SPREMA SE HAPŠENJE? – Tužilaštvo kreće na Dinkića!?

SPREMA SE HAPŠENJE? – Tužilaštvo kreće na Dinkića!?

8 maja 2014

mladjan-dinkic3Mlađan Dinkić je u vreme dok je bio guverner NBJ izdavao Nacionalnoj štedionici poslovni prostor Zavoda za obračun i plaćanje, i to kršeći propise i zakone.

– Za tadašnjeg guvernera NBJ Mlađana Dinkića, navodi se da je raspolagao imovinom ZOP-a bez ičije saglasnosti, dok se za samo iznajmljivanje prostorija zaključuje da nije urađeno u skladu s propisima i zakonima – kaže izvor “Blica”.

Prema rečima našeg izvora, Tužilaštvo će uskoro pokrenuti postupak.

– Proverava se i dokapitalizacija Nacionalne štedionice. Tu se takođe istražuje uloga Dinkića. Ispituje se kako je, nakon što su državna preduzeća uložila kapital u Nacionalnu štedionicu 26. decembra 2001. godine, već 20. maja 2002. usledila odluka da se izda i druga emisija akcija u vrednosti 180 miliona dinara koje su prodavane povezanim privatnim preduzećima za 35 puta manju cenu – kaže naš izvor.

Prvo su izdate 104 akcije po ceni od 3,5 miliona dinara po akciji. Njih su kupili JUMBES banka za 140 miliona dinara, “Beopetrol” za 35 miliona dinara, koliko je kupila i Ju garant banka.

Pet meseci kasnije, kako se sumnja, akcije su prodavane privatnim preduzećima po ceni od 100.000 dinara po akciji. Najveći kupci su firme „Skvadra“, „Pima“, „Principal eksport-import“, Dajners klub.

Većina uplata obavljena je preko Euroaksis banke u Moskvi. Na taj način su privatne firme postale vlasnici Nacionalne štedionice, za čije su osnivanje većinu kapitala dale državne firme. Nakon toga je bez tendera Nacionalnoj štedionici dat posao isplate stare devizne štednje vredan 4,5 milijardi tadašnjih nemačkih maraka. Kako se već pisalo, iza privatnih firmi koje su kupile akcije Nacionalne štedionice za oko sedam miliona evra stoje Vuk Hamović i Vojin Lazarević. Ova dvojica biznismena i trgovaca strujom su 2006. godine prodala svoj udeo u Nacionalnoj štedionici grčkoj EFG banci za 41 milion evra. To znači da su na ovoj transakciji zaradili 34 miliona evra. Inače, kako je „Blic“ ranije otkrio, policija je istraživala i imovinu bivšeg lidera URS.

Tajkuni

Iza privatnih firmi koje su kupile akcije Nacionalne štedionice za oko sedam miliona evra stoje Vuk Hamović i Vojin Lazarević

Dinkić: Izdavanje po propisima

Mlađan Dinkić kaže da je ceo posao oko izdavanja poslovnog prostora ZOP-a bio u skladu sa propisima.

– Izdavanje poslovnog prostora ZOP-a na osnovu konkursa, pod jednakim uslovima za 13 banaka u Srbiji, od kojih je jedna bila i Nacionalna štedionica, izvršeno je potpuno u skladu sa tadašnjim saveznim propisima koji su regulisali rad Narodne banke Jugoslavije, koju sam vodio pre 12 godina – kaže Dinkić.

Saslušavan u policiji

Mlađan Dinkić je saslušan u svojstvu građanina u policiji povodom Nacionalne štedionice 9. oktobra 2013.

– Drago mi je što je konačno došlo mojih pet minuta jer sam 12 godina želeo da razjasnim sve nedoumice u vezi sa Nacionalnom štedionicom. Iskaz sam potkrepio dokumentima koje sam ostavio policiji. Imam poverenje u državne organe i nadam se da će se na kraju skinuti anatema sa moje porodice. Prodajom Štedionice 2005. zarađeno je sedam puta više novca nego što je ikad u nju uloženo. Moja savest je čista – rekao je Dinkić.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *