„СПРЕМА СЕ ПРЕВРАТ У ОВОЈ ЕВРОПСКОЈ ДРЖАВИ“

„SPREMA SE PREVRAT U OVOJ EVROPSKOJ DRŽAVI“

4 maja 2024

Američka Centralna obaveštajna agencija želi da izvrši državni prevrat u Gruziji, rekao je bivši američki obaveštajac Skot Riter u intervjuu poznatom američkom novinaru Garlandu Niksonu.

– Nemiri u Gruziji će se nastaviti i biće intenzivniji. Nasilje će se nastaviti tokom leta i na jesen. Ideja je da se partija „Gruzijski san“ dovede do kraha, kako bi tokom izbora u oktobru provokatori iz CIA ostvarili svoje planove. Sada bukvalno u direktnom prenosu pratimo prevrat koji pokušava da sprovede CIA – naveo je on.Policija, kako je rekao, postupa oprezno, ali policajce ipak gađaju kamenicama a to može da dovede do eskalacije.

Riter dodaje da u CIA maštaju da takav scenario realizuju u Moskvi.

Parlament Gruzije je 7. marta 2023. godine u prvom čitanju usvojio predlog zakona o stranim agentima.

Nakon toga su u prestonici zemlje počeli masovni mitinzi koje je rasterivala policija uz primenu suzavca i vodenih topova. Kasnije su vlasti povukle dokument iz parlamenta.

Vladajuća stranka „Gruzijski san“ je 3. aprila ponovo iznela sporni predlog zakona na razmatranje zakonodavnog organa. Ovaj put se umesto termina „agent stranog uticaja uticajem“ koristi pojam „organizacija koja sprovodi interese strane sile“. Ostatak sadržaja je nepromenjen.

Najzad, u Tbilisiju su obnovljeni protesti uz zahtev da se opozove predlog zakona. Lokalna opozicija tvrdi da je ovaj dokument analog ruskom i usmeren je „protiv prijatelja zemlje“.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je takve izjave apsurdnim, podsetivši da je prva zemlja koja je osmislila sistem borbe protiv stranih agenata, Sjedinjene Američke Države. On je dodao da je to sada postala globalna praksa.

Gruzijski premijer Irakli Kobahidze je pre tri dana izjavio je da će parlament glasati o predlogu zakona o stranim agentima za dve nedelje.

Predsednica zemlje Salome Zurabišvili je već saopštila da će staviti veto na zakon ako ga parlament usvoji.

(Sputnjik)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Observer says:

    Na ova dešavanja možda je najbolje citirati izvanredan aforizam kolumbijskog Nobelovca: "Zašto u Americi nema političkih nemira? - Zato što u Vašingtonu nema američkih ambasada." Gabrijel Garsija Markes Što ne želiš sebi, učini drugome jasnije napisano.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *