СПРЕМА СЕ ПРОТЕРИВАЊЕ АМЕРИЧКЕ ВОЈСКЕ

SPREMA SE PROTERIVANJE AMERIČKE VOJSKE

7 aprila 2021

Iračke naoružane formacije zapretile su napadom na američke snage smeštene u Iraku.

Ova najava objavljena je ubrzo po dolasku u Irak komandanta jedinice Al-Kuds Iranskog korpusa garde islamske revolucije (IRGC) Ismaila Kaanija i nekoliko sati pre početka treće runde „strateškog dijaloga“ između Bagdada i Vašingtona, koji počinje 7. aprila.„Otpor je primoran da odgovori svom snagom i odlučnošću i izvrši velike i precizne udare ako ovaj dijalog ne dovede do najave određenog datuma za konačno povlačenje okupatorskih snaga: kopnom, vazduhom i u potpunosti“, navodi irački Koordinacioni komitet u izjavi otpora, koji uključuje naoružane šiitske grupe povezane sa Iranom.

Snage otpora uverene su da trenutni dijalog između SAD i Iraka neće dovesti do jasnog i definitivnog rezultata i „unapred će odbiti“ bilo kakvu izjavu koju strane iznesu u javnost nakon razgovora.

Tokom razgovora, očekuje se da će Irak i SAD razgovarati o zajedničkim pitanjima, uključujući saradnju u borbi protiv terorizma. Ovo je prva runda razgovora između Vašingtona i Bagdada pod novom američkom administracijom.

Irački parlament je 5. januara 2020. glasao za rezoluciju kojom se poziva na povlačenje stranih trupa iz zemlje. Odluka je doneta nakon smrti komandanta jedinice Al-Kuds Korpusa islamske revolucionarne garde Kasema Sulejmanija i istaknutog lidera Iračkih narodnih mobilizacionih snaga Abu Mahdija al-Muhandisa u američkom vazdušnom napadu u blizini aerodroma u Bagdadu. Trenutno u Iraku ima oko 2.500 američkih vojnika, koji su deo trupa međunarodne koalicije koja deluje protiv terorističke organizacije „Islamska država“.

KOMENTARIJedan komentar

  1. persida says:

    Teraj bagru napolje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *