.

Реч је о представи насталој из писаног материјала и прича очевидаца пожара. Миа Кнежевић била је средњошколка 2008. године, када је њен родни град Нови Сад потресла вест о трагичном пожару у дискотеци „Лаунџ“ у којој је животе изгубило шесторо њених младих суграђана. Само четири године доцније, била је студенткиња када је ватра прогутала и новосадску дискотеку „Контраст“ у којој је настрадало шесторо младих људи.

За време студија, млада редитељка желела је да на факултету ради документарни филм о свему што се догодило, али то је био компликован задатак за неискусног студента. Идеја је дозрела до реализације прошле године, уз подршку породица пострадалих Новосађана.

– Ово је мој покушај да допринесем томе да се имена жртава никада не забораве, а представа би требало да на известан начин постане позоришни споменик њиховим прерано угашеним младим животима – каже, за „Новости“, Кнежевићева.

Редитељка указује овом представом и на то да наш систем, као и институције, често не штити појединца. Она наглашава да су обе трагедије последица небриге инспекције, власника тих објеката и институција.

Представа „Пожар. Лаунџ / Контраст или Тамо где смо остали“ током десетак извођења у СНП редовно је мамила сузе, како глумцима, тако и новосадској публици.

– Новосадска публика била је препуна емпатије за ову представу, а верујем да ништа мање неће бити дирљив ни пријем Београђана – каже Миа Кнежевић.

ПРИПРЕМЕ У КРАЉЕВУ

У КРАЉЕВАЧКОМ позоришту Миа Кнежевић је почела припрему представе „Људи о којима се не може много казати“, у којој се ослања на Андрићеве приповетке. Премијера се очекује средином марта.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u