„SPORTISTA“ KLIČKO SAVETUJE KIJEVLJANE: Utoplite se što bolje uoči zime

„SPORTISTA“ KLIČKO SAVETUJE KIJEVLJANE: Utoplite se što bolje uoči zime

30 jula 2014

0,,17381803_303,00 Klicko VitaliyKličko je saopštio da Kijev poseduje samo polovinu količine gasa koja je potrebna za grejnu sezonu i da vlasti traže alternativu.

Gradonačelnik Kiejva Vitalij Kličko prognozira tešku grejnu sezonu za Ukrajinu i preporučuje Kijevljanima da nabave grejalice i utople kuće. „Moramo biti pošteni – imaćemo tešku zimu. I mi moramo uraditi sve kako bi ova zima bila što bezbolnija za stanovnike glavnog grada. Mi moramo informisati stanovništvo o važnosti ugradnje tehnologija za uštedu energije, izolacije i utopljavnja kuća i dodatnih grejnih tela, ako je potrebno električne, a ne gasne ringle na šporetu“, stoji u saopštenju Klička na njegovom sajtu.

Gradonačelnik je preporučio i da se provere komunikacije i električna mreža, kako bi spremni dočekali veću potrošnju električne energije za vreme grejne sezone. Kličko je rekao da Kijev poseduje samo polovinu količine gasa koja je potrebna za grejnu sezonu i da vlasti traže alternativu. Vlada Ukrajine je već preporučila ministarstvu za regionalni razvoj, građevinarstvo i komunalne usluge da prouči mogućnost smanjenja za dva stepena minimalne temperature u stanovima do početka grejne sezone, kako bi se uštedeo gas. Gasprom je ranije prešao na avansno plaćanje za isporuke gasa Ukrajini zbog dugova Kijeva i smanjio isporuke. U Gaspromu tvrde da uvođenje avansa neće uticati na isporuke ruskog gasa u Evropu.

Ukrajinska vlada je izjavila da planira da donese nekoliko odluka kojima bi stimulisala prelazak potrošača sa prirodnog gasa na druge vrste goriva.

Naftogaz je 16. juna, odmah posle pregovora sa Gaspromom oko avansa. Podneo žalbu Arbitražnom sudu u Stokholmu sa zahtevom da se uradi revizija ugovora o isporuci gasa. Ukrajinska kompanija posebno insistira na smanjenju cene gasa i traži od Gasproma 6 milijardi dolara za preplaćeni gas, koji je isporučen od 2010. Ruski koncern se sa svoje strane obratio Arbitražnom sudu u Stokholmu sa tužbom protiv Naftogaza zbog dugova, koji su na dan kada je počelo avansno plaćanje iznosili 45 milijardi dolara.

(Glas Rusije)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Vucina Zmajevic says:

    Neka ih nauci da se dobro "zagriju" jer slijedi tezak mec sa "ruskom zimom"...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *