Спрема се нова РЕЗОЛУЦИЈА о Косову у УН!?

Sprema se nova REZOLUCIJA o Kosovu u UN!?

26 jula 2016

1101002359Postoji inicijativa da se sadašnji stepen normalizacije odnosa Beograda i Prištine verifikuje novom rezolucijom ili promenom postojeće, o čemu se već vode konsultacije, kaže analitičar Dušan Janjić. Zato izjavu ambasadora Rusije Aleksandra Čepurina da je Rezolucija 1244 temeljna za rešavanje kosovskog pitanja on vidi kao poruku kreatorima inicijative.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin je ovog vikenda u Kosovskoj Mitrovici izjavio da je osnov rešenja kosovskog problema poštovanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN). Da li u toj izjavi postoji još nešto osim ponavljanja poznate principijelne politike Rusije u odnosu na Kosovo i Metohiju? Na to pitanje analitičar i dobar poznavalac kosovske problematike Dušan Janjić za Sputnjik prvo napominje da se ozbiljna diplomatija, kakva ruska zasigurno jeste, oglašava kada nešto treba posebno da naglasi i poruči.

Izjava Čepurina znači da sa tim ruskim stavom treba računati u svim spekulacijama i političkim i diplomatskim razgovorima koji se vode ili će se voditi u Generalnoj skupštini UN, ili na bilateralnim nivoima, ili na nivou Srbija—Brisel—Vašington.

„Ja znam da postoji inicijativa da se sadašnji stepen normalizacije odnosa Beograda i Prištine pretvori u neku vrstu rezolucije, bilo u Generalnoj skupštini, bilo u Savetu bezbednosti UN“, kaže Janjić.

Rezolucijom verifikovati suverenitet Kosova

Ta inicijativa, objašnjava on, znači „da se odmeri, vidi da li su, s obzirom na dosad postignuti stepen širenja suvereniteta Prištine na celu teritoriju Kosova, stvoreni uslovi da se ubrza proces priznavanja Kosova, odnosno njegovog uvođenja u UN“.

Po njegovom mišljenju, ti razgovori koji teku, inicijative, čak i ne moraju u krajnjoj liniji da dovedu do izmene Rezolucije 1244 u Savetu bezbednosti UN.

Brana tome su kineski i ruski veto, jasno je to inicijatorima. Zato mogu, napominje Janjić, da dovedu do nove Rezolucije Generalne skupštine UN.

„U toj novoj rezoluciji bi se spominjala Rezolucija 1244, ali i objektivno, verifikovalo novo stanje i olakšao ulazak Kosova u UN, makar to bilo u statusu posmatrača koji sada ima Palestina“, kaže Janjić.

On precizira da su u prvom planu te rezolucije dva cilja — dalja redukcija prisustva UNMIK-a na Kosovu i verifikacija stanja na terenu, ili, kako se to kaže, osnaživanje procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Konsultacije na različitim nivoima

Na pitanje na kom su nivou te inicijative za promenu Rezolucije 1244, Janjić kaže da sigurno zna da se o tome vode konsultacije raznih nivoa, jer je, kaže, i on bio konsultovan. Ne bi ga, dodaje, iznenadilo da nekakva rezolucija prođe. Ističući da su inicijatori promene Rezolucije 1244 uglavnom sa Zapada, on napominje da oni računaju da će naći formulu u kojoj će pod obećanjem ubrzanja procesa prijema Srbije u EU, a zarad olakšanja procesa normalizacije odnosa i pronalaženja takozvanog novog formata pregovora, da pridobiju možda i Beograd.

„Sa Beogradom ili bez njega, ta rezolucija može da prođe Generalnu skupštinu, ali sigurno da bi im bilo bolje da se ne konfrontiraju sa Beogradom, pa će poučeni i ohrabreni iskustvom iz 2010. probati to i ovoga puta“, kaže Janjić. On je podsetio da je uz podršku tadašnjih srpskih vlasti, 2010. Generalna skupština donela rezoluciju o izmeštanju dijaloga Beograda i Prištine iz UN u EU i Brisel.

Na pitanje šta je sa stavom Beograda o tom pitanju, Janjić navodi da zasad nema javnih znakova da učestvujemo u konsultacijama, ali i smatra malo verovatnim da se u tim ekspertskim, širokim konsultacijama o novoj rezoluciji ne pitaju i naši zvaničnici.

On ipak napominje da je u najnovijem šestomesečnom izveštaju Beograda o stanju na Kosmetu u Generalnoj skupštini UN novina da je veliku pažnju posvetio etničkim incidentima, što bi trebalo da bude ozbiljan argument Beograda za zadržavanje Rezolucije 1244.

Uloga Rusije i Kine

Janjić smatra da najnovija zbivanja u Turskoj mogu doneti i dodatne pritiske na Beograd.

„Računa se da će događaji u Turskoj samo ohrabriti inicijatore nove rezolucije jer se dešava nova destabilizacija Balkana i direktno ugrožavanje pozicije Srbije na Kosovu, ali i u Sandžaku“, kaže Janjić.

On napominje da to što je rekao ambasador Čepurin o Rezoluciji 1244 nikako ne znači da Moskva nema razvijenu strategiju.

„Ona će principijelno biti na tom stanovištu i ima pravo da reaguje, da se prilagođava, da, uvažavajući interese Srbije, uvažava interese Moskve za prisustvo na Balkanu i za eventualno širenje uticaja izvan slovenske populacije, znači Rusije na Kosovu“, ističe Janjić. Zapadni Balkan je, kako napominje, zapadno krilo bliskoistočne krize, a Rusija je direktno uključena u razrešavanje pitanja Sirije.

„Sigurno da je procena Moskve da dok god čvrsto drži Rezoluciju 1244 u svojim rukama, ona ima snažan pregovarački adut i prema Vašingtonu i prema Briselu, pa i prema Beogradu“, zaključuje Janjić.

On je podsetio i na nepromenjeni stav Kine, još od vremena kada su ona i Rusija blokirale Ahtisarijev predlog promene Rezolucije 1244.

„Lično sam čuo od predstavnika Vlade Kine još 2005, tri godine pre blokiranja promene Rezolucije 1244, da može i Rusija, pa čak i Srbija da pristane na nezavisnost Kosova, ali da oni neće pristati dok ne razreše dve stvari. Prvo je principijelna međunarodno pravna pozicija i dobijanje garancija SAD da će poštovati poziciju Tibeta u Kini, a drugo da zauzvrat traže početak političke reintegracije Tajvana. Dakle, Kina ima vrlo jasno definisane zahteve u slučaju čak i da Beograd prizna nezavisnost Kosova“, rekao je Janjić za Sputnjik.

(Sputnik)

KOMENTARI12 komentara

 1. Crni says:

  Treba što pre naoružati vojisku i vojno intervenisati i osloboditi Svetu srpsku zemlju očistiti ga od gamadi i za sva vremena naseliti Srbe dole i otvoriti silne fabrike i industriju da bi ljudi imali od čega da žive,pretvoriti Kosovo u raj na zemlji. Kada kažem naoružati se mislim kupiti od Rusije toliko svega da nikome nikada ne padne na pamet da ponizi Srbiju. Srbiji je potreban vodja ili lider sa mudima a ne pička koja se samosažaljeva i glumi dobrog samarićanina i to sve na ledjima sopstvenog naroda koji polako izumire.

 2. Milorad says:

  Glupo je naoruzavati se, jer to znaci propast naroda. Mnoge jake sile bi u tom slucaju zelele da isprobaju to oruzje na nasoj teritoriji. Koliko bi nas posle novog rata ostalo? Ni manjina vise ne bi bili.

  • Miraš says:

   Treba samo da usporimo ili baš ukinemo lažnu i "jedinu" alternativu postavljenu za Srbiju - put ucene, prevare i izdaje "EU put je naša jedina alternativa". Kad raskrinkamo u potpunosti taj lažni politikantski mit, onda im je prostor za ucenjivanje zemlje Srbije značajno manji. Opasno je ako nas sada naši politikanti iznenade sa koautorstvom i samo njihovom ličnom saglasnošću na neku novu rezoluciju koja blagosilja antiustavne Briselske sporazume. Možda zato ne sastavljaju novu vladu, da im ova stara u ostavci još i za to posluži. Vuk i vučići stalno oblače jagnjeća odela da nas što lakše izmanipulišu.

  • Voka says:

   @Milorad..."Glupo je naoruzavati se..."...ne da nije glupo nego je neophodno...zato oni neće ni smeti da isprobavaju bilo kakvo oružje na našoj teritoriji...tvoj defetistički stav je na nivou deteta...moraš da shvatiš da živimo u vreme bez prava i časti koje sprovode SADisti...pogledaj ko su im saveznici u našem okruženju...Historia est magistra vitae - Marcus Tullius Cicero (istorija je učiteljica života)...ukratko...istorija je nauka koja pomaže da saznamo prošlost, na osnovu nje shvatimo sadašnjost i predvidimo budućnost !!!

 3. Ivan says:

  Jednu četiristotku odmah na žrvanj umesto onog Mestrovicevog rugla

 4. ivan Grozni says:

  Citav problem KiM je daleko slozeniji nego sto to obocan covek moze da zamisli. Srbija pre ulaska u EU mora imati jasno definisane granice,broj stanovnika, teritoriju koja ulazi u EU. Neka neko pita predstavnike nase Vlasti prosto pitanje. Di nas EU sutra pozove u clanstvo, dali bi usli bez KiM.? Ako bi usli dali bi morali sprovoditi spoljnu politiku u saglasnosti sa EU odlukama.Ako bi morali uskladjivati spoljnu politiku sa EU mi mozemo slobodno reci da je KiM izgubljena za Srbiju. Ako nebismo usli u EU bez KiM zasto onda gubimo vreme sa ovim pregovorima i turamo prst u oko Evro-azijskoj Uniji. Srbi moraju da budu obavesteni (ALI ISKRENO) sta ce biti odluka Vlade kad za to dodje vreme. Ja se mogi kockati mojim zivotom ali niko nema prava da se kocka sa zivotom i opstankom Srbije. Mi moramo znati da nam zapad nece dozvoliti da uzimamo pare od pred pristupnih fondova da bi na kraju rekli hvala mi necemo u EU. Zato Vucicu organizuj referendum pa neka narod kaze sta hoce. Dosta je i natovaca koji sede u Generalstabu i Scotova koji ti zavrcu ruku. Ako se kockas kockaj se sa tvojim zivotom a ne zivotima mojih sinova,unuka i praunuka.

  • Miraš says:

   Srbija najverovatnije ili možda nikad neće ući u EU! Cela priča o blagodetima koje nas na tom putu i na kraju tog puta čekaju je idealan mamac za naivne, ali i za korumpirane i prodane duše. Ako takve mane kod nas preovladjuju onda smo idealni da mogu da nas dalje ucenjuju i zavaravaju, a ustvari postižu da dalje rasparčavaju i reorganizuju i Srbiju i ceo Balkan kako oni već žele. EU put Srbije je: "Obećanje ludom radovanje."

 5. Ilija says:

  Ovaj tzv 'analiticar' Janjic prica gluposti. Danas je toliko samoproglasenih 'analiticara'. Krajnja glupost da je zbog desavanja i meteza u Tursko veci pritisak na Srbiju zbog KosMata. Upravo suprotno - Turska je davala veliku potporu Kosovu i Sandzaku. Sada se Turska o svom jadu zabavila, nije joj ni do Kosova ni Sandzaka, tako da je ovaj metez u Turskoj dobra stvar za Srbiju. Jos bolje za Srbiju da izbije veliki gradjanski rat u Turskoj.

  • Miraš says:

   Niste shvatili kako i zašto ovaj tekst ima smisla. Ako Zapad oseća da sada gube u Turskoj i neće više imati onakav snažan uticaj na Tursku, podrudiće se sada da bar Balkansku priču dovrše kako žele. Gradjanski rat u Turskoj isto nije dobra zamisao jer tako može još više da se poveća izbeglički problem. Geopolitički položaj Turske i činjenica da je reč o jednoj mnogoljudnoj zemlji je isto veoma privlačna kreatorima svetskog haosa. Drugim rečima: ako si sa njima nećeš proći dobro, ako nećeš da si sa njima onda će se potruditi da iskoriste mnogo toga što iz perioda prijateljstva i saradnje imaju na raspolaganju i da naprave što veći haos.

 6. ferenc says:

  normalizacija odnosa srbije i kosova je praktično priznavanje kosovske nezavisnosti i naravno izdajnički potez, ma ko to ODRADIO. Pustimo bajke o evropi i okrenimo se konačno rušenju pljačkaške bankarske mafije.

 7. oko says:

  treba svu vladu u sr iji smeiti i onda nove ljude staviti koji znaju istoriju i koji ce braniti ustav srbije i reci svetu ode su granice srbije tacka

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *