СПРЕМА СЕ ХАОС – АМЕРИЧКИ ЗВАНИЧНИЦИ стижу у Македонију!

SPREMA SE HAOS – AMERIČKI ZVANIČNICI stižu u Makedoniju!

29 aprila 2017

(foto: Pixabay)

Zvaničnik Stejt departmenta Hojt Brajan Ji prvi je zapadni diplomata koji u Skoplje dolazi posle nereda u Sobranju u kojima je povređeno stotinak osoba, uključujući lidere SDSM-a Zorana Zaeva i Alijanse za Albance Zijadina Selu. Ji će se sastati sa svim značajnijim političarima u Makedoniji.

Diplomatska ofanziva usmerena ka smirivanju strasti u Makedoniji, posle „krvavog četvrtka“ u Sobranju počinje već u nedelju, kada se u Skoplju očekuje zamenik pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Hojt Brajan Ji.

Ji, koji u rasporedu za nedelju i ponedeljak ima susrete sa predsednikom Đorđem Ivanovim, novoizabranim predsednikom parlamenta Talatom Džaferijem i liderima vodećih političkih stranaka: Nikolom Gruevskim, Zoranom Zaevom, Bilalom Kasamijem, Veselim Mehmedijem i Menduhom Tačijem.

Predsednik Ivanov, prethodnih nedelja, izbegavao je surete sa međunarodnim predstavnicima, koji su u Skoplje dolazili pokušavajući da ga ubede da promeni odluku i mandat za sastav nove vlade dodeli Zoranu Zaevu, koji prikupio potpise 65 od 120 poslanika u Sobranju.

Ivanov je negativan stav prema novoj koaliciji objašnjavao „odbranom ustava“, naglašavajući da je zajednički dokument albanskih stranaka, koji VMRO-DPMNE nazova „Tiranskom platformom“, u stvari „dokument strane zemlje donesen pod vođstvom stranog lidera“.

Iz kabineta makedonskog predsednika još nema poztvrde sastanka sa predstavnikom Stejt departmenta, ali je Ivanov ranije u subotu, rekao da je „ispraznio agendu“ kako bi sa liderima političkih stranaka pokušao da pronađe rešenje krize.

Strasti u Makedoniji naglo su splasnule posle izliva nasilja u Sobranju, ali je politička kriza nastavljena nesmanjenom žestinom, pošto je Zaev dao Ivanovu rok od deset dana da mu preda mandat za sastav vlade, dok je Gruevski političke rivale optužio za pokušaj državnog udara.

Amerikanci, još od rata u Makedoniji 2001. godine, imaju značajnu ulogu u makedonskom političkom životu, pa se od posete Hojta Brajana Jia očekuje deo odgovora na pitanje – da li je makedonsku krizu uopšte moguće valjano rešiti.

Za razliku od prethodnih američkih poslanika u Makedoni, poput Kristofera Hila ili Filipa Rikera, Ji u Skoplje dolazi posle neuspešnih pokušaja evropskih zvaničnika, Frederike Mogerini i Johanesa Hana, da zauzdaju krizu nastalu posle decembarskih parlamentarnih izbora.

Njegov zadatak će biti teži i zbog činjenice da makedonski rivali, SDSM i VMRO-DPMNE, čvrsto stoje iza prvobitnih zahteva – Zaev traži da mu Ivaanov odmah dodeli mandat za sastav vlade, dok Gruevski veruje da bi novi izbri bili najbolji način za rešavanje krize.

KOMENTARI2 komentara

  1. Trifun says:

    Mesanje u unutrasnje stvari Makedonije je brutalno krsenje medunarodnog prava i Povelje UN!

  2. goran says:

    Joj Trifune, kad bi Rusi to krsili, tebi ne bi smetalo. Nego, obrati paznju, Ameri stizu da upropaste sve sto mogu, a Rusi SAMO KOMENTARISU?!!!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *