Sprečen talas priznanja Kosova

Sprečen talas priznanja Kosova

3 jula 2013

Angela Merkel_TaciI pored snažnog lobiranja i pritisaka moćnih saveznika koji podržavaju Kosovo, Priština teško može da računa na masovniji talas novih priznanja, pišu Novosti. Plan da se domognu cifre od 129 priznanja, odnosno podrške dve trećine članica Ujedinjenih nacija, kako bi pokušali da dobiju status posmatrača na Ist Riveru, Srbija je prethodnih meseci diplomatskom ofanzivom na više frontova uspevala da spreči.

Kako su Novostima rekli u državnom vrhu, te aktivnost intenziviraće se u narednom periodu i biće posebno usmerene na zemlje na koje se vrši i najveći pritisak – pet članica EU i arapske države koje nisu priznale Kosovo. Beograd, umesto novih priznanja, očekuje i promenu stava nekih država koje su to učinile, poput Sao Tome i Principe i Malija.

Na pisma koja je predsednik Tomislav Nikolić poslao na adrese kolegama iz zemalja koje nisu priznale KiM, stigli su, kako prenose Novosti, mnogobrojni odgovori podrške:

„Predsednik Nikolić u svakom susretu sa zvaničnicima iz sveta naglašava da se pozicije Srbije nisu promenile i da naša zemlja nikada neće priznati nezavisnost“, kaže Stanislava Pak, savetnik predsednika za medije.

Prema podacima iz Prištine, do sada su 102 zemlje priznale nezavisnost, mada na sajtu kosovskog MSP stoji brojka od 96 država.

Kako je Novostima potvrđeno u Ambasadi Egipta u Beogradu, to je nedavno učinio i Kairo, ali teško da će i promena stava ove uticajne arapske zemlje izazvati novi talas priznanja. Štaviše, nije isključeno da sa promenom vlasti koja je u toku u ovoj zemlji, dođe i do povlačenja odluke.

„Već je pet ministara u egipatskoj vladi podnelo ostavke, među kojima je i šef diplomatije. Veliko je pitanje koliko će njihova odluka o priznanju KiM potrajati“, kaže nekadašnji ambasador pri UN Branko Branković.

I pet članica EU za koje Kosovo nije država – Grčka, Španija, Slovačka, Kipar i Rumunija – potvrdile su u svim razgovorima, sa šefom diplomatije Ivanom Mrkićem, ambasadorima i zvaničnicima Srbije, da se ta njihova pozicija neće menjati.

„Šef diplomatije Španije nedavno je ponovio da principijelni stav naše zemlje da ne priznajemo jednostrano proglašenu nezavisnosti Kosova ostaje isti“, kaže za Novosti španski ambasador Arturo Laklaustra Beltran.

Zamenik slovačkog ambasadora u Beogradu Rastislav Kostilnik poručio nam je da su zvaničnici ove zemlje više puta potvrdili pozicije Bratislave po pitanju nezavisnosti Kosova. I iz Moskve su u utorak još jednom stigle potvrde da Moskva strogo nastavlja da se pridržava Rezolucije 1244 SB UN i da neće priznati KiM.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Roki says:

    Mislim da ovakav tekst ne moze samo da se prenese , mora novinar barem jednom recenicom da izrazi svoj stav prema ovoj bljuvotini od "politike" . Jer u protivnom ispada da se slaze sa uspesnom spoljnom politikom nase vlade, koja prvo prizna Kosovo a posle urgira kod drugih da to ne rade , pa ko je ovde lud? Da podsetim sta je sa stavkom Briselskog sporazuma ( kojeg nasa vlada nije ni objavila narodu nego smo preuzeli iz siptarskih novina) gde se obavezuju obe strane da nece jedna drugu opstruirati u medju arodnim integracijama i clanstvu u medjunarodnim institucijama . Ako UN nije medjunarodna institucija , ne znam sta je. Ljudi branite drzavu i narod od ovog sada mentalnog zuluma

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *