SPONZOR KIJEVSKE HUNTE PRIZIVA RAT: Treba nam nuklearno naoružanje

SPONZOR KIJEVSKE HUNTE PRIZIVA RAT: Treba nam nuklearno naoružanje

12 maja 2014

Petro-Poroshenko_2866795bLider predsedničke trke u Ukrajini, milijarder i sponzor kijevskog Majdana Petar Porošenko je na TV debatama izjavio da je bila velika greška to što se Ukrajina odrekla nuklearnog oružja. On je priznao da zemlja u ovom statusu ne može ući u NATO.

Milijarder i kandidat za predsednika Ukrajine Petar Porošenko je učestvovao na TV debati na ukrajinskom „Prvom nacionalnom“ kanalu, gde je izjavio da je bila greška to, što je Ukrajina izgubila taktičko nuklearno oružje.

„Odluka o strateškom nuklearnom oružju je bila opravdana, ali ja mislim da je bila greška to, što je Ukrajina izgubila taktičko nuklearno oružje. Da Ukrajina danas ima bombardere sa nuklearnim oružjem, situacija bi bila drugačija“, rekao je Porošenko.

Međutim, on je priznao da se sada ne može govoriti o vraćanju Ukrajini nuklearnog statusa.

„Danas postoji vrlo precizno oružje, koje je po svojoj efikasnosti isto kao i taktičko nuklearno oružje. I mi moramo to da imamo u vidu prilikom modernizacije oružanih snaga“, izjavio je kandidat za predsednika Ukrajine.

On je istovremeno istakao da modernizacija oružanih snaga mora biti prioritet za vladu.

Prema rečima Porošenko, ukrajinska armija poslednjih godina „nije bila dovoljno finansirana, nju su izdali i opljačkali“.

„Upravo tim se može objasniti stanje u kom se nalaze naše oružane snage“, rekao je on.

Osim toga, Porošenko smatra da „nema uslova za ulazak Ukrajine u NATO“ i da „čak molba za pristupanje vojno-političkom bloku zapadnih zemalja može biti još jedan povod za nestabilnost“.

Prema poslednjim podacima istraživačke grupe „Rejting“, koje je objavio osnivač i ekspert sociološke službe Igor Tišćenko, u predsedničkoj trci za sada prednjači Petar Porošenko. Za njega je na vanrednim predsedničkim izborima 25. maja spremno da glasa34,3% građana Ukrajine, a za lidera partije „Otadžbina“ Juliju Porošenko 11,%.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *