СПРЕМА СЕ НОВА РЕЗОЛУЦИЈА ЗА НАВОДНИ ГЕНОЦИД У СРЕБРЕНИЦИ: Нови удар на Србију…

SPREMA SE NOVA REZOLUCIJA ZA NAVODNI GENOCID U SREBRENICI: Novi udar na Srbiju…

16 jula 2020

Američka kongresmenka Edi Bernis Džonson koja dolazi iz reda demokrata u Zastupničkom domu Kongresa SAD predstavila je Rezoluciju o osudi genocida i drugih zločina nad Bošnjacima koje su srpske snage navodno počinile u Srebrenici u julu 1995. godine.

U ovoj rezoluciji, koja se nalazi u proceduri Američkog kongresa, navodi se da su snage bosanskih Srba potpomognute vojnim i paravojnim snagama iz Srbije započeli agresiju i etničko čišćenje u BiH 1992. godine.Ističe se da je u Srebrenicu došlo do masovnog saterivanja bošnjačkog naroda na područje Srebrenice, gde su tražili zaštitu. Srebrenica je, kaže se u Rezoluciji, 16. aprila 1993. godine proglašena sigurnim područjem pod zaštitom UN, prenosi Kliks.

„Dok je početkom 1995. pojačana blokada enklave snage bosanskih Srba uz podršku vojne i paravojne snage iz Srbije oduzele se celokupnom stanovništvu humanitarnu pomoć i spoljnu komunikaciju i učinkovito smanjile sposobnost holandskog mirovnog bataljona da odgovori na pogoršanu situaciju. Snage bosanskih Srba deportovale su žene, decu i starije osobe autobusima, ali su više od 8.000 muškaraca i dečaka, uglavnom bošnjačkih, držali na zbirnim mestima pod njihovom kontrolom, a zatim su pogubili zarobljenike i zakopali ih u masovne grobnice“, kaže se u ovoj rezoluciji.

Dalje se navodi da su snage bosanskih Srba, u nadi da će prikriti dokaze o masakru u Srebrenici, nakon toga premestile leševe sa početnih masovnih grobnica na mnoga sekundarna i tercijalna nalazišta raštrkana po delovima severoistočne Bosne i Hercegovine pod njihovim nadzorom.

„Masakr u Srebrenici bio jedan od najgorih od mnogih zločina koji su se dogodili u u Bosni i Hercegovini od aprila 1992. do novembra 1995. godine, tokom kojeg su politike agresije i etničkog čišćenja sprovele snage bosanskih Srba uz direktnu podršku Slobodana Miloševića i Jugoslovenske vlade, a što je dovelo do raseljavanja više od 2.000.000 ljudi, više od 100.000 ubijenih, i desetine hiljada silovanih, mučenih i zlostavljanih, uključujući i u koncentracionim logorima na području Prijedora, pri čemu su nevine civile u Sarajevu i drugim urbanim centrima više puta podvrgavani traumatskim granatiranjima i snajperskim napadima“, stoji u ovoj rezoluciji.

U predloženoj rezoluciji se skreće pažnja na akutelna dešavanja u Bosni i Hercegovini.

„Neki zvaničnici Srbije i srpski zvaničnici u BiH, uključujući sadašnjeg člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, koji je genocid u Srebrenici lažno označio izmišljenim mitom i najvećom obmanom 20. veka, negirali su da je masakr u Srebrenici bio genocid ili su na drugi način pokušali trivijalizirati opseg i značaj genocida. Tvrdili su i da postoji međunarodna ’antisrpska zavera‘ i osporavanje definicija po UN Konvenciji o genocidu“, ističe se u ovom dokumentu.

Dalje se navodi i da zvaničnici Republici Srpskoj odaju počast i veličaju ratni zločinaca, „falsifikuju istorija krivičnih dela i pokreću školski nastavne programe koji učenike podučavaju lažnim činjenicama o Srebrenici“.

U ovom aktu se podseća i na to da su Sjedinjene Američke Države osnovale Odbor za prevenciju zločina, međuresorni odbor koji je proučavao lekcije Srebrenice i izdao i smernice o tome kako sprečiti da se slični incidenti ponove u budućnosti. Navodi se da su u Kongresu doneli Zakon o sprečavanju genocida.

Tako se u rezoluciji koju bi uskoro trebao da usvoji Američki kongres:

Osuđuju izjave, radnje i politike koje negiraju ili dovode u pitanje da je masakr u Srebrenici predstavljao genocid i omalovažavanje žrtvi;

Podstiče Vijeće za sprovođenje mira da puna ovlaštenja Uredu visokog predstavnika Bosne i Hercegovine, te podstiče visokog predstavnika da izvršava svoja puna izvršna ovlašćenja kako bi osigurao da se Opšti okvirni sporazum za mir u potpunosti sproveden i da pozove za okončanje istorijskog revizionizma, što se posebno odnosi na genocid u Srebrenici;

Podstiču Sjedinjene Američke Države da održavaju i iznova potvrđuju svoju politiku podrške suverenitetu, pravnom kontinuitetu, jedinstvu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine unutar njenih međunarodno priznatih granica;

Ponovno potvrđuje snažnu podršku narodu Bosne i Hercegovine i njihovim težnjama za većom demokracijom, ekonomskim prosperitetom i uspehom u evroatlantskim i evropskim integracijama;

Podstiču svi politički lideri u Bosni i Hercegovini da prestanu koristiti podelu retorike za podrivanje etničkih podela kako bi postigli kratkovidni politički dobitak.

(klix.ba)

KOMENTARI11 komentara

 1. Miroslav says:

  Treba Ameriku isto tužiti da je počinila genocid nad Japancima usmrtivši 350 000 civila od dve bačene atomske bombe. Odma bi se stišali.

  • šiško says:

   A genocid i ekocid nad Srbima '99?

  • Budućnost says:

   Neće biti sreće ako se okrećemo unazad na Jasenovac i Srebrenicu, to je benzin za nacionalizam. Oprostiti, osuditi, okrenuti list idemo svi zajedno napred. Radi budućnosti radi sledeće generacije, ne hranite nacionalizam sa tragedijama.

 2. Nemanja says:

  Posto sve vise ljudi uvidja da se stvarno radi o najvecoj obmani 20 veka to su zlocinci koji su stvorili laz o Srebrenici u panici i velikom problemu. Jedan od nacina da pokusaju da sprece pobedu istine je da donose ovakve rezolucije. Malo, malo pa eto ti neko se javi sa slicnim predlogom. U ovakvu verziju price ne veruju ni sami bosanski muslimani.

 3. LEDA says:

  Ovome nema kraja.... Nikada nas svetski zlotvori neće ostaviti na miru. Toliko je stradalo srpskog naroda i tokom Prvog i Drugog svetskog rata, kao i 90-ih, ali oni svu krivicu svaljuju samo na Srbe.

  • Za Srbiju says:

   Upregli se demoni da mi prihvatimo njihove zločine i krivicu, kako bismo se odrekli Saveza sa Bogom ili Kosovskog zaveta i postali isti demonski šljam kao oni. Nas, Božji narod, hoće da proglase genocidnim, pripisujući nam njihove genocide i sav užas koji šire po svetu. Srebrenica je opravdanje za amnestiju Bljeska i Oluje, za zločine na KiM, kao i vojni napad na Srbiju 99., čime su poništili međunarodno pravo, koje su sami napisali i kojim "civilizacijski" mašu kada im to odgovara. Na nam je da ne pristajemo na njihovo licemerstvo i laži, na njihovu nepravdu i nemoralni svet koji nam nameću.

 4. toma says:

  Ovo vise nema nikakvog smisla.Srbija se treba okrenuti Rusiji i uci u vojni savez s njima.U Srbiji postaviti ruske nuklearne rakete i vojne baze i nato ce Srbiju ostaviti konacno na miru.To je i najbolja osveta nato-u,njihov jako skupi raketni stit je u tom slucaju totalno propao.

 5. šiško says:

  Ne razumem šta ovo treba američkim demokratama. Oni znaju sasvim pouzdano kako će se ta inicijativa završiti: Rusi će po svom običaju biti gospodstveno dosledni, staviće veto, i ameri će tako popiti još jedan pol. poraz. Jedino ako hoće da još malo potkače Trampa i zavade ga sa Rusima. Ko će ih znati. I oni su prsli ko zvečka. Ko i ovaj naš.

 6. (S)vest says:

  Srbija je trn u oku celoj Evropskoj uniji...

 7. Ivana says:

  A genocid i etničko čišćenje i zločini nad Srbima privremeno okupirane Republike Srpske Krajine koje su Hrvatima pomogli izvršiti prvenstveno nemci, vatikan i ameri? Dva genocida nad Srbima u dva svetska rata i sad u ovom zadnjem zločinci nad Srbima nikad kažnjeni? Dosta više Vučkovih zapadnih prijatelja amera i eu bande Srbi s Rusijom ili ima da nas nema po planu vatikana.

 8. Glup ko ćuskija says:

  To su ti Klintonovi, koje je ovaj naš pomogao sa dva miliona $ u predizbornoj trci, jer je pametan, jer je pametan, jer je pametan, jer je pametan,...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *