СПРЕМА СЕ ХАОС ОКО КОСОВА – СВЕ ЈЕ КАО ПРЕД РАСПАД СФРЈ

SPREMA SE HAOS OKO KOSOVA – SVE JE KAO PRED RASPAD SFRJ

24 maja 2021

Priština će na svaki način pokušati da odloži i izminira nastavak dijaloga s Beogradom, možda čak i nekim novim incidentima, ali to nije njena zamisao već njenih saveznika sa Zapada koji igraju duplu igru, kao u vreme raspada Jugoslavije, pa jedno govore Srbiji a drugo Albancima, upozorava advokat Goran Petronijević.Kao što su nekad jedno pričali Slobodanu Miloševiću a drugo Zagrebu i Ljubljani, tako i sad igraju duplu igru, kaže Petronijević, komentarišući poruke koje su ovih dana stizale od zapadnih zvaničnika sa samita Brdo Brioni i iz Brisela, gde je visoki predstavnik Žozep Borelj priredio večeru za lidere regiona. Istovremeno, Albanci, uveren je Petronijević, rade u korist svoje štete iznošenjem maksimalističkih zahteva za obostrano priznanje i pominjanjem svakojakih tužbi protiv Srbije.

„Radujem se da oni nisu zreli ni za kakve razgovore, jer su još na nivou unutrašnjih previranja i dualizma gde je formalno vlast u rukama novoformirane vlasti a faktički je drže veterani OVK i kriminalne grupe. Ta šizofrena situacija dovodi do toga da nisu spremni ni za kakve razgovore. Ipak, mi ne treba da odustajemo od razgovora jer njima malo treba da nas okrive. Makar Albanci odugovlačili godinama, ako mi to uradimo samo jedan dan bićemo krivci za sve“, konstatuje naš sagovornik u emisiji „Svet sa Sputnjikom“.

Zapad igra igru sa Srbijom

Petronijević smatra da bi Srbija kao uslov svih uslova za nastavak dijaloga s Prištinom trebalo da postavi formiranje Zajednice srpskih opština, i to ne Prištini nego EU, kad već hoće da bude garant tih pregovora, ali odmah dodaje da, s obzirom na dosadašnja iskustva u sprovođenju dogovorenog, lično ne veruje u pregovaračku moć Unije.

Istoričar dr Miloš Ković ocenjuje da je dobro što je Priština formalno postala smetnja za nastavak dijaloga a da je nastup naše delegacije na samitu Brdo Brioni proširio manevarski prostor naše zemlje.

„Spoljnopolitička pozicija Srbije se popravlja uporedo s jačanjem položaja Rusije i Kine, globalna konfiguracija se menja. To su dobre vesti za nas“, kaže Ković, koji se slaže da Zapad igra igru sa Srbijom, šaljući različite signale kroz nagoveštaj mogućeg povlačenja Kfora i ’non pejpere‘ za preuređenje regiona. On veruje da „non pejperi“ dolaze iz SAD, Nemačke ali nije isključeno i da nešto stiže sa Balkana iz, kako kaže, neformalnih centara.

Po oceni Petronijevića, cilj „non pejpera“ je da se u situaciji kad su pozicije Beograda i Prištine daleke „kao nebo i zemlja“ bukom u javnosti strane nateraju da razmišljaju o nekom kompromisnom modelu.

Pružiti ruku Albancima, makar ostala u vazduhu

Umesto raznih „non pejpera“, predlaže Ković, rešenje treba tražiti u formuli suštinske autonomije za KiM, u skladu sa Ustavom Srbije, međunarodnim pravom i rezolucijom 1244. On ističe da je važno pružiti ruku Albancima, makar ona ostala u vazduhu.

„Suštinska autonomija je zasnovana na našem Ustavu i rezoluciji 1244, to je realna pravna osnova od koje bi trebalo da krenemo u očekivanju podrške Rusije i Kine koje se, pogotovu Rusija, pozivaju na 1244. I zato bi trebalo da vodimo računa o pravnim okvirima“, objašnjava Ković.

Važno je takođe, dodaje on, imati na umu realne međunarodne okolnosti. „U srcu mora da nas vodi kosovski zavet ali u realnom prostoru moramo da budemo trezveni, da budemo realisti i samerimo svoje snage, da vidimo u kakvoj smo situaciji i da u skladu s tim delujemo“, savetuje Ković.

On podseća da Pokret za odbranu KiM, u čijem je predsedništvu i on, radi na platformi za rešenje koja će se, kako kaže, kretati upravo u tim okvirima.

„Naša ponuda je takva da će Albanci imati zaista široku autonomiju ali koja će uvek omogućavati Srbiji da kontroliše situaciju. Takođe, rezolucija 1244 podrazumeva povratak dovoljnog broja naše vojske i policije na KiM, za početak moramo da zaštitimo naše granice. Ali kada kažemo suštinska autonomija za Kosovo, to podrazumeva suštinsku autonomiju i za srpski narod prema popisu iz 1991, a to znači ne samo ZSO nego i naše svetinje“, precizira Ković, dodajući da je plan vrlo detaljan i da će uskoro biti predočen javnosti.

Sabrati dva i dva o planovima EU

Naši sagovornici komentarišu i nameru EU da podstakne integraciju zemalja Zapadnog Balkana, koja je, po njima, rezultat spoznaje da se Unija neće širiti u dogledno vreme. Ković je uveren da je glavni cilj tog plana da se istisne uticaj Rusije i Kine.

„Za nas je važno da saberemo dva i dva, da razumemo da su to zemlje koje su nas bombardovale a koje i dan-danas hoće da rasparčaju Srbiju jer priznaju Kosovo, sa izuzetkom pet zemalja EU. To nije prijateljska politika. Na nama je da čuvamo teritorijalni integritet i suverenitet i pravo na samostalno donošenje odluka naše zemlje“, upozorava Ković, napominjući da tu glavnu reč ima Nemačka koja, kako kaže, vodi „konzistentnu neprijateljsku politiku prema Srbiji“.

U takvoj situaciji, sugeriše on, Srbija treba da igra na heterogenost politike zemalja EU prema Balkanu, pri čemu sama treba da ima jasan i nedvosmislen stav o rešenju kosovskog pitanja.

Po oceni Petronijevića, EU ne zna kud se kreće niti šta hoće, a sve je posledica ogoljenog sukoba globalista i suverenista koji se iz SAD prelio na EU.

SAD u zabludi – ne mogu da uzjašu konja tamo gde su sjahali

„Ako posmatrate sve antagonizme koji se javljaju unutar EU, unutar evropskih država vidite da dolazi do pregrupisavanja i sukoba upravo na liniji suverenisti – globalisti. Globalistički pogled Nemačke koji u ovom trenutku odgovara SAD, dovodi Nemačku u položaj vodeće snage. EU bi mogla i da se raspadne ukoliko se ne redefiniše jer je sve veći raskorak između interesa velikih evropskih država i vašingtonskih interesa koji im se plasiraju preko Brisela“, kaže on.

Tendencija je jačanja suverenističkih država, u prvom redu Rusije i Kine, pa i Turske, ističe Petronijević i dodaje:

„Sve one jačaju mnogo brže nego što SAD mogu da vrate svoje globalističke pozicije koje uzgred neće nikad povratiti. Amerikanci su u velikoj zabludi da mogu da pojašu konja tamo gde su sjahali. Pa taj konj je otišao pet kilometara unapred, moraju peške da ga stignu a i kad ga stignu biće u potpuno drugoj situaciji od one koju predviđaju. Zbog toga je nerazumevanje i same EU, zbog toga i ova čitava ujdurma u regionu.“

(Sputnjik)

KOMENTARI33 komentara

 1. persida says:

  Na zalost, Jewmerica moze da na Kosovu radi sta god hoce. Ruski Sputnjik moze samo da kevce, dok Sojgule sa Putinom lovi pastrmke, a Putko ceka priliku da Bajdi poljubi ruku.

  • Milan says:

   Histerišeš do pakosti jer ti se ne ispunjava lucprdasta želja da Šojgu i to za kratko vreme oslobodi Kosovo i Metohiju. Šojgu je dužan da brani njegovu Rusiju, a KIM nije u u sastavu Rusije, nego je u Srbiji. Kad bi bilo po tvom svetski sukob NATO - Rusija, počeo bi na Kosovu, dakle u Srbiji. Da li je to ono što nam treba?

   • persida says:

    Ne treba nam uopste, mi smo vec pokojni. Novo kopanje po grobovima ne bi donelo nista novo. Stavi Sojguleovu sliku na zid svoje sobe, i neces imati problema.

    • Suzuki Vitara says:

     Cemerna Sida i njen davno procitani usrasluk, podrzan od jata starih i proverenih usrasa.

   • persida says:

    Ne treba nama, ali treba Rusima, ako zele da igraju veliku silu, sto oni, na zalost, nisu. Da jesu, ne bi se samo slikali sa svojim rakjetama, vec bi ih negde i upotrebili. Izrael je mala zemlja, ali velika vojna sila, ne zato sto ima oruzje, nego zato sto ga svakoga dana koristi. Gadjaju bajo gde hoce. A Putko ne sme ni da zucne. Pa, zar je moguce da to ne vidis, nego zivis u iluziji nekakve velike Risije. Nema od toga nista, Putin i ruski oligarsi drze svoje pare u zapadnim bankama i nikada se nece sukobiti sa Zapadom. Rusija je leglo mraka, kao i Zapad. Jedno bez drugog ne ide, to je jedna celina. O tome je pisao Dostojevski u svojim Dnevnicima koje niko ne cita.

    • Milan says:

     Pišeš neke tvoje bezvezne sentimentalne eseje. Sile ne moraju samo da ratuju nego mogu da rade i na političkom planu, pa i u skladu sa međunarodnim pravom. Počev od agresije na SRJ praktično američka sila ukinula je međunarodno pravo. Bombarduju bilo koju njoj neposlušnu zemlju mimo međunarodnog prava. A ti si zla i zlonamerna osoba koja želi da i Rusija počne da krši međunarodno pravo, isto kao i Amerika da primenjuje samo silu. I po tebi u sudaru najjačih vojnih sila sveta > tako bi se isterala PRAVDA. Samo ta tvoja ćurkasta PRAVDA koliko bi leševa donela? Zadivićeš i onih 3 posto osobenjaka što žele samo pola milijarde ljudi na planeti.

     • RASPUCHIN says:

      Da li ste sigurni da je "međunarodno pravo" ukinuto agresijom na SRJ? Zar se niti i jedan potez zapada , prije toga , ne bi moglo nazvati ukidanjem ili bar kršenjem istog?

      • Milan says:

       Da tada 1991, nakon okončanja hladnog rata, počeo je jednopolarni svetski poredak sa potpunom dominacijom Amerike. Taj period karakteriše potpuno odbacivanje do tada ipak važećeg međunarodnog prava. Za male i manje države jednopolarni poredak je potpuna katastrofa.

     • persida says:

      Jok, nego Rusija treba da u ime ljubavi prema apstraktnom pojmu prava dozvoli da je gaze sledecih hiljadu godina. Zasto bi samo Rusija postovala medjunarodna prava koja svi ruse? Ti si neprijatelj Rusije, poltron Zapada.

     • Velika Metla says:

      Milaneeee, sinkoooo....., međunarodnog prava se pridržavaš SAMO onda kada je mir, i kada ga se svi pridržavaju. Sve ostalo je laprdanje žešće kategorije.A ako je tebi lično ovo mir onda ti živiš u nekom paralelnom svetu u odnosu na mene. Američki fašisti su odavno pre agresije na SRJ ukinuli, i NIKO repom nije mrdnuo. Znači to su odobrili.

    • Milan says:

     Svaki dan šiziš ovde u komentarima što Rusija nije udarila na Ameriku. Po tebi ako je Rusija sila samo joj je to posao da se kači i mlati po svetu. Čak si umislila da je Rusiji to potrebno. Umesto da svaki dan napišeš: Bogu hvala da danas nisu direktno zaratili.

     • persida says:

      Ne mora Rusija udariti na Ameriku, ali da je na vreme ocitala lekciju ukrajinskim nacistima, jos bi je neko i smatrao za veliku silu. Ovako, Putkova Rusija je komedija. Zapad gomila trupe na njenim granicama, a Putko Zapadnjake naziva partnerima. Nadmasio je Vucka.

      • Milan says:

       Shvati da je Ukrajina od 1991 godine NEZAVISNA DRŽAVA. Ona bira koga će pozvati da joj pomogne u odbrani zemlje. Dosad nijednom Ukrajina nije pozvala Rusiju u pomoć, nego samo SAD i NATO. Nije postojao pravni osnov da Rusija se vojno umeša u konflikt u Ukrajini. Ali ti skroz razmišljaš po američki, isto kao i njihovi najagresivniji jastrebovi, jer JEDINO očekuješ primenu SILE.

    • Milan says:

     Hladni rat je trajao 70 godina, mada je i tokom njega bilo vrućih ratova. A ovo je novi hladno vrući rat i može da traje 70-100 godina. Hoćeš li ti svaki dan u narednih 100 godina da šiziš što se nije ozbiljnije zaratilo? Ispada da si gora od jastrebova iz Vašingtona, i od globalista i od ludog Bibija.

   • persida says:

    Samo njeko ko ne zna ko je Sojgu, moze da od njega bilo sta ocekuje. Sojgu je clan Malteskih vitezova, a u vojne vestine se razume koliko i Vulin. Prelecu ga Izraelci u Siriji, a on se sakrio pod jorgan, nijednom nije zucnio ni pozvao na mir. Ako je ruska vodilja svetski MIR, zasto Izrael nikada ne pozovu na obustavljanje vojnih operacija? Zato sto su sluge cionista, ali ti nista ne pratis osim lokalnih novina i o tome nemas pojma. Rusija je sluskinja cionisticke mafije, iste one mafija koja kontrolise i Ameriku.

  • Željko says:

   Ni riječi o NATO vježbi na poligonu "Manjača" tik do Dodikovog imanja u okolici Banja Luke? Ni riječi o vježbi NATO u "srpskom" Glamoču? Pojela maca jezik susjedi?

   • 1389 says:

    Nije pojela maca jezik nego se odvijala druga vežba Rusa i Srba pa ovi zapadni kerovi probili oči sa vestima da su Srbski i Ruski specijalci uspešno obavili protivterorističke vežbe na neprijateljskoj teritoriji. Nešto je EU muknula na Balkanu? Ne sme se dalje, nešto se učuteli u Bondstilu i Tuzli? Šta je ovo, da nisu to Rusi u Srbiji? A ti Usraša bolje gledaj one helihoptere da krpite, nego što se javljaš na Srbskom portalu...

    • Beli Orao says:

     Dobro mu reče ustaša voli da zabija nos u srpsku guzicu i to redovno !

   • persida says:

    Srbi iz Srbije ne vide nista, oni su svi oslepeli. Medicina je nemocna. Posto su slepi, Natovci im ulaze u kuce, a oni ne vide. Imaju izgovor sto ne vide. Pa, slepi su.

    • Gagi says:

     Nisu Srbi slepi, vide oni veoma dobro ali su nemocni.Izjedose ih alavi i primitivni karijeristi u svakoj drzavi do sada. Imamo i imali smo istorijske neprijatelje, niko Srbinu nije neprijatelj kao on sam sebi, Srbin je Srbinu vuk. U stanju smo da evidentno lose cinjenice i poraz pretvorimo u pobedu i veselje,da svoje saplemenike zbog licnog interesa i duhovnog zadovoljstva sateramo u crnu zemlju. Licna sujeta je tolika izrazena i jaka da je jednostavno nemoguce naci neki zajednicki opsti nacionalni interes. Imamo uostalom Branislava Nusica koji nam je to odavno sve lepo objasnjavao.

 2. miliorad5 says:

  treba se spremiti za rat,šiptari će napasti da isprovociraju sukob, mi treba da ih UTUCAMO za 10-15 dana najviše i da izadjemo na naše medjunarodno priznate granice.Posle toga će ovi iz EU i USA da kažu šiptarima,"ko vas je terao" ili možda "ko vas J..E".Šiptari su postali ogroman problem za USA i NATO,jer destablizuju balkan i prave haos tamo gde su ovi mislili da su zaveli red:).Oni sa zapada gledaju da se reše nezgodne POSLUGE,jer šiptari nikada nisu bili saveznici njima.Status šiptara na zapadu je kao i status svake plaćeničke mafije koju angažuju svuda po svetu.Eno vam avganistan, ostavili su svoje "saradnike" na milost i nemilost talibanima a to sada čeka i šiptare i mi bi stvarno tebali da ih ZGAZIMO, i da više nikada posle toga nemamo probleme sa tim prokletim plemenima.NIKO NAM NEĆE REČ REĆI AKO IH SVE PROTERAMO IZ SRBIJE,ali NIKO ,toliko su se svima zgadili.RAZVALJUJ BREmako ih ostavimo za pelcer doći će nam glave oni na kraju,u srbiji nema mesta za njih ni pod razno.

  • Milan says:

   Ušao si u istu ravan sa njima, kako oni slično tako i ti ali sa druge strane. Napravio si postavku dva jarca na brvnu, pa još sa naivnim ubedjenjem kako u novom guranju Nato neće ponovo eliminisati "srpskog" jarca. Zašto ti to treba kad i sam konstatuješ da su na nivou plemena? Počni da razmišljaš asimetrično. Baš je fazon da im civilizovano nudimo ostanak u Srbiji jer oni to ne mogu da da smisle, a ni da prihvate.

   • persida says:

    Koja komedija, pa Siptari su civilizovaniji od Srba. Oni su iz blata dosli u Beograd jos u vreme komunizma, preuzeli trgovinu valutama, drogom, kontrolisali su isporuke uglja i ko zna sta jos. I sad Svrbi kao Milan ispadose pametniji od Siptara. No, tovaris Milan, vi samo ispoljavati zavist, nista drugo.

 3. persida says:

  Unapred tvrdim da ce Siptari proterati Srbe. Svi su na njihovoj strani. Lavrov ce reci: "Pa, nemojte tako." Evropa planira da na teritoriji Kosova smesti nekoliko miliona Arapa, tako da nikada nece dozvoliti da se taj deo Srbije vrati matici.

 4. Kwaka says:

  Zasto niko na pregovorima ne kaze da mi Srbi smatramo Njemce kao tradicionalne neprijatelje i da smatramo da njihov glas ne treba da se slusa u pitanjima nase sudbine? Isto ka sto mi se ne pitamo za njihovu. Znamo da mi nismo kriv8 jer Njemacke nikad Srpski vojnik nije vidio a odvratni German non stop viri kod nas. S tim razlogom kao i jos uvjek konstantnim negativnim stavom prema Srpskom narodu mi smatramo da Njemacka moze da spakuje kofere i ode sa pregovarackog stola jer su sa Srpske pwrspektive govna koje su Rusi trebali unistiti.

  • Rafmanjinov says:

   U Savetu bezbednosti Nemačka nema pravo glasa.

   • RASPUCHIN says:

    U "savjetu bezbjednosti" Francuska glasa onako kako švabe žele. U ostalom , bilo je i nekih zvaničnih izjava u vezi toga.

 5. Covid histery idiot says:

  U slucaju rata Rusija ne moze o nece ostati pasivna. To zna i Zapad,zato ovoliko traje njihovo ocu-necu, ali njima treba rat i mislim da ce ga zapaliti pa sta bude,a bice ko na Krimu ili Siriji.

 6. Kulak says:

  Zanima me šta o ovom misli HDZ i crkva u hrvata.......?

  • Željko says:

   Sve je to naše katoličko !

  • 1389 says:

   Pitaj Zorana, on je Srbski Hrvat, stalo visi na Srbskim portalima i kometatiše o Srbiji, a njihovu lijepu ne uzima u usta... Mada sa njihovom "lijepom" nikada gora situacija, siromašnijih ljudi od Rvata u Evro uniji nema, to su Slovenci dokazali sa boljim platama i standardom... Crkva je i onako pedofilska, gubi vernike...

 7. šiško says:

  Na prvi pogled se zaista može učiniti da je sve isto kao 1999. i to zato što naši neprijatelji igraju istu igru. Ali je uistinu sve potpuno drugačije, jer su se okolnosti iz korena promenile. Pre svega danas postoji rezolucija 1244 koja, iako se čini da je niko ne zarezuje, zapravo predstavlja veliku branu teroristima svih vrsta, onih sa zapada i onih sa KiM-a. Drugo, ni nato ni eu ni sad nisu ni izbliza onoliko drčni i moćni kao što su bili tad. Ofucali su se i više liče na uličnog psa, nego na uredjena društva. Treće Rusija je stala na svoje noge i spremna je da nas podrži i u medjunarodim institucijama, a i inače. Tu je i Kina koja delom zbog savezništva sa Rusijom takodje pokazuje veliku odlučnost da stane na našu stranu. Četvrto, mi više ne stojimo tako loše u medijima. Prosto, vreme je učinilo svoje, ali i neki ljudi su svojim ogromnim zalaganjem i požrtvovanjem učinili da svetska javnost počne da na nas gleda drugim očima (npr. Dorin, Ivanišević, Malagurski i još mnogi, mnogi znani i neznani podvižnici). I konačno, ni mi više nismo onoliko blesavi koliko smo bili te 1999, ne verujemo više u bajke i ne slušamo uspavanke, već smo vrlo budni i spremni na svakakva njihova zla. Svega ovog je zapad potpuno svestan, pa ne daju previše krila šiptarskim željama i prohtevima. Zato ne verujem ni u kakav oružani sukob na KiM-u. Ako do njega i dodje, to će biti samo radi maskiranja neke druge brljotine zapada, a ne sa nekim odredjenim ciljem ili planom. Oni svi zajedno više nisu u stanju bilo šta da planiraju, samo letaju tamo-amo ko muve bez glave. Mogu da naprave štetu, ali nisu više nezaustavljivi i nepobedivi kao ranije. Kad dobiju po prstima, odmah se smire.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *