СПРЕМА СЕ ХИТАН САМИТ Г-20

SPREMA SE HITAN SAMIT G-20

21 marta 2020

LIDERI G-20 uskoro će imati svoj vanredni samit posvećem pandemiji korona virusa i njome izazvanoj svetskoj ekonomskoj krizi. Samo, ni Donald Tramp, ni Si Đinping, ni Vladimir Putin – a ni ostali – nikuda neće putovati.

Samit će imati formu onlajn-telekonferencije. Po prvi put.

„Velika dvadesetorica“ su se – na inicijativu Londona i Pariza – prvi put okupila u novembru 2008-me. Zbog svetske ekonomske krize koja je tada buktala. Otada je, za nepunih 12 godina, umala 14 susreta na vrhu, a poslednji je bio krajem juna u Osaki.Naredni redovni trebalo je da bude u novembu u Rijadu. A inicijativu za vanredni dao je premijer Španije Pedro Sančes, zemlje koja nije u G20. Pozvao je „veliku dvadesetoricu“ da ne čekaju novembar jer je koronavirus već izazvao i ekonomsku pandemiju koja se može završiti urušavanjem svetske ekonomije.

Ne samo u Madridu, raste zabrinutost jer se situacija pogoršava uprkos uspesima Kine u gušenju epidemije i odluci Vašingtona da u spasavanje američkih berzi i ekonomije ubaci trilion i po dolara.

Telekonferenciju treba da sazove Saudijska Arabija, a trenutno je u prvom planu pitanje: kako je održati, s obzirom da će biti potrebne zaštićene linije veze i to ne dvostrane već za više učesnika iz 20 zemalja odjednom. A među učesnicima će biti i lideri Nemačke, Turske, Južne Koreje, Argentine, Južne Afrike, Indonezije, Brazila i Australije.

Ako onlajn-samitu ne bude obezbeđena potrebna tajnost pregovora – neće ga ni biti.

Među nekim zemljama „dvadesetorice“ postoje „crveni telefoni“ – kripto-veze zaštićene od prisluškivanja, ali – ne među svima iz G-20.

Uspostavljanje zaštićenih kanala veze između 20 glavnih gradova širom sveta, koji bi na vanrednom samitu imali privremeno čvorište u Rijadu, nije tehnički nimalo jednostavan zadatak. U svakom slučaju, iziskuje vreme.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Velika Metla says:

    Ako se dogovore u vezi %%%%%%% "korona" će da nestane kako je i došla.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *