Sporazum je 90% de fakto priznanje Kosova

Sporazum je 90% de fakto priznanje Kosova

21 априла 2013

KosovoMerdare01Ruski naučnik Georgij Engelgardt, inače balkanolog izneo je za „Glas Rusije“ svoj stav o sporazumu koji je parafiran u Briselu:

Ugovor o normalizaciji odnosa između Prištine i Beograda nije korak ka priznanju nezavisnosti Kosova, već primorano lukavstvo pred srpskom javnošću.

Beograd je primoran da odustane od svojih dugogodišnjih napora u očuvanju suverentiteta Srbije na tim teritorijama. Očigledno je da je to prisiljeno. To je odluka današnje vlade u Beogradu, SNS i SPS, koje su osetljive na pritisak Zapada. Zbog te svoje osetljivosti one su usvojile odluku, koja briše dugoročne napore Beograda. De fakto severni deo Kosova je teritorija Srbije. Kada prelazite administrativnu liniju, ništa se ne menja. Srpske zastave stoje i pre administrativnog prelaza, i posle. Tamo deluju svi administrativni organi Republike Srbije. Tamo nema ništa, što kontroliše Priština. Govoriti o tome da je severu Kosova obezbeđena autonomija – lukavstvo.

Taj dokument takođe neće bitno pomoći ubrzavanju procesa priključenja Srbije EU. Rok učlanjivanja u EU u ovoj situaciji zavisi ne od Beograda, već od Brisela, koji je umoran od širenja. Srbija nije Švajcarska, nije zemlje uspešne ekonomije, koju bi EU bilo drago da dobije.

Beograd i Priština su potpisali nacrt ugovora od 15. tačaka, koji mora da bude potvrđen u parlamentima Srbije i Kosova.

Osnovni rezultat sporazuma je odustajanje obe strane od blokiranja napora u zbližavanju s EU. Na sednici ministara inostranih poslova 26. aprila Srbiji će pružiti mogućnost da počne pregovore o učlanjivanju u EU, a Kosovu o tome da bi dobilo ugovor o udruženju.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u