СПРЕМА СЕ НОВИ РАТ? Разне војне опције на столу

SPREMA SE NOVI RAT? Razne vojne opcije na stolu

14 januara 2021

Izrael razmatra različite vojne opcije za mogući sukob sa Iranom, izvestile su izraelske novine danas, a preneo Rojters.

Ta agencija navodi i da izraelska vlada premijera Benjamina Netanjahua ima različit stav od nove američke administracije sa Bajdenom na čelu u vezi sa iranskom nuklearnom politikom.U tekstu na naslovnoj strani izraelskog najtiražnijeg dnevnika Izrael hajom navodi se da vojska razmatra tri mogućnosti da „pokvari iranske nuklearne napore ili, ako je potrebno, suprotstavi se iranskoj agresiji, koja će uskoro biti predstavljena vladi“.

List se nije pozvao na određeni izvor u vezi svojih navoda, ali je dalje citirao ministra odbrane Benija Ganca, koji je rekao: „Izrael mora imati i vojnu opciju na stolu“, prenosi Rojters.

Američki predsednik Donald Tramp obradovao je izraelsku vladu odustajanjem od nuklearnog sporazuma sa Iranom 2015. godine i ponovnim uvođenjem sankcija za Teheran, ali novoizabrani predsednik Džo Bajden želi da se ponovo pridruži ovom sporazumu, koji zabranjuje Iranu nuklearno oružje, ako bi ga ova zemlja strogo poštovala.

Izrael, koji je zabrinut stalnom iranskom retorikom da je to država koja ne bi trebalo da postoji, oprezan je prema ovoj mekšoj politici nove američke administracije, iako Trampove pretnje vojnom akcijom nisu ograničile iranske nuklearne napore, navodi Rojters.

KOMENTARIJedan komentar

  1. E.Lirsch says:

    Pretnja Iranu morali bi i Kina i Rusija da shvate ozbiljno i ad otvoreno i vojno stanu iza Irana. Inace anglosaksksonski smrad nece drugi niko zaustaviti. Ne ma drugih, dovoljno jakoh drzava da to sprece. A "Bibija" svrbi dlan za nuklearke poodavno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *