СПОР ИЗМЕЂУ ГРЧКЕ И МАКЕДОНИЈЕ: Нема договора ни на видику

SPOR IZMEĐU GRČKE I MAKEDONIJE: Nema dogovora ni na vidiku

15 maja 2018

Grčka je danas saopštila da je „još daleko“ od rešenja višedecenijskog spora sa Makedonijom zbog imena bivše jugoslovenske republike, uprkos postignutom napretku u pregovorima između dve susedne zemlje.

„U pregovorima s našim susedima koji se nastavljaju, postignut je značajan napredak, ali smo još daleko od završetka pregovora i postizanja sporazuma“, rekao je na konferenciji za novinare portparol grčke vlade Dimitris Canakopulos, prenosi Rojters.

Očekuje se da će se premijeri Grčke i Makedonije sastati u četvrtak u susednoj Bugarskoj, na marginama samita EU i Zapadnog Balkana, navodi britanska agencija.

Canakopulos je danas rekao da će taj sastanak biti „veoma koristan i važan“, ali da bi dve zemlje možda morale da se sastanu i u novoj rundi pregovora kako bi se rešio spor.

Portparol grčke vlade je rekao i da će bilo kakav sporazum biti obuhvatan i da će, u glavnim crtama, sadržati određene ciljeve i vremenski okvir za postizanje tih ciljeva.

„To neće biti rešenje koje će se postići pritiskom na dugme“, napomenuo je Canakopulos, ponovivši da Grčka želi kombinovani naziv koji bi se koristio na međunarodnim forumima.

Grčka odbija da prizna susednu državu, bivšu jugoslovensku republiku, pod sadašnjim imenom Makedonija jer smatra da taj naziv podrazumeva polaganje teritorijalnih prava na severni grčki region koji nosi isto ime.

Zbog toga Atina blokira napore Skoplja ka pridruživanju NATO i EU.

KOMENTARI5 komentara

 1. vindfaker says:

  Ponovice se 1911.,ocisticemo balkan od izroda i siptara zajedno sa Grckom i Bugarskom.

  • Idi begaj says:

   -Junachino,shto ne probate sami, bez Grka(i Rusa)? -Tada, nesto pre 1911 ste krenuli na Bugarsku da je napadnete kada se Rumelija,danasnji juzni deo Bugarske pobunila i podiglana ustanak.Naravno da ne znash rezultat.Nadji na Internetu pa se edukuj.ja cu da ti malchice pomognem.rasturilivas Bugariko beba zvechku i tukli vas sve do Nisha.Da Austro-ugarska i rusija nisu zapretili bugarskoj ratom, vi biste danasbili nepoznati,davna proslost.Vi ste jaki samo kada lajete za najache.Kada ste sami,eto nedavno vam i Hrvati pokazali, vi gubite iako brojchano mnogostruko jachi.Bugarsku ste pobedili 1913 tek udruzeni sa Crnogorcima,Rumunima,Grcima .

 2. Kazna sledi says:

  Grchka je genocidna tvorevina nastala na okupaciji i krvi.Po prvi put u istoriji, Makedonija, (hiljadugodisnje ime, ime najstarije drzave u Evropi) je svoje ime izgubila 1912-13 kada je podeljena na tri dela, a delovi Makedonije nazvani juzna srbija,severna grchka i bugarska.Pored okupacije , genocida i porobljavanja makedonskog naroda 1912-13 izvrsen je i kulturno-istorijski zlochin-izbrisano je ime Makedonija iz svetskog istorijskog nasledja.Makedonija nije samo majka zemlja Makedonaca ,vec i planetarno kulturno nasledje.Sa Sirijom i Etiopijom,Makedonija spada u najstarija imena zemalja sveta.Taj kulturno-istorijski zlochin iz 1912-13 nije nista manji od zlochina Isisa kada rushe hramove po bliskom istoku,Palmira i drugde.Cilj zlochinaca je da se uniste svi tragovi proslosti i svetu nametne lazna istorija, kao opravdanje za novije okupacije i genocide. -Imali su zlochinci veliku prednost sve do kraja 20 veka.Monopol na pisanu rech,fabrikovanje tj falsifikovanje istorije ,chak i Holivud, sve je to omogucavalo da laz zameni istinu. -No, kako to chesto biva, nesto se desava i istina izlazi na videlo.Pored toga shto je sve vise ljudi upoznato sa chinjenicom da Makedonci postoje i da nisu Grci,nauka 21 veka pronalazi da su Makedonci u danasnjoj R.Makedoniji potomci antichkih Makedonaca (a da to nisu Grci).Nauka 21 veka pronalazi da se kultura i civilizacija shirila sa prostora Makedonije i da je glavno sredstvo sirenja civilizacije bio govor.Deo Evrope(Skandinavska,britanska ostrva, severo-zapad Evrope bili nenaseljeni zbog ledenog doba) koja nije bila pod ledenim dobom i nenaseljena do pre par hiljada godina pricha stari Evropski jezik i on je zvan Makedonski jezik u Makedoniji.Grchki jezik nisu prichali ni sami Grci sve do 20 veka i tek nakon obaveznog skolovanja prve generacije govornika grchkog jezika na celoj teritoriji grchke nastaju tek sredinom 20 veka.Grci su dodjosi na Balkan koji su domorodackim plemenima(danasnjim takozvanim Grcima) nametnuli jezik i podjarmili ih pod svoju vlast. -----Okupacija,genocid , samo u 20 veku nad Makedoncima, Turcima,Albancima(Chami iz danasnje R.Chameria) chini Grchku ali i njenu udarnu pesnicu Rusiju i njenu balkansku sluskinju Srbiju genocidnim tvorevinama.

  • Miraš says:

   Nikad ne biste imali ni prostor za državu da Srbi i veliki srpski vojskovodja Živojin Mišić ne uložiše svoje napore i žrtve na makedonskom bojištu 1912.godine. Vaše otpadničko hvala je da ih nazivate genocidnima.

 3. bajone says:

  Ujak šaljivdžija detektovan!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *