Sprema se smena Dragana Đilasa

Sprema se smena Dragana Đilasa

2 septembra 2013

Ðilas i AnticNakon zvaničnog prelaska Aleksandra Antića sa mesta predsednika beogradskog parlamenta na čelo Ministarstva saobraćaja mogla bi da se otvori priča o raspisivanju vanrednih izbora u glavnom gradu.

Lideri dve ključne stranke vlasti Aleksandar Vučić i Ivica Dačić nisu još označili start prekrajanja vladajuće većine u prestonici, ali su obojica poručila da će se ta tema uskoro naći na dnevnom redu.

Prvi čovek SNS ovako je prokomentarisao izjavu šefa socijalista da „Dragana Đilasa vidi kao pluskvamperfekat“:

– Razgovaraćemo o tome sa koalicionim partnerima posle dijaloga u Briselu, 8. septembra, i završetka velikih investicija. Ne mislim da ima potrebe za žurbom, ali je važno da se nastavi sa velikim poslovima u Beogradu, a imamo puno posla i u celoj Srbiji.

Dačić je u ponedeljak još jednom ponovio da je „Đilas na putu da postane davno prošlo vreme“, kao i da će se projekti započeti u Beogradu nastaviti bez obzira na to ko je na vlasti.

Kako prenose naši izvori, ni SNS ni SPS u aktuelnom sazivu gradske skupštine nemaju adekvatne kadrove koji bi mogli da preuzmu fotelju gradonačelnika i predsednika parlamenta. Zato su, u slučaju dogovora o smeni Đilasa, jedino rešenje novi izbori.

Zasada je samo izvesno da će Aleksandar Antić, posle odlaska u Nemanjinu, morati da podnese ostavku na mesto predsednika Skupštine grada.

– Podneću ostavku kada zvanično preuzmem Ministarstvo saobraćaja, ali još se nismo dogovorili ko će da me zameni. Takođe, još nismo ni sa kim razgovorali o promeni vlasti u Beogradu – kaže za „Novosti“ Aleksandar Antić.

U taboru naprednjaka i dalje insistiraju na tome da Đilas napusti fotelju gradonačelnika, a nakon najnovijih obrta čekaju odluku socijalista.

– Čekamo da se SPS oglasi i kaže da li će imenovati njegovog naslednika ili će preispitati odnos sa DS. Jasno je da aktuelna gradska vlast ne radi za dobrobit građana i zato su promene neophodne – čuli smo od Aleksandra Jovičića, šefa odborničke grupe SNS u Skupštini grada.

Demokrate trenutno nisu zabrinute, a kako nam je rekao njihov visoki funkcioner i doskorašnji predsednik Gradskog odbora u prestonici Aleksandar Šapić, svakih desetak dana se pokreću priče o promeni vlasti, ali se ništa konkretno ne dešava:

– Ne vidim nijednu konkretnu političku akciju usmerenu na to, a DS svakako neće sam sebe rušiti. Takođe, ne vidim ni logiku u tome da će odlazak Aleksandra Antića u Vladu biti okidač za prekomponovanje vlasti u prestonici.

RASPORED SNAGA

Vlast u Beogradu trenutno je u rukama demokrata i koalicije SPS-PUSP-JS koji imaju 63 od ukupno 110 mesta u gradskom parlamentu. Đilasovi imaju 50 mandata, a socijalisti sa svojim partnerima 13. Naprednjaci imaju 37 odbornika, a DSS devet. U klupama je i jedan samostalni „deputat“ – Goran Mandić.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *