Sportisti Republike Srpske će igrati za Srbiju

Sportisti Republike Srpske će igrati za Srbiju

14 septembra 2013

wpid-zastava-srbije-live-kosk.jpegDa su veze između dve republike, Republike Srpske i Srbije oduvek bile bratske i biće, pokazuje i sporazum između dveju vlada, a kojim sportisti iz Republike Srspke imaju mogućnost dobijanja pasoša Srbije po brzom postupku, te i da nastupaju za reprezentaciju Srbije, što daje još veći podstrek i mogućnosti sportistima iz Republike Srpske za uspeh.

Pasoši su uručeni u skladu sa dvojnim državljanstvom, a premijer Republike Srpske je poželela još mnogo medalja:

Ima dosta sportista, mi smo se i dogovorili, odnosno naša resorna ministarstva kada su i predlagala ovakvu jednu aktivnost, a mi je podržali kao dve vlade, a da se na ovaj način definiše da je to jedan broj koji će danas ići u ovu proceduru, a nakon toga i koji su zaslužni i oni za koje se zaista procenjuje i postoji opravdana, da kažem i šansa i mogućnost zaista da postignu neke druge, bolje rezultate ukoliko im omogućimo da imaju dvojno državljanstvo. Dakle, ovo nije zatvoreni proces, ovo je otvoreni proces. Ono što me čini posebno zadovoljnom jeste da se broj kada je u pitanju interes i odobrena državljanstva isto tako povećava. Čini mi se da smo rekli da je oko 13.000 već do ovog datuma. Dakle ono što što je u našem interesu jeste da taj interes postoji i on će postojati i u to nemam nikakvu dilemu. Ali u svakom slučaju svi oni koji imaju mogućnost da ispolje svoju odlučnost na ovaj način biće im data ta šansa.

Ovi mladi ljudi ovde sada su zajedničko blago Republike Srpske i Republike Srbije. Želim da ostvare sve što su sebi zacrtali i postavili kao ciljeve u životu i nadam se da ovo što smo danas uradili jeste jedan mali doprinos sa naše strane, da im ta vrata ka uspehu budu i dodatno otvorena.

Premijer Srbije nije krila svoje zadovoljstvo:

Veliko mi je zadovoljstvo da Republika Srbija ima svoje nove državljane koji su ugledni sportisti. Za koju će reprezantaciju nastupiti, stvar je njihovog, ličnog opredeljenja jer je ovde reč o dvojnom državljanstvu.

Sandro Poletan (boks): Ima dosta sportista, a sada je izabrano nas deset i nas deset će najverovatnije nastupati za Srbiju

Darija Kitić (streljaštvo): Velika mi je čast što sam dobila državljanstvo Srbije. Otvoriće mi se mnoge mogućnosti. Jedna od njih je i ta da jednog dana nastupim za Srbiju.

Srpskim sportistima iz Republike Srpske još preostaje da vredno treniraju i da po zasluženim rezultatima na sportskim borilištima zapevaju „Bože pravde“.

Takođe je opštepoznata činjenica da cela Republika Srpska u sportskim mečevima navija isključivo za Srbiju, a slavlja povodom uspeha reprezentacije Srbije u Banjaluci i ostalim gradovima Republike Srpske bivaju i neretko euforičnija i veća od onih i u samoj Srbiji, tako da sada ovim sporazumom sportisti Republike Srpske će moći igrati za reprezentaciju koju vole i za koju navijaju, što daje još veću draž i pogodnost kako sportistima, tako i navijačima iz Republike Srpske, a poslednji dokaz za to je i tekuće prvenstvo u košarci gde cela Republika Srpska daje velikodušnu podršku izabranicima Dušana Ivkovića.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *