СПРЕМА СЕ БИТКА СВИХ БИТАКА: Турска довлачи наоружање у Либију, Руси наоружавају Хафтара

SPREMA SE BITKA SVIH BITAKA: Turska dovlači naoružanje u Libiju, Rusi naoružavaju Haftara

22 jula 2020

Turski mediji tvrde da je ta zemlja dostavila u Libiiju, kao pomoć tzv. Vladi u Tripoliju, raketne lansere T-122 koji su odmah raspoređeni na frontu kod Sirta.

Snage iz Tripolija, podržane Turskom planiraju osvajanje Sirta i Al Jafre koji su sada u rukama Libijske nacionalne armije generala Hafiza Haftra.Lanseri T-122 imaju domet 40 kilometara.

Poslednjih dana da turska teretna aviona sleteli su na vojne aerodrome koje kontrolišu snage iz Tripolija. Istovremeno nastavlja se mobilizacija snaga za napad na Sirt.

Sa druge strane LNA ima podršku Egipta koji je zapretio da će ući vojno u Libiju ako snage iz Tripolija pokušaju da probiju front Sirt-Al Jafra.

Sa druge strane pojavile su se fotografije na kojima LNA testira sovjetske sisteme P-15 Termit namenjene pogađanju ciljeva na vodi.

Ovi sistemi imaju domet od 35 do 80 kilometara u zavisnosti od verzije. Libijska mornarica imala je velike količine ovih sistema pre pada Gadafija, a nakon ustanka oni su u velikom broju završila u rukama pobunjenika.

Sistemi Termit bi mogli da budu velika pretnja turskim brodovima koji snabdevaju i daju podršku snagama u Tripoliju.

(Pravda)

KOMENTARI7 komentara

 1. opet ja says:

  Sačekajte, samo da napravim kokice i uzmem pivo...

 2. Slobodanka says:

  Nije poznato da Rusi (Rusija) naoružavaju Haftara! Sistem "Termit" je stare sovjetske proizvodnje i moguće je da je iz starih zaliha pukovnika Gadafija. Ili ih je sada dodao neko od saveznika koji podržavaju Haftara. Egipat je takodje imao takve rakete. Pre 52 godine 21.10.1967. iz luke Port Said sa egipatskih raketnih čamaca tipa "Komar" sovjetske proizvodnje ispaljene su protivbrodske rakete "Termit" na Izraelski razarač Eliat i POTOPILI SU GA. Medjutim danas šta može da uradi "Termit" imajući u vidu savremeniju opremljenost današnjih brodova. Može da potopi male brodove...

 3. (S)vest says:

  Ovo je uvod u svetski rat koji se odigrava na drugom kontinentu sa drugim igračima. Rečeno je da će Rusija da zarati sa Turskom. Da li je to direktno ili indirektno vreme će pokazati svoje...

 4. Slobodanka says:

  U Libiji 90 posto stanovništva živi uz obalu, oko 30 posto živi u rejonu Tripolija. General Haftar sa svojom vojskom je pre nekoliko nedelja bolje stajao u okolini Tripolija, ali je odatle morao da se povuče zbog pomoći Turske njegovim protivnicima. Sada Haftar vlada sa oko 80 posto teritorije, ali ako gledamo demografiju vlada sa manje od 50 posto stanovništva Libije. Turska namerava da pomogne vladi u Tripoliju da osvoje još naseljene teritorije koju kontroliše general Haftar. Ako u tome uspeju smanjiće još više procenat stanovništva kojim vlada Haftar. Turska bi da otera Haftara u pustinju, a zauzvrat računa na libijsku naftu. U tom slučaju od nafte izvisiće dve NATO članice Francuska i Italija, a svi su jedinstveno učestvovali 2011 u slomu Gadafijeve Libije.Sad su na suprotnim stranama zbog podele libijskog naftnog plena. Najpre su se na suprotnim stranama našle Italija i Francuska, a otkad se pojavila Turska izvisila je i Francuska. Ovo će doprineti unutrašnjem slabljenju NATO alijanse, ali Libijcima to sad ništa ne znači. Rusija se ne meša u sukob i smatra da se libijski problem ne može rešiti ratom! Istovremeno pretpostavljam da i Rusiji odgovara da se veće NATO članice sada nalaze na suprotnim stranama. Amerika je preporučila Turskoj da se ne meša u libijski sukob, ali Turska ne sluša jer ima argument da Zapad je vladu u Tripoliju priznao za legitimnu vladu. Od početka Haftarovih operacija pretpostavljam da je Amerika to prećutno odobravala. Zna se po tome što kad je Haftar pre godinu dana započeo ofanzivu odmah su povukli svoje snage iz Libije. To znači da Amerika je odobravala da baš Francuska dobije libijski naftni plen. Ali tokom ove godine Turska sve to kvari. Te priče da Rusija podržava Haftara služe da se sakrije složena situacija, veliko neslaganje i BRUKA unutar NATO-a. Natovci su sami krivi za ovo, ali i za svoje greške nastoje da optuže Rusiju. Istovremeno odgovara ima da kvare odnose Turska-Rusija u svakoj prilici, pa i u libijskoj.

 5. E.Lirsch says:

  Sace Lavrov na pregovore sa "zapadnim partnerima". Pa ce bidne MIR. Rusi pomazu samo onoliko koliko ad se ra5t dalje nastavi. Sirija je primer a i Ukraina. Nema razlike izmedju njega i NATO-fasista. To turcin zna i zato salje cojnike i naoruzanje. Osvoji teritoriju pa ce i on na "pregovore".

  • padre says:

   Ne lupetaj, sad suti Rusi krivi, a ne oni, koji su sve to započeli!

 6. S-500 na Zg says:

  Izjesce turcice termitima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *