Споран Пељешки мост

Sporan Pelješki most

26 jula 2015

reg-peljesac_620x0Nakon što je Hrvatska najavila da će 2016. godine krenuti u realizaciju projekta izgradnje Pelješkog mosta kako bi povezala jug sa ostatkom Hrvatske, došlo je do sukoba sa institucijama BiH.

Naime, iz institucija BiH su poručili da nisu protiv toga da Hrvatska poveže jug sa ostatkom zemlje, ali pod uslovom da se osigura da most bude najmanje 65 metara visine i raspona stubova oko 500 metara.

Čak je iz BiH predlagano Hrvatskoj da najveći otvor mora biti najmanje 200 metara širine te da visina mosta mora biti najmanje 55 metara, međutim, na kraju, po projektu je širina stubova 268 metara i visina mosta oko 35 metara.

Ovakav projekat Hrvatske je naišao na osudu u BiH, jer se manjim dimenzijama mosta zatvara pristup BiH međunarodnim vodama, i brodovi ne mogu prolaziti tom trasom, a kao pomorska zemlja BiH ima pravo po Konvenciji UN na pomorski put.

Iz Hrvatske su odbacili te optužbe i poručili da BiH mora znati da Zagreb drži ključeve njene prometne povezanosti sa Evropom.

– Hrvatska se ne da ucenjivati i ukoliko BiH ne bude kooperativna, neće se graditi mostovi preko Save kod Svilaja i Stare Gradiške – rekao je Siniša Hajdaš Dončić, ministar mora i prometa Hrvatske i dodao da, ukoliko se nastavi sa ucenama, „BiH će u EU ići preko Drine i Srbije, a ne mostova na Savi“.

Pelješki most je započet 2007, ali je gradnja obustavljena 2011. pošto je procenjeno da je preskupa investicija za Hrvatsku.

KOMENTARI3 komentara

  1. Ankica says:

    Ma ko ih je.., nek se glodju!

  2. D :) D says:

    Bas tako "Ankice",ko ih vise j...

  3. Ranko-Banja Luka says:

    BiH NIKADA neće ući u EU. I ne treba. Tako da je ova priča mazanje očiju narodu..

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *