СПРЕМА ЛИ СЕ БОРБА ТИТАНА НА БАЛКАНУ?

СПРЕМА ЛИ СЕ БОРБА ТИТАНА НА БАЛКАНУ?

13 марта 2021

Некадашњи врховни командант НАТО и генерал америчке авијације у пензији Филип Бридлав истакао je афинитете Америке према Западном Балкану и анимозитет према Русији. Зато он очекује да ће се сукоб титана запада и истока одиграти на овим просторима како би се и Србија и Српска ставиле под кишобран Запада, оцена је саговорника Спутњика.

Милисав Паић, вишегодишњи начелник Управе за Америку у Министарству спољних послова и председник Српског спољнополитичког круга каже да нисмо чули ништа ново од америчког генерала, тиме што је најавио борбу између Запада и Русије за овај простор.Циљ Запада да одвоји Србију и Српску од Русије

„То је стари циљ Запада, односно, Америке, која претендује да има потпуну војну, политичку и сваку другу врсту хегемоније у овом делу света. Они су кроз Преспански споразум у Македонији, оцепљење Косова, примање Црне Горе у НАТО део те контроле остварили. Али, исто тако, свесни су да су једине две територије, Србија и Република Српска, изван западног кишобрана и њихове контроле,“ објашњава Паић.

Адут Америке у односу на Србију је, истиче Паић, њихов притисак на Београд да призна Косово, чиме би се и Приштини отворио простор за улазак у НАТО.

„У том смислу, Америка сматра да би Србија и Република Српска били изоловано острво које не би имало избора него да им се приклоне, у чему греше“, истиче он.

Војна неутралност Србије – наш штит

Како каже, Србија заузима веома важан стратешки положај у овом делу света и то је главни разлог америчког интересовања за нас.

„Сви важни путеви земни и ваздушни иду преко нас и контрола тих коридора би омогућила Америци и НАТО-у да преко наше територије спроводе политику обуздавања Русије и да око ње направе један санитарни коридор,“ објашњава саговорник Спутњика.

Паић напомиње да се Србија паметно определила за војну неутралност као и Република Српска чиме за сад успевају да буду своји на своме и да они диктирају шта је за њих добро, а шта не.

„Према томе, ја не видим како Америка замишља да се преко наших леђа надмеће са Русијом. Русија је наш савезник и пријатељ и, на крају крајева, без њихове подршке и подршке Кине наша земља би тешко бранила нашу позицију везану за Косово и одбранила Резолуцију 12 44 као једини правни документ за решавање тог проблема,“ напомиње Паић.

Он додаје да су се ствари драстично промениле и да свет није више онакав какав је био пре 20 година.

Борбе неће бити процене погрешне

Професор др Стевица Деђански, директор Центра за развој међународне сарадње сматра да никакве борбе неће бити и да је ово погрешна процена некога ко још живи у прошлости и не разуме добро данашње односе снага у свету.

„Администрација новог председника Америке иде скроз другом логиком и она неће ни у једном моменту сама да води политичке обрачуне, већ ће, као што сада ради везано за односе са Кином, да разговара са својим савезницима Корејом и Јапаном око заузимања стратегије. Тако ће поступити и на Балкану,“ уверен је др Деђански.

Балкан ће препустити својим европским партнерима пре свега Немачкој, уверен је он, уз наравно сугестију и праћење.

„Оно где могу да нас увуку у неку врсту политичког сукоба јесте могући покушај запада да се супротстави економском продору Кине и Русије на ове просторе, а пре свега у Србију. Ми за сада ту вешто балансирамо јер имамо највише инвестиција из Немачке, па тек онда из Кине и других земаља. И то је једино где треба да да пазимо да нама не направе некакву „сачекушу“,“ уверен је др Деђански.

Година избора, а не битака

Немогуће је, каже он, да се ове године било шта епохално деси на овим просторима у наводном судару светских сила и то из више разлога.

„На Балкану да би се нешто десило морају да буду уједначени ставови западних сила. Ми знамо да су пред нама избори у Немачкој, па на пролеће у Француској па у Србији… То значи да се нема са ким озбиљно разговарати о било чему. На све ово треба додати и Косово где још није формирана влада. У то име сам скоро сто посто сигуран да ове године неће бити никаквог „судара титана“ на овим просторима. Међутим, сигурно је да ће се неке припреме обављати које ће нас чекати у другој половини следеће године и наш посао је само да избегнемо могуће замке које нам припремају,“ оцењује саговорник Спутњика.

Генерал Бридлав иначе је уверен да ће ново-старо геополитичко поље бити југоисточна Европа, а посебно је у ток контексту апострофирао Србију и Босну и Херцеговину, јер Русија преко њих спроводи своју регионалну политику.

(Спутњик)

KOMENTARI5 коментара

 1. Gagi says:

  Nazalost, nikada nas nece ostaviti na miru. Osvajaci se kroz vekove samo redjaju i unistavaju nas. Nije vazno kako im je ime i kako se zovu, bitno je da nas satiru i unistavaju na najgroznije nacine poznate ljudskoj civilizaciji. Iza svega je uvek isti um i namera, da se povrati kolevka njihovih Cezara koji su sa ovih prostora prvi put pustili glas i ugledali svetlost zivota. Protekom vremena polako napreduju, okruzuju nas sve vise i usitnjavaju, potreban im je samo jos jedan rat protiv nas da nas dodatno pobiju i svedu na minoran broj. Mi sami im idemo u susret za ostvarenje tog plana, ovako kilavi i potkupljeni, vecito zeljni dobrog zivota bez truda a posebno tudjih nezasluzenih poklona, odlicna smo im zrtva da najzad zavrse svoj posao koji su poceli u prethodnim vekovima. Novi sukob sigurno prvo pocinje u Bosni, tamo postoje teritorije gde zivi njihov narod u veri a nisu zaokruzene i fakticki njihove. Opet su ih Srbi naivno pustili na svoju teritoriju da se ponovo pomesaju sa njima, dok kod njih to nije slucaj. Tako da, slede nove epizode vec poznatog vekovnog filma. Od tog plana se ne odustaje i nikada nece, pitanje je samo kada pocinje nova igranka.

  • Željko says:

   Znači uskoro Srbi i Rusi naspram NATO, EU, Hrvata, Albanaca, Bošnjaka, Crnogoraca, Sjeverno Makedonaca, Bugara, Rumunja, Grka budite sigurni da će i oni biti naspram vas i tko zna možda čak i Mađara !

   • politikant says:

    Kroasan, idi bre ostavljaj komentare na Glas Koncila, sta radis na SRPSKOM sajtu? Ah da, geni nisu voda.

 2. šiško says:

  Da bi započeli novi rat na Balkanu ameri moraju da orethodno započnu, vode i dobiju nekoliko drugih ratova. Pre svega rat u Siriji koji ne priznaju da su izgubili. Pa ako ga niste izgubili, izvolite dokažite to. Drugo rat u ukrajini. Ja lično ne verujem da će se oni usuditi da započnu ni ovaj rat. Čak i u proxi formi, tj. ukrajinskim rukama i zadnjicama njih bi ovaj rat koštao dodatnim ruiniranjem njihovog političkog statusa, što bi moglo biti jako opasno po sam opstanak amerike. Treće, najvažnije, morali bi da bar započnu rat za Arktik i dobiju bar nekoliko početnih akcija. A oni ne smeju ni da ga započnu, izmedju ostalog zato što je to ruski i delimično kineski teren na kom se ove dve nacije mnogo bolje snalaze i imaju bolja plovila i podesnije naoružanje, da ne pričamo o motivisanosti ruskih i kineskih vojnika koji bi u tom slučaju branili svoju zemlju. Tek kad bi sve to ameri uspeli da obave u svoju korist, mogli bi da se vrate na Balkan i pokušaju da "isprave" greške iz prošlosti koje su napravili verovatno iz neke bolećivosti prema nama, jer nas nisu načisto porobili, zgazili i na kraju istrebili nakon što su nas onako istamburali uranijumskim bombama 99. godine. Ovi junaci koji pričaju o novom ratu na Balkanu meni liče na dete koje peva u mraku da bi oteralo strah.

  • persida says:

   Rat u Siriji je dobio Izrael koji bombarduje koga hoce i kad hoce. Ameri i Rusi su samo sluge cionisticke mafije, svuda pa i u Siriji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u