Sporazum između Hrvatske i Crne Gore štiti hrvatske zločince

Sporazum između Hrvatske i Crne Gore štiti hrvatske zločince

24 septembra 2013

reg-ratne-zrtve-tuzilac_620x0Sporazum o saradnji i gonjenju počinilaca krivičnih dela ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida koji su 2006. godine potpisali bivši glavni i vrhovni državni tužioci Hrvatske i Crne Gore Mladen Bajić i Vesna Medenica, najviše štete naneo je Crnogorcima.

Jer, tim dokumentom nisu obuhvaćeni zločini koje su hrvatski državljani počinili nad crnogorskim na području Hrvatske, već isključivo zločini koji su počinjeni prema državljanima Hrvatske, a čiji počinioci imaju prebivalište ili državljanstvo Crne Gore.

Zbog toga 21 godinu od monstruoznih zločina nad rezervistima bivše JNA iz nikšićko-šavničke grupe u vojno-istražnom centru „Lora“ kod Splita i Tomislavgradu (Duvnu), dželati izmiču pravdi.

U Udruženju boraca ratova od 1990. godine Crne Gore ne kriju ogorčenje zbog toga, ali se nadaju da će novi vrhovni državni tužilac (čeka se izbor), pokrenuti sa mrtve tačke rasvetljavanje zločina počinjenog u „Lori“.

– Taj sporazum je za nas sraman – kaže Radan Nikolić, direktor crnogorskog boračkog udruženja. – Sve što se dešavalo od 2006. godine, kada smo podneli zahtev Vesni Medenici za pokretanje istrage o ratnom zločinu nad našim saborcima, jesu opstrukcije, obmane i fingiranje pravde pod dirigentskom palicom Mladena Bajića. Glavni razlog je Bajićeva umešanost u zločine počinjene u „Lori“, koji je u to vreme obavljao funkciju zamenika vojnog tužioca.

On dodaje da su protiv njega pre tri godine hrvatski mirovnjaci Domagoj Margetić i Darko Petričić podneli krivičnu prijavu sudu u Hagu. Da je Bajićeva prošlost burna, svedoče najviša državna odlikovanja, spomenica Domovinskog rata, medalja „Ljeto 95“, koja se daje zaslužnima za istoimenu hrvatsko-muslimansku operaciju na području Bosanskog Grahova i Glamoča, u kojoj su počinjeni mnogi zločini nad tamošnjim Srbima, nabraja Nikolić. Ona je bila uvod u hrvatsku vojnu operaciju „Oluja“ u kojoj se on istakao i dobio istoimenu medalju. Za ratne „zasluge“ Bajiću nedostaje još jedino medalja „Lora“.

Nikolić kaže da od novog vrhovnog državnog tužioca Crne Gore očekuje da stavi van snage ili izmeni sporni sporazum.

– Očekujemo i da javno zatraži od državnih tužilaštava Hrvatske i BiH objašnjenje zašto nije pokrenuta istraga zločina nad našim saborcima iz nikšićko-šavničke grupe. Mi ćemo zajedno sa NVO iz Hrvatske i BiH sačiniti informaciju o opstrukciji istraživanja zločina u „Lori“ i dostaviti hrvatskom i crnogorskom parlamentu i zaštitnicima ljudskih prava, kao i na relevantne evropske adrese – poručuje Nikolić.

ZVERSKI MUČENI I UBIJANI

Radan Nikolić podseća da je po zarobljavanju vojnika iz Nikšića i Šavnika u Hercegovini, koja je bila pod kontrolom hrvatskih oružanih formacija u aprilu i maju 1992, nad njima izvršen ratni zločin, zverski su mučeni i likvidirani.

– Posmrtni ostaci njih 12, koji su skrivani i više puta premeštani, pronađeni su na teritoriji BiH u periodu od 1993. do 2006. godine. Luka Adžić je posredstvom Međunarodnog Crvenog krsta razmenjen 6. avgusta 1992. godine kod Nemetina, ali u takvom psihofizičkom stanju da je nakon pola godine preminuo u rodnom Nikšiću. Posmrtni ostaci Miloša Perunovića još nisu pronađeni – kaže Nikolić.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *