СПРЕМА СЕ ХАОС: ЕУ се распада на два дела!?

SPREMA SE HAOS: EU se raspada na dva dela!?

21 novembra 2015

56725_sengen_fEvropska unija bi danas na sastanku ministara unutrašnjih poslova u Briselu mogla da se pocepa na dva dela! Neimenovani zvaničnik EU potvrdio je britanskom „Dejli mejlu“ da se ozbiljno razmatra izmena Šengenskog sporazuma, po kojem bi šest država bilo izbačeno iz zone, dok bi unutar Unije ponovo bile uspostavljene granice.

Novi Šengen praktično predviđa podelu EU na dve zone (unutrašnju i spoljašnju, pogledajte mapu), između kojih bi se prelazilo samo uz pasoš. Za Srbiju to ne bi značilo ponovno uvođenje viza, ali bismo zato do Nemačke prelazili dve granice, do Italije tri, a do Španije čak pet.

Izvor „Dejli mejla“ iz EU objasnio je da je podela Evrope inicirana masakrom u Parizu i migrantskom krizom, a dolazi na predlog Francuske.

– Nemačka, Francuska, zemlje Beneluksa, Austrija, Švajcarska, Češka, Slovenija… činile bi unutrašnji prsten, ili „mini-Šengen“, dok bi šest zemalja bilo izbačeno iz sporazuma. Među njima su Španija, Italija, Grčka i tri države istočne Evrope. Ideja podrazumeva da se između te dve zone vrate granice, jer se smatra da bi u tom slučaju bezbednost unutar EU bila veća, kao i kontrola granica – kaže neimenovani zvaničnik EU.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk nije demantovao ova saznanja, već je potvrdio da nešto mora da se menja unutar Šengen zone, jer „sat otkucava“.

– Šengenski sporazum je u velikoj opasnosti. Nalazimo se u trci sa vremenom, a imamo nameru da pobedimo u toj trci. Nešto mora da se uradi, pod hitno, a prvi korak je jača kontrola spoljnih granica Šengena – najavio je Tusk.

Izmena Šengenskog sporazuma odrazila bi se i na građane Srbije, ali to, barem za sada, ne bi značilo ponovno uvođenje viza. Ipak, ako do podele EU dođe, do nekih zemalja bismo, umesto jedne, prelazili dve, tri, pa čak i pet granica. Šef tima za pregovore sa Evropskom unijom Tanja Miščević smatra da bi uvođenje ovakvih mera žestoko zakomplikovalo život Evropljana.

– Šengen nije osmišljen samo radi lakšeg kretanja ljudi, već i robe. To znači da, ukoliko se neka roba transportuje iz Austrije u Španiju, ona se do Španije ne otvara. Ako bi se ukinuo Šengen, to bi značilo jaču kontrolu te robe, provere na svim granicama, a to iziskuje mnogo više para i vremena. Kada je kretanje ljudi iz Srbije u pitanju, mogu da budu eventualno pooštrene kontrole, da vam detaljnije pregledaju pasoš, ali uvođenje viza ne dolazi u obzir – kaže Miščevićeva.

Politički analitičar Branko Radun smatra da bi uvođenje „mini-Šengena“ dovelo do haosa u Evropi.

– To bi označilo formiranje posebne, uže Evrope. Ovo ne samo da će napraviti potpunu pometnju u političkom smislu već u privredi, trgovini, turizmu… Pa zamislite da na svakom prelazu čekate, dajete pasoš, kontroliše vam se prtljag, vrše milion nekih dodatnih provera. To traje i usporava ceo granični proces – naglašava Radun.

Analitičar Dragomir Anđelković tvrdi da je ova ideja besmislena i da će napraviti haos u Evropi.

– Ako se ovo radi zbog terorizma, onda je bitnije da se bolje kontrolišu granice unutar ovog „mini-Šengena“ jer većina terorista je poreklom iz Francuske i Belgije. Ovako će podelom Evrope na dve zone samo biti otežana komunikacija i napraviće se haos. Ovo može da bude i nagoveštaj da se sprema potpuna transformacija EU – objašnjava Anđelković.

(RT, Informer)

KOMENTARI5 komentara

 1. lovac na turbane says:

  eu je šuplja priča, još jedna u nizu propalih zapadnih saveza, kao i svaki do sada, neuspešan, jer ipak su zapadnjaci samo divljaci.

 2. mija says:

  Sjajan izgovor, ovi napadi ID, za davno napisani scenario. Pošto su rasturili i opljačkali varšavski blik, SFRJ i jop nekoliko zemalja, sad će ih ispljunuti kao što zmija ispljune kosti i dlaku svarenog miša. A ove zemlje neće imati pojma šta ih je zadesilo. Misliće da je stvarno ID kriv za njihovo izbacivanje.

 3. miroslav says:

  E Vucicu, u koju ces uniju?

 4. Apis says:

  Vučić je tako duboko penetrirao u probavni trakt Merkelove da ga ni klistirom neće izvući. EU zelim da se sto pre definitivno i zauvek razbiju na sitnije delove od SFRJ. SAD zelim da im svaki brod i avion zavrsi u okeanu tako da Evropa nikad vise ne vidi samozvanog amerikanca

 5. Milutin says:

  Neprijatelj je mnogo perfidniji danas, a sa istim namerama kao pre, i samo čvrst savez sa Ruskom Federacijom nas spašava totalne propasti i nestajanja. A valjda ti je poznata današnja politika i pravac Ruske Federacije https://tinyurl.com/orlskzf

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *