Спона између две културе и земље

Spona između dve kulture i zemlje

28 decembra 2016

kul-spona-izmedju_620x0

SRPSKA kultura u Austriji ubuduće će biti predstavljen na kvalitetniji način zahvaljujući upravo osnovanom Društvu članova Matice srpske sa sedištem u Beču.

Na osnivačkoj skupštini u austrijskoj prestonici, u prisustvu predsednika Matice srpske iz Novog Sada prof. dr Dragana Stanića, pomoćnika pokrajinskog sekretara za kulturu dr Nebojše Kuzmanovića, ambasadora Srbije Pere Jankovića i vladike Andreja, usvojen je Statut novoformiranog društva.

Za predsednika je izabrana prof. Gordana Ilić Marković, predavač na bečkom univerzitetu, a za generalnog sekretara Zoran Aleksić.

– Kao najstarija i najuglednija institucija kulture srpskog naroda, Matica srpska osniva društva svojih članova, koja su aktivna u nekoliko gradova Srbije, kao i u Crnoj Gori i Republici Srpskoj – kaže za „Novosti“ predsednik Stanić. – Pojavila se potreba da se takvo društvo osnuje i u dijaspori, a Beč ima posebnu težinu zbog istorijskih okolnosti ali i zbog brojnih naših ljudi koji žive u Austriji.

Društvo će funkcionisati po principu samofinansiranja, ali i uz oslonac na dobrotvore u Austriji i u matici Srbiji. Biće sačinjen opsežan plan rada koji će okupiti Srbe – intelektualce u Austriji. Društvo će biti spona između srpske i austrijske kulture.

U planu je da, u narednom periodu, u svakom glavnom gradu austrijskih pokrajina bude oformljena sekcija koja bi radila na širenju srpskog jezika, književnosti i kulture na višem nivou nego što je to rađeno do sada.

POZDRAVNA REČ

POZDRAVNO pismo učesnicima osnivačke skupštine Društva Matice srpske u Beču uputio je i austrijski ministar diplomatije Sebastijan Kurc. On je poručio da će osnivanje Društva bitno doprineti jačanju bilateralnih odnosa sa Srbijom.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *