Sporost EPS-a koštaće nas 100 miliona evra

Sporost EPS-a koštaće nas 100 miliona evra

26 jula 2014

epsPrve isporuke uglja iz poplavljenih kopova “Kolubare” TENT ne može očekivati pre proleća, zbog čega će se na uvoz struje potrošiti još 100 miliona evra.

Više od dva meseca je prošlo od poplava, a tender za ispumpavanje vode iz kopova je raspisan tek pre dva dana. Čak ni činjenica da država već troši desetak miliona evra mesečno na uvoz struje koja nam nedostaje zbog poplavljenih kopova, nije ubrzalo poslovodstvo EPS-a.

Samo u maju i junu uvezeno je 488 miliona kilovat-sati, za šta je plaćeno 20,18 miliona evra. EPS je struju u tom periodu kupovao od 24 kompanije po prosečnoj ceni od 4,135 evrocenti po kilovat-satu.

Ako se pretpostavi da će Srbija do proleća mesečno morati da kupuje najmanje tu količinu struje, jer su potrebe u zimskom periodu više a struja skuplja, jasno je da će samo za uvoz biti potrebno i do 100 miliona evra. Deset puta manje košta ispumpavanje vode i mulja iz kopova.

„Vraćanje na proizvodnju od 90.000 tona dnevno, koliko se iz “Kolubare” dopremalo u TENT, očekuje se tokom prvog kvartala 2015. godine“, kažu u EPS-u.

To znači da bi kopovi mogli da prorade i u januaru, ali i martu, što je izvesnije. Sa osposobljavanjem kopova moglo je da se počne bar mesec dana ranije, što bi značilo najmanje 10 miliona evra manje za uvoz struje. To što će se potrošiti na struju moglo je da se potroši na kopove.

Posle skoro mesec dana usaglašavanja sa Svetskom bankom, tender je konačno raspisan 24. jula. Kako piše u uslovima javnog poziva, prednost će imati firme koje daju najnižu cenu uz rok završetka posla od maksimum 105 dana. Ime firme koja će prazniti kolubarske kopove biće poznato do 11. avgusta, nakon čega kreću radovi.

Voda i mulj trebalo bi da budu ispumpani do decembra, i to će biti samo deo posla. Kako će ići dalja dinamika osposobljavanja kopova, zavisiće u kakvom stanju će biti potopljene mašine i oprema.

Ispumpavanje vode iz kopova kasnilo je, između ostalog, jer EPS nije pripremio tender u skladu sa standardima Svetske banke. Prema saznanjima “Blica”, prvobitna verzija javnog poziva, na koji je Svetska banka stavila veto, nije sadržala neke elementarne stvari. U EPS-u nisu ni znali da je obavezni deo posla analiza mulja.

Favorizovane firme

Izvor “Blica” kaže da je tender koji je EPS pripremio, kroz uslove poput obaveznog posedovanja pumpi, favorizovao određene firme. To je moralo da se ispravi i uskladi sa standardima i uslovima Svetske banke, koja je finansijer posla. Srbija je od Svetske banke tražila “Imrdžnsi rikaveri loun” koji omogućava da se 40 odsto kredita isplati retroaktivno.

Struju smo nabavljali od 24 firme, od kojih je čak 19 iz beograda

45.000 tona je trenutna dnevna proizvodnja uglja u “Kolubari”
90.000 tona uglja na dan potrebno TENT-u
65.000 tona uglja se očekuje iz Velikih Crljena kada prorade
488 miliona kilovat-sati dosad kupljeno na otvorenom tržištu
20,18 miliona evra plaćena je kupljena struja
4,135 evrocenti po kilovat-satu je prosečna cena uvozne struje

(Blic)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *