СПРЕМА СЕ ВЕЛИКА ПРЕВАРА: ЕУ планира да Србији понуди…

SPREMA SE VELIKA PREVARA: EU planira da Srbiji ponudi…

22 februara 2018

REZOLUCIJA Saveta bezbednosti UN 1244 je najvažniji opšte-obavezujući pravni dokumenat koji obavezuje sve članice svetske organizacije uključujuću članice EU, NATO, OEBS-a, OIK, AU, EAU.

Rezolucija SB 1244 je jedina pouzdana osnova i okvir i svih pregovora o statusu. Usled ozbiljnih grešaka ranijih srpskih vlasti, iz sistema UN proistekli su i neki nepovoljni dokumenti savetodavnog, neobavezujućeg karaktera.

Izuzetno je bitno da se danas i ubuduće ne čine slične ili veće greške koje bi otežale položaj i perspektive Srbije u budućnosti.

Najvažniji parametar je Ustav Republike Srbije. Očekuje se da ga svi poštuju a odgovornost za to raste sa položajem svakoga od nas u društvu. Odnos prema Ustavu je mera ozbiljnosti države, državnika i građana.

„Pogodba“ – Kosovo i Metohija za članstvo u EU nije prihvatljiva jer se radi o vrednostima koje nisu uporedive.

Članstvo – da, ali bez ucena i „unikatne članarine“.

Garancije EU, za bilo kakve buduće dogovore ili rešenja, za Srbiju, nisu kredibilne.

Praksa pokazuje da Zapad i EU iniciraju sporazume u kojima su prava Srbije samo mamac da ih prihvati i potpiše, a pravi cilj da utvrdi obaveze Srbije u korist druge strane i da na taj način dobije osnov za beskrajne ucene: „Ako želite članstvo!“

Iz rezolucije SB 1244 izvršene su samo one odredbe koje su od interesa za Albance, nije izvršena ni jedna odredba kojima se garantuju prava Srba i Srbije.

Iz Briselskog sporazuma od 2013 Srbija je izvršila sve svoje obaveze, Albanci nisu izvršili jedinu obavezu koju su prihvatili – uspostavljanje Zajednice srpskih opština.

EULEX je prihvaćen kao „statusno neutralan“, u stvarnosti, bio je i ostao ključni instrument za uspostavljanje ilegalne kvazi države na delu teritorije Srbije. Ostale su nerasvetljene ozbiljne sumnje na koruptivno ponašanje.

Samo izvršavanje neizvršenih obaveza prema Srbima i Srbiji, istinska nepristrasnost, otkrivanje i procesuiranje odgovornih za zločine prema Srbima – mogu otkloniti nepoverenje.

Srbija je u dosadašnjim pregovorima otišla predaleko u davanju ustupaka Prištini i Zapadu a za uzvrat nije dobila ni približnu zaštitu svojih prava i interesa. Beograd iz toga treba da izvuče odgovarajuće zaključke.

Ne treba da ide u nove dogovore i obaveze niti u novi „pravno obavezujući sporazum“ sve dok se prethodno ne izvrše sve obaveze prema Srbiji i srpskom narodu uključujući slobodan i bezbedan povratak 250.000 proteranih u etničkom čišćenju.

Kakva bi to bila normalizacija bez uslova za bezbedan povratak četvrt miliona proteranih ljudi?

Status Kosova i Metohije za Srbiju je ključno pitanje koje je otvoreno dotle dok se pregovorima ne dođe do pravednog i održivog rešenja kako je predviđeno rezolucijom SB UN 1244. Niko nema prava da Srbiju ucenjuje postavljanjem bilo kakvih rokova, ili da nameće rešenja po meri svojih geopolitičkih interesa.

Obaveza i napori Srbije da se obezbede osnovna ljudska prava pripadnika srpskog naroda na Kosovu i Metohiji kao što su lična bezbednost, sloboda kretanja, neprikosnovenost prava svojine – uživaju punu podršku građana. To i staranje da se obezbedi poštovanje statusa i neotuđivih prava Srpske pravoslavne crkve ne umanjuju niti otklanjaju suštinski interes, a to je – status Pokrajine u skladu sa rezolucijom SB 1244 i ustavom Srbije.

Nisu prihvatljivi indiferentnost ili čak i povlađivanje zlonamernoj propagandi da je Kosovo i Metohija teg o vratu Srbije kojeg treba što pre da se oslobodi da bi njena ekonomija i građani krenuli u budućnost, investicije, razvoj, viši životni standard, veći prirodni priraštaj, gotovo, u zemaljski raj. To je još jedna velika obmana.

Životni standard i ekonomija u svakoj zemlji zavise od ekonomske politike i sistema, od diversifikacije ekonomske saradnje i izvora investicija a ne od odustajanja od bilo kojeg vitalnog nacionalnog ili državnog interesa.

Pravedni kompromis je moguć samo u okviru rezolucije SB 1244 i Ustava Srbije. Nije kompromis niti održivo rešenje da Priština dobije nezavisnost, ekonomska i prirodna bogatstva, članstvo u UN, UNESCO, OEBS, a Srbi međunarodnu na mesto administrativne granice, status pripadnika nacionalne manjine i NVO ZSO.

Imajući u vidu izneto, a posebno izmenjene uslove, neadekvatnost formata pregovora, ucenjivačku dimenziju vezivanja statusa Kosova i Metohije sa pregovorima o članstvu Srbije u EU, danas ne postoje uslovi za postizanje uravnoteženog, pravednog i održivog rešenja.

Ti uslovi se mogu stvoriti uključivanjem Rusije i Kine, odnosno, vraćanjem procesa u Ujedinjene nacije u kome je i započet.

Srbija je bila i ostaje spremna da traži kompromis, usklađuje interese, ali ne na brisanom, neoznačenom prostoru, već na terenu principa i prava. Ne bi smela da napušta teren prava i principa i da, hita u budućnost boljeg života dajući prednost nepravu u odnosu na pravo. I pravo je deo stvarnosti.

Nuđenje tzv. modela dve Nemačke je providan pokušaj opravdavanja, zavaravanja i ponuda za „čuvanje obraza“.

Situacije, međunarodne okolnosti , poreklo i koreni problema, nisu uporedivi.

Srbija nije bivša SRN, niti Kosovo i Metohija bivša NDR.

Srbija je već rekla šta misli o ultimatumu Gabriela Zigmara. Bilo bi dobro kada bi i Evropa i EU izrazili svoja mišljenja pre nego što Zigmaru pređe u naviku da proglašava koji delovi čine, a koji ne čine teritorije drugih zemalja.

Da li je ikome potreban omaž Minhenskom sporazumu 80 godina posle?

ŽIVADIN JOVANOVIĆ

(iz izlaganja na Okruglom stolu o Kosovu i Metohiji, u Beogradu, 20. februara 2018.)

KOMENTARI5 komentara

 1. Starosedelac says:

  I da zaključimo o iskrenosti namera jednom istinom obzirom zapad trenutno izgleda kao banda prevaranata i bandita. - "Partner nikako nije onaj koji te ucenjuje. Već je partner onaj koji te prihvata takvim kakav jesi" Pitam se za pravi, ali zaista pravi razlog ovog mučenja i muženja nas Srba u zadnjih 100 i kusur godina.

 2. test01 says:

  Obradovah se ovim pametnim recima ali onda shvatih da to nije 'zvanicna' politika Srbije ;( Dzaba je to sve g Jovanovicu dok Srbija ima okupatorsku I izdajnicku vladu. Oni rade sve obrnuto na stetu RS I Srpskih nacionalnih interesa....

 3. Taipova Češma says:

  Ne čudi me što se aktuelna vlast tako ponaša prema Kosovu i Metohiji.Njih na vlast nije doveo srBski narod već oni koji stvaraju takozvanu državu kosova. Razočaran sam,ma ljut sam,na veliku armiju navijača,i fudbalskih i drugih sportova,koji se izdaju za nacionaliste i svojim navijanjem/parolama prave velike finansijske štete klubovima za koje ,kažu,navijaju. Kako nikome ne padne na pamet da umesto parole KOSOVO JE SRBIJA jednostavno napiše 1244 SAVET BEZBEDNOSTI UJEDINJENIH NACIJA pa da vidim komisiju koja će zbog toga doneti kaznu i sakakvim obrazloženjem.Smatram da je najslađe nekoga tući njegovim oružjem.

 4. Beli Orao says:

  Živim u toj Evropi ili EU ako je nekom draže, poznajem je već 40 godina !!! To je tvorevina prevaranata ,otimača ,pljačkaša ,intigista!!! Sve je regulisano pa i pljačkanje a kamo li poikitanstvo lažno i sterilno. Sve je dozvoljeno samo kroz papirologiju, državnici plijevu na veliko pod okriljem vlasti!a mali ne smije jer ide u zatvor to je samo za najveće rezervisano!!! Politiku možeš da vidiš samo ako u " Državu " ne zagrizaš a ako o Rusima ,Srbin,pravoslavcima ,Arapima ,muslimanima pričaš loše to nije kažnjivo samo ako to ide u prilog državi !!! I mogao bi i do sutra primjera pisati! Ostavimo to bolje nam je svoju brigu voditi a s EU i uopšteno zapadom posla ne imati inače ostanete i bez gaća a nećete ni osjeti!!!!

 5. goran says:

  Srbija je okupirana, ona ne moze da postavlja nikakve uslove, niti da povlaci samostalne poteze. Svako ko tvrdi suprotno je prevarant. Naravno, ostaje mogucnost narodne pobune, ali srpski narod ne veruje nikome, pa ni samome sebi. Dakle, ostace kako i jeste.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *