СПРЕМА СЕ ХАОС ОКО КОСОВА – СВЕ ЈЕ КАО ПРЕД РАСПАД СФРЈ

СПРЕМА СЕ ХАОС ОКО КОСОВА – СВЕ ЈЕ КАО ПРЕД РАСПАД СФРЈ

24 маја 2021

Приштина ће на сваки начин покушати да одложи и изминира наставак дијалога с Београдом, можда чак и неким новим инцидентима, али то није њена замисао већ њених савезника са Запада који играју дуплу игру, као у време распада Југославије, па једно говоре Србији а друго Албанцима, упозорава адвокат Горан Петронијевић.Као што су некад једно причали Слободану Милошевићу а друго Загребу и Љубљани, тако и сад играју дуплу игру, каже Петронијевић, коментаришући поруке које су ових дана стизале од западних званичника са самита Брдо Бриони и из Брисела, где је високи представник Жозеп Борељ приредио вечеру за лидере региона. Истовремено, Албанци, уверен је Петронијевић, раде у корист своје штете изношењем максималистичких захтева за обострано признање и помињањем свакојаких тужби против Србије.

„Радујем се да они нису зрели ни за какве разговоре, јер су још на нивоу унутрашњих превирања и дуализма где је формално власт у рукама новоформиране власти а фактички је држе ветерани ОВК и криминалне групе. Та шизофрена ситуација доводи до тога да нису спремни ни за какве разговоре. Ипак, ми не треба да одустајемо од разговора јер њима мало треба да нас окриве. Макар Албанци одуговлачили годинама, ако ми то урадимо само један дан бићемо кривци за све“, констатује наш саговорник у емисији „Свет са Спутњиком“.

Запад игра игру са Србијом

Петронијевић сматра да би Србија као услов свих услова за наставак дијалога с Приштином требало да постави формирање Заједнице српских општина, и то не Приштини него ЕУ, кад већ хоће да буде гарант тих преговора, али одмах додаје да, с обзиром на досадашња искуства у спровођењу договореног, лично не верује у преговарачку моћ Уније.

Историчар др Милош Ковић оцењује да је добро што је Приштина формално постала сметња за наставак дијалога а да је наступ наше делегације на самиту Брдо Бриони проширио маневарски простор наше земље.

„Спољнополитичка позиција Србије се поправља упоредо с јачањем положаја Русије и Кине, глобална конфигурација се мења. То су добре вести за нас“, каже Ковић, који се слаже да Запад игра игру са Србијом, шаљући различите сигнале кроз наговештај могућег повлачења Кфора и ’нон пејпере‘ за преуређење региона. Он верује да „нон пејпери“ долазе из САД, Немачке али није искључено и да нешто стиже са Балкана из, како каже, неформалних центара.

По оцени Петронијевића, циљ „нон пејпера“ је да се у ситуацији кад су позиције Београда и Приштине далеке „као небо и земља“ буком у јавности стране натерају да размишљају о неком компромисном моделу.

Пружити руку Албанцима, макар остала у ваздуху

Уместо разних „нон пејпера“, предлаже Ковић, решење треба тражити у формули суштинске аутономије за КиМ, у складу са Уставом Србије, међународним правом и резолуцијом 1244. Он истиче да је важно пружити руку Албанцима, макар она остала у ваздуху.

„Суштинска аутономија је заснована на нашем Уставу и резолуцији 1244, то је реална правна основа од које би требало да кренемо у очекивању подршке Русије и Кине које се, поготову Русија, позивају на 1244. И зато би требало да водимо рачуна о правним оквирима“, објашњава Ковић.

Важно је такође, додаје он, имати на уму реалне међународне околности. „У срцу мора да нас води косовски завет али у реалном простору морамо да будемо трезвени, да будемо реалисти и самеримо своје снаге, да видимо у каквој смо ситуацији и да у складу с тим делујемо“, саветује Ковић.

Он подсећа да Покрет за одбрану КиМ, у чијем је председништву и он, ради на платформи за решење која ће се, како каже, кретати управо у тим оквирима.

„Наша понуда је таква да ће Албанци имати заиста широку аутономију али која ће увек омогућавати Србији да контролише ситуацију. Такође, резолуција 1244 подразумева повратак довољног броја наше војске и полиције на КиМ, за почетак морамо да заштитимо наше границе. Али када кажемо суштинска аутономија за Косово, то подразумева суштинску аутономију и за српски народ према попису из 1991, а то значи не само ЗСО него и наше светиње“, прецизира Ковић, додајући да је план врло детаљан и да ће ускоро бити предочен јавности.

Сабрати два и два о плановима ЕУ

Наши саговорници коментаришу и намеру ЕУ да подстакне интеграцију земаља Западног Балкана, која је, по њима, резултат спознаје да се Унија неће ширити у догледно време. Ковић је уверен да је главни циљ тог плана да се истисне утицај Русије и Кине.

„За нас је важно да саберемо два и два, да разумемо да су то земље које су нас бомбардовале а које и дан-данас хоће да распaрчају Србију јер признају Косово, са изузетком пет земаља ЕУ. То није пријатељска политика. На нама је да чувамо територијални интегритет и суверенитет и право на самостално доношење одлука наше земље“, упозорава Ковић, напомињући да ту главну реч има Немачка која, како каже, води „конзистентну непријатељску политику према Србији“.

У таквој ситуацији, сугерише он, Србија треба да игра на хетерогеност политике земаља ЕУ према Балкану, при чему сама треба да има јасан и недвосмислен став о решењу косовског питања.

По оцени Петронијевића, ЕУ не зна куд се креће нити шта хоће, а све је последица огољеног сукоба глобалиста и суверениста који се из САД прелио на ЕУ.

САД у заблуди – не могу да узјашу коња тамо где су сјахали

„Ако посматрате све антагонизме који се јављају унутар ЕУ, унутар европских држава видите да долази до прегруписавања и сукоба управо на линији суверенисти – глобалисти. Глобалистички поглед Немачке који у овом тренутку одговара САД, доводи Немачку у положај водеће снаге. ЕУ би могла и да се распадне уколико се не редефинише јер је све већи раскорак између интереса великих европских држава и вашингтонских интереса који им се пласирају преко Брисела“, каже он.

Тенденција је јачања суверенистичких држава, у првом реду Русије и Кине, па и Турске, истиче Петронијевић и додаје:

„Све оне јачају много брже него што САД могу да врате своје глобалистичке позиције које узгред неће никад повратити. Американци су у великој заблуди да могу да појашу коња тамо где су сјахали. Па тај коњ је отишао пет километара унапред, морају пешке да га стигну а и кад га стигну биће у потпуно другој ситуацији од оне коју предвиђају. Због тога је неразумевање и саме ЕУ, због тога и ова читава ујдурма у региону.“

(Спутњик)

KOMENTARI33 коментара

 1. persida says:

  Na zalost, Jewmerica moze da na Kosovu radi sta god hoce. Ruski Sputnjik moze samo da kevce, dok Sojgule sa Putinom lovi pastrmke, a Putko ceka priliku da Bajdi poljubi ruku.

  • Milan says:

   Histerišeš do pakosti jer ti se ne ispunjava lucprdasta želja da Šojgu i to za kratko vreme oslobodi Kosovo i Metohiju. Šojgu je dužan da brani njegovu Rusiju, a KIM nije u u sastavu Rusije, nego je u Srbiji. Kad bi bilo po tvom svetski sukob NATO - Rusija, počeo bi na Kosovu, dakle u Srbiji. Da li je to ono što nam treba?

   • persida says:

    Ne treba nam uopste, mi smo vec pokojni. Novo kopanje po grobovima ne bi donelo nista novo. Stavi Sojguleovu sliku na zid svoje sobe, i neces imati problema.

    • Suzuki Vitara says:

     Cemerna Sida i njen davno procitani usrasluk, podrzan od jata starih i proverenih usrasa.

   • persida says:

    Ne treba nama, ali treba Rusima, ako zele da igraju veliku silu, sto oni, na zalost, nisu. Da jesu, ne bi se samo slikali sa svojim rakjetama, vec bi ih negde i upotrebili. Izrael je mala zemlja, ali velika vojna sila, ne zato sto ima oruzje, nego zato sto ga svakoga dana koristi. Gadjaju bajo gde hoce. A Putko ne sme ni da zucne. Pa, zar je moguce da to ne vidis, nego zivis u iluziji nekakve velike Risije. Nema od toga nista, Putin i ruski oligarsi drze svoje pare u zapadnim bankama i nikada se nece sukobiti sa Zapadom. Rusija je leglo mraka, kao i Zapad. Jedno bez drugog ne ide, to je jedna celina. O tome je pisao Dostojevski u svojim Dnevnicima koje niko ne cita.

    • Милан says:

     Пишеш неке твоје безвезне сентименталне есеје. Силе не морају само да ратују него могу да раде и на политичком плану, па и у складу са међународним правом. Почев од агресије на СРЈ практично америчка сила укинула је међународно право. Бомбардују било коју њој непослушну земљу мимо међународног права. А ти си зла и злонамерна особа која жели да и Русија почне да крши међународно право, исто као и Америка да примењује само силу. И по теби у судару најјачих војних сила света > тако би се истерала ПРАВДА. Само та твоја ћуркаста ПРАВДА колико би лешева донела? Задивићеш и оних 3 посто особењака што желе само пола милијарде људи на планети.

     • RASPUCHIN says:

      Да ли сте сигурни да је "међународно право" укинуто агресијом на СРЈ? Зар се нити и један потез запада , прије тога , не би могло назвати укидањем или бар кршењем истог?

      • Milan says:

       Да тада 1991, након окончања хладног рата, почео је једнополарни светски поредак са потпуном доминацијом Америке. Тај период карактерише потпуно одбацивање до тада ипак важећег међународног права. За мале и мање државе једнополарни поредак је потпуна катастрофа.

     • persida says:

      Jok, nego Rusija treba da u ime ljubavi prema apstraktnom pojmu prava dozvoli da je gaze sledecih hiljadu godina. Zasto bi samo Rusija postovala medjunarodna prava koja svi ruse? Ti si neprijatelj Rusije, poltron Zapada.

     • Velika Metla says:

      Миланееее, синкоооо....., међународног права се придржаваш САМО онда када је мир, и када га се сви придржавају. Све остало је лапрдање жешће категорије.А ако је теби лично ово мир онда ти живиш у неком паралелном свету у односу на мене. Амерички фашисти су одавно пре агресије на СРЈ укинули, и НИКО репом није мрднуо. Значи то су одобрили.

    • Milan says:

     Сваки дан шизиш овде у коментарима што Русија није ударила на Америку. По теби ако је Русија сила само јој је то посао да се качи и млати по свету. Чак си умислила да је Русији то потребно. Уместо да сваки дан напишеш: Богу хвала да данас нису директно заратили.

     • persida says:

      Ne mora Rusija udariti na Ameriku, ali da je na vreme ocitala lekciju ukrajinskim nacistima, jos bi je neko i smatrao za veliku silu. Ovako, Putkova Rusija je komedija. Zapad gomila trupe na njenim granicama, a Putko Zapadnjake naziva partnerima. Nadmasio je Vucka.

      • Милан says:

       Схвати да је Украјина од 1991 године НЕЗАВИСНА ДРЖАВА. Она бира кога ће позвати да јој помогне у одбрани земље. Досад ниједном Украјина није позвала Русију у помоћ, него само САД и НАТО. Није постојао правни основ да Русија се војно умеша у конфликт у Украјини. Али ти скроз размишљаш по амерички, исто као и њихови најагресивнији јастребови, јер ЈЕДИНО очекујеш примену СИЛЕ.

    • Milan says:

     Хладни рат је трајао 70 година, мада је и током њега било врућих ратова. А ово је нови хладно врући рат и може да траје 70-100 година. Хоћеш ли ти сваки дан у наредних 100 година да шизиш што се није озбиљније заратило? Испада да си гора од јастребова из Вашингтона, и од глобалиста и од лудог Бибија.

   • persida says:

    Samo njeko ko ne zna ko je Sojgu, moze da od njega bilo sta ocekuje. Sojgu je clan Malteskih vitezova, a u vojne vestine se razume koliko i Vulin. Prelecu ga Izraelci u Siriji, a on se sakrio pod jorgan, nijednom nije zucnio ni pozvao na mir. Ako je ruska vodilja svetski MIR, zasto Izrael nikada ne pozovu na obustavljanje vojnih operacija? Zato sto su sluge cionista, ali ti nista ne pratis osim lokalnih novina i o tome nemas pojma. Rusija je sluskinja cionisticke mafije, iste one mafija koja kontrolise i Ameriku.

  • Željko says:

   Ni riječi o NATO vježbi na poligonu "Manjača" tik do Dodikovog imanja u okolici Banja Luke? Ni riječi o vježbi NATO u "srpskom" Glamoču? Pojela maca jezik susjedi?

   • 1389 says:

    Nije pojela maca jezik nego se odvijala druga vežba Rusa i Srba pa ovi zapadni kerovi probili oči sa vestima da su Srbski i Ruski specijalci uspešno obavili protivterorističke vežbe na neprijateljskoj teritoriji. Nešto je EU muknula na Balkanu? Ne sme se dalje, nešto se učuteli u Bondstilu i Tuzli? Šta je ovo, da nisu to Rusi u Srbiji? A ti Usraša bolje gledaj one helihoptere da krpite, nego što se javljaš na Srbskom portalu...

    • Beli Orao says:

     Добро му рече усташа воли да забија нос у српску гузицу и то редовно !

   • persida says:

    Srbi iz Srbije ne vide nista, oni su svi oslepeli. Medicina je nemocna. Posto su slepi, Natovci im ulaze u kuce, a oni ne vide. Imaju izgovor sto ne vide. Pa, slepi su.

    • Gagi says:

     Nisu Srbi slepi, vide oni veoma dobro ali su nemocni.Izjedose ih alavi i primitivni karijeristi u svakoj drzavi do sada. Imamo i imali smo istorijske neprijatelje, niko Srbinu nije neprijatelj kao on sam sebi, Srbin je Srbinu vuk. U stanju smo da evidentno lose cinjenice i poraz pretvorimo u pobedu i veselje,da svoje saplemenike zbog licnog interesa i duhovnog zadovoljstva sateramo u crnu zemlju. Licna sujeta je tolika izrazena i jaka da je jednostavno nemoguce naci neki zajednicki opsti nacionalni interes. Imamo uostalom Branislava Nusica koji nam je to odavno sve lepo objasnjavao.

 2. miliorad5 says:

  treba se spremiti za rat,šiptari će napasti da isprovociraju sukob, mi treba da ih UTUCAMO za 10-15 dana najviše i da izadjemo na naše medjunarodno priznate granice.Posle toga će ovi iz EU i USA da kažu šiptarima,"ko vas je terao" ili možda "ko vas J..E".Šiptari su postali ogroman problem za USA i NATO,jer destablizuju balkan i prave haos tamo gde su ovi mislili da su zaveli red:).Oni sa zapada gledaju da se reše nezgodne POSLUGE,jer šiptari nikada nisu bili saveznici njima.Status šiptara na zapadu je kao i status svake plaćeničke mafije koju angažuju svuda po svetu.Eno vam avganistan, ostavili su svoje "saradnike" na milost i nemilost talibanima a to sada čeka i šiptare i mi bi stvarno tebali da ih ZGAZIMO, i da više nikada posle toga nemamo probleme sa tim prokletim plemenima.NIKO NAM NEĆE REČ REĆI AKO IH SVE PROTERAMO IZ SRBIJE,ali NIKO ,toliko su se svima zgadili.RAZVALJUJ BREmako ih ostavimo za pelcer doći će nam glave oni na kraju,u srbiji nema mesta za njih ni pod razno.

  • Milan says:

   Ušao si u istu ravan sa njima, kako oni slično tako i ti ali sa druge strane. Napravio si postavku dva jarca na brvnu, pa još sa naivnim ubedjenjem kako u novom guranju Nato neće ponovo eliminisati "srpskog" jarca. Zašto ti to treba kad i sam konstatuješ da su na nivou plemena? Počni da razmišljaš asimetrično. Baš je fazon da im civilizovano nudimo ostanak u Srbiji jer oni to ne mogu da da smisle, a ni da prihvate.

   • persida says:

    Koja komedija, pa Siptari su civilizovaniji od Srba. Oni su iz blata dosli u Beograd jos u vreme komunizma, preuzeli trgovinu valutama, drogom, kontrolisali su isporuke uglja i ko zna sta jos. I sad Svrbi kao Milan ispadose pametniji od Siptara. No, tovaris Milan, vi samo ispoljavati zavist, nista drugo.

 3. persida says:

  Unapred tvrdim da ce Siptari proterati Srbe. Svi su na njihovoj strani. Lavrov ce reci: "Pa, nemojte tako." Evropa planira da na teritoriji Kosova smesti nekoliko miliona Arapa, tako da nikada nece dozvoliti da se taj deo Srbije vrati matici.

 4. Kwaka says:

  Zasto niko na pregovorima ne kaze da mi Srbi smatramo Njemce kao tradicionalne neprijatelje i da smatramo da njihov glas ne treba da se slusa u pitanjima nase sudbine? Isto ka sto mi se ne pitamo za njihovu. Znamo da mi nismo kriv8 jer Njemacke nikad Srpski vojnik nije vidio a odvratni German non stop viri kod nas. S tim razlogom kao i jos uvjek konstantnim negativnim stavom prema Srpskom narodu mi smatramo da Njemacka moze da spakuje kofere i ode sa pregovarackog stola jer su sa Srpske pwrspektive govna koje su Rusi trebali unistiti.

  • Rafmanjinov says:

   У Савету безбедности Немачка нема право гласа.

   • RASPUCHIN says:

    У "савјету безбједности" Француска гласа онако како швабе желе. У осталом , било је и неких званичних изјава у вези тога.

 5. Covid histery idiot says:

  U slucaju rata Rusija ne moze o nece ostati pasivna. To zna i Zapad,zato ovoliko traje njihovo ocu-necu, ali njima treba rat i mislim da ce ga zapaliti pa sta bude,a bice ko na Krimu ili Siriji.

 6. Kulak says:

  Zanima me šta o ovom misli HDZ i crkva u hrvata.......?

  • Željko says:

   Sve je to naše katoličko !

  • 1389 says:

   Pitaj Zorana, on je Srbski Hrvat, stalo visi na Srbskim portalima i kometatiše o Srbiji, a njihovu lijepu ne uzima u usta... Mada sa njihovom "lijepom" nikada gora situacija, siromašnijih ljudi od Rvata u Evro uniji nema, to su Slovenci dokazali sa boljim platama i standardom... Crkva je i onako pedofilska, gubi vernike...

 7. šiško says:

  Na prvi pogled se zaista može učiniti da je sve isto kao 1999. i to zato što naši neprijatelji igraju istu igru. Ali je uistinu sve potpuno drugačije, jer su se okolnosti iz korena promenile. Pre svega danas postoji rezolucija 1244 koja, iako se čini da je niko ne zarezuje, zapravo predstavlja veliku branu teroristima svih vrsta, onih sa zapada i onih sa KiM-a. Drugo, ni nato ni eu ni sad nisu ni izbliza onoliko drčni i moćni kao što su bili tad. Ofucali su se i više liče na uličnog psa, nego na uredjena društva. Treće Rusija je stala na svoje noge i spremna je da nas podrži i u medjunarodim institucijama, a i inače. Tu je i Kina koja delom zbog savezništva sa Rusijom takodje pokazuje veliku odlučnost da stane na našu stranu. Četvrto, mi više ne stojimo tako loše u medijima. Prosto, vreme je učinilo svoje, ali i neki ljudi su svojim ogromnim zalaganjem i požrtvovanjem učinili da svetska javnost počne da na nas gleda drugim očima (npr. Dorin, Ivanišević, Malagurski i još mnogi, mnogi znani i neznani podvižnici). I konačno, ni mi više nismo onoliko blesavi koliko smo bili te 1999, ne verujemo više u bajke i ne slušamo uspavanke, već smo vrlo budni i spremni na svakakva njihova zla. Svega ovog je zapad potpuno svestan, pa ne daju previše krila šiptarskim željama i prohtevima. Zato ne verujem ni u kakav oružani sukob na KiM-u. Ako do njega i dodje, to će biti samo radi maskiranja neke druge brljotine zapada, a ne sa nekim odredjenim ciljem ili planom. Oni svi zajedno više nisu u stanju bilo šta da planiraju, samo letaju tamo-amo ko muve bez glave. Mogu da naprave štetu, ali nisu više nezaustavljivi i nepobedivi kao ranije. Kad dobiju po prstima, odmah se smire.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u