СПРЕМА СЕ ВЕЛИКИ ХАОС НА БАЛКАНУ: ЦИА објавила језиви документ! Могућ грчко-албански рат! СРБИ ДА СЕ СПРЕМЕ, ЈЕР…

SPREMA SE VELIKI HAOS NA BALKANU: CIA objavila jezivi dokument! Moguć grčko-albanski rat! SRBI DA SE SPREME, JER…

7 novembra 2018

Tokom „Godišnjice obeležavanja dana Ne“, koji se proslavlja širom Grčke, Kipra i grčkih zajednica širom sveta 28. oktobra svake godine, Konstantin Kacifas je ubijen od strane albanskih specijalnih snaga RENEA. „Dan Ne“ predstavlja odbacivanje Musolinijevog ultimatuma od strane grčkog premijera Joanisa Metaksasa iz 1940. godine, da se Grčka podredi fašističkoj Italiji, kao i grčki kontra-napad protiv italijanskih snaga na planinama Pindus tokom grčko-italijanskog rata i grčkog otpora tokom okupacije.

Kacifas je ubijen od strane albanskih vlasti, braneći grčko groblje u Vuliaratesu, selu u severnom Epiru. Ubistvo, u kombinaciji sa klimom na Balkanu i snažnim odnosima između Albanije i “Kosova”, ima veći plan, a to je da korak po korak uvodi Balkan ka ozbiljnoj krizi. Izveštaj CIA upozorava na šanse za veliku nestabilnost na Balkanu, što može biti prouzrokovano i maltretiranjem grčke manjine u Albaniji.Izveštaj naglašava da ova nestabilnost može biti štetna po američke interese. Izveštaj iz juna 1994. je napravljen tokom perioda intenzivnih tenzija između dve zemlje nakon nasilne granične intervencije u aprilu iste godine. Dvojica albanskih vojnika ubijena su od strane malo poznate grčke nacionalističke organizacije, Severozapadni oslobodilački front (MABH). Izveštaj je zatim istakao zabrinutost SAD da podrži postkomunističku Albaniju, koja je smatrana američkim najbližim saveznikom na Balkanu.

Iako je trenutna kriza, koja je pojačana nakon ubistva Konstantina Kacifasa 28. oktobra, jedna druga priča. Dokument ističe američko razmišljanje o mogućem grčko-albanskom sukobu sada ili u budućnosti. Grčka je 1994. godine snažno kritikovala ponašanje Albanije prema grčkoj manjini, dok je Tirana izrazila strahove da Atina planira da okupi grčku manjinu u južnoj Albaniji. Izveštaj CIA je ukazuje da će kriza u vezi sa pitanjem manjina dovesti do odmazde u Grčkoj, što bi „moglo destabilizovati pro-američku vladu Tirane u korist bivših komunista“.

– Nastavak tenzija sa Grčkom takođe bi imalo negativan unutrašnji uticaj na Albaniju – kaže se u saopštenju kreatora politike u Vašingtonu o strateškim odnosima sa bivšom komunističkom zemljom. U saopštenju se dodaje da grčko stanovništvo Albanije „može postati fokus ozbiljne i destabilizujuće krize između dve zemlje“.

Iako analitičari CIA nisu našli dokaze da Albanija sprovodi politiku sistematskog zastrašivanja grčke manjine ili da pokušava da protera Grke, oni su istakli da su „neke grčke žalbe protiv Tirane legitimne“. Izveštaj priznaje da albanske vlasti maltretiraju Grke u pitanjima vezanim za obrazovanje i nedovoljnu zastupljenost u policiji i vojsci. Grčke manjine su isključene od obrazovanja finansiranog iz budžeta države u „manjinskim područjima“ na jugu Albanije (Severni Epir), gde većinom žive Grci, stoji u izveštaju. Praktično nijedan Grk nije bio na položajima u vlasti. Grci su se takođe žalili na odbijanje albanske vlade da vrati veliko zemljište koje je pripadalo Grčkoj pravoslavnoj crkvi.

Ako se napetost nastavi, grčka manjina u Albaniji postaće meta prisilnog „etničkog čišćenja“, dok će Atina biti podložna intenzivnom pritisku javnosti na ekstremnije akcije, uključujući i vojnu akciju – upozorava se u izveštaju CIA. Izveštaj je takođe upozorio Grčku da bi na duži rok uzajamno neprijateljstvo ugrozilo njihove ambicije da preuzmu političko i ekonomsko liderstvo u regionu.

– Grčka nepopustljivost na Balkanu će dalje odgurnuti Grke od njihovih evropskih i američkih partnera.

Izveštaj CIA ističe, iako nije postojala pouzdana statistika, da su Grci najveća manjina u Albaniji i verovatno imaju između 3 i 5 odsto stanovništva, sa oko 100.000-150.000 ljudi. Polovina albanske grčke manjine je u Grčkoj. Brojnost grčke manjine u Albaniji ostaje pitanje sukoba između Tirane i Atine. Albanske vlasti tvrde da u Albaniji ima oko 60.000-80.000 Grka, dok Atina kaže da ih ima između 300.000 i 500.000.

Uvažavanje je da Albanci u svakom slučaju neće nastaviti da provociraju nakon što su Albanske specijalne snage RENEA ubile Konstantina Kacifasa, jer su bile izložene kritici međunarodnog javnog mnjenja. Pored svega toga, “Kosovo” stvara ilegalnu taktičku vojsku, uz toplu podršku Albanije, koja stimuliše događaje i izgleda da želi da iskoristi svaku priliku, sa jedinim ciljem, a to je stvaranje „Velike Albanije“. Najvažnije pitanje je došlo nakon informacije o proglašenju uspostavljanja redovnih oružanih snaga na Kosovu u suprotnosti sa članom 1244 UN-a, stvarajući opravdani gnev Moskve i Beograda.

Od početka oktobra, SAD su iznenada promenile svoju poziciju, a američka ambasada u Prištini je dala „zeleno svetlo“ kosovskoj vladi za formiranje vojske i uspostavljanje Ministarstva odbrane. U naredne tri godine “kosovske vlasti” će kupiti oružje u vrednosti od 300 miliona evra za svoju “vojsku”. Prema srpskim medijima, Albanci će kupiti “100 M1A1”, 300 džipova i “Toma M113 A2” kao i protivtenkovske sisteme iz američkih akcija. Planovi za nabavku teškog naoružanja objavljeni su ubrzo nakon usvajanja zakona o uspostavljanju “vojske Kosova”, koja bi se sastojala od 5.000 vojnika „multinacionalnih“ na papiru, pošto će Albanci dominirati dok Srbi neće ni učestvovati.

“Kosovski parlament” je odlučio većinom glasova (101 od 120 poslanika) da preobrate svoje bezbednosne snage (KSB) u redovnu vojsku, kršenjem člana 1244 UN. Srbija jasno govori o početku plana za stvaranje „Velike Albanije“, koja će ozbiljno destabilizovati balkanski region. Potvrdu ovog izuzetno opasnog scenarija za Grčku, kao i za ostale zemlje na Balkanu, indirektno potvrđuje aktuelni ministar albanske dijaspore Pantelis Maiko koji govori o zajedničkim pitanjima bezbednosti  albanske i “kosovske” vojske. Pantelis Maiko je pozdravio prvo odobrenje tri zakona o transformaciji Kosovskih snaga bezbednosti u redovnu vojsku i naglasio da je nacionalna bezbednost Albanije i “Kosova” neodvojiva. Bivši premijer i sadašnji ministar za dijasporu u albanskoj vladi, u nedavnom intervjuu, rekao je da će “kosovska vojska” takođe ojačati Albaniju.

– To je oblik pravnih pitanja koja će se na Kosovu definitivno zatvoriti, koja ima pravo nabavke teškog naoružanja, jer sve nacije kupuju, jer je Kosovo zemlja koja gradi svoju sigurnosnu politiku sa mojom zemljom. Važno je reći da je nacionalna bezbednost Albanije i “Kosova” neodvojiva. Ako se Kosovo prehladi i zakašlje, i obrnuto, to nas takođe brine – rekao je Maiko.

Sa pritiskom na grčku manjinu u Albaniji i Severnom Epiru nakon ubistva Konstantina Kacifasa, kao i očigledne podrške albanske države “Kosovu”, albanske balkanske težnje su jasne. Jedini cilj za albanske nacionaliste je stvaranje „Velike Albanije“. “Velika Albanija” je iredentistički koncept teritorija koje smatraju da je to domovina svih Albanaca, na osnovu tvrdnji o današnjoj ili istorijskoj prisutnosti albanskog stanovništva u tim područjima.

Prema Albancima, pored postojeće Republike Albanije, “Velika Albanija” obuhvata potraživanja za regione u susednim državama, a to su: Kosovo i Metohija i Preševska dolina u Srbiji, teritorije u južnoj Crnoj Gori, na severozapadu Grčke (grčke regionalne jedinice Tesprotija i Preveza, koje su Albanci pominjali kao Kamerija i druge teritorije koje su bile dio Vilajeta Janjine tokom Osmanskog carstva) i zapadni deo Republike Makedonije.

(Pravda, pentapostagma. gr)

KOMENTARI19 komentara

 1. Zoran says:

  'de bez nas da prodje neki rat na Balkanu.:)

 2. doktrina soka says:

  Tu ce da pocne 3ww rat,moze pisati i pricati ko sta hoce,ali istorija se ponavlja.Juzno krilo Natoa vazno je isto kao i Hitleru. Rmski put-koridor X,Morava pruga.Samo tim putem preko Balkana vojska moze proci,jos od krstaskih ratova.

  • Nebeska Srbija says:

   Tacno tako..i ovog ce puta da puknu djavoli..oduvek su te velike sile padale na balkanu i opet ce!

 3. Beli Orao says:

  Teško da će proći , jer zapad tj NATO -Ameri rade na tome da se Srbija razbuca i tim uništi srbsko jezgro na Balkanu! Tako da su im tu oda leđa osigurana za dalji put na istok tj. Rusiju!!! Rat će nas preteći htjeli ili ne , ne odlučujemo mi nego Ameri , sa druge strane Rusija će pokušati da nam da oružje da se branimo i stvar je tu . Kad je već tako pametno bi bilo udruživanje snaga Grčke , Srbije , Makedonije i “ lipe naše crne gore” i smatrati šipke na Balkanu uopšte uz pomoć Rusije naravno !!!

  • Velika Metla says:

   Beli Orao,opasniji su nama "naši dosovci" i ostali slični otpad nego balije,šlihtari i usRaše zajedno!

   • Milan says:

    Potpuno tačna konstatacija.

  • Jovo Veselinovic says:

   turska sad muze putina i uvlaci se u dupe, Rusiji; posle ce turska da se okrene njemackoj da zajedno poniste srpsko jerzgo u grckoj i srbiji i makedoniji srbima kraj zivota na balkanu i evropi

 4. raikkonen says:

  cia objavila jezivi dokument...jel ta neka pismejker organizacija!?!?..hahaha..ma daajjj..

 5. Jovo Veselinovic says:

  Srbija nema Saveznika i nesme da se suprostvi Natu Paktu na Kosovu u Srbiji

  • Milan says:

   Natu kako kažeš a ja kažem NATO paktu baš treba jedan samo malo ozbiljniji sukob pa da se raspadne kao kula od karata. Njegov slom počeo je 1999 godine baš ovde a sada je red i da ga baš opet ovde dovedemo do fizičkog kraja.

 6. Vojna i ojdesve says:

  Neka pochne balkanski rat... Mnogo zlo satansko see rodilo... Neka izgine sve shta nije Pravda Bozhija...

 7. Karital says:

  Mogao bi vam Erdoan pokucat na vrata.

  • Velika Metla says:

   Karital,da nas je "Erdogan" tamanio istim žarom za onih skoro 5 vekova kao što je tvoj demoKURatski zapad u Prvom,Drugom ratu i devedesetih ne bi od nas ostalo ni za DNK analizu! Erdoganovi preci nisu imali konc-logore,iako su bili nemilosrdni prema Srbima,kao vi usRaše i vaša braća germanski nacisti! Turci su u tim vremenima bili GOSPODA,a ološ su bile poturice i vi vatikanoidi! Turčin se NIKOME nije morao dokazivati da je Turčin,za razliku od vas vatikanoida i poturica,koji se uvek morate dokazivati da više niste ono što jeste,nego da jeste ono što niste niti ćete ikada biti!

 8. Zemjo Makedonska says:

  -U Grckoj je danas postignut dogovor o razdvajanju crkve i drzave -10 000 popova je skinuto sa platnog spiska drzave Grcke. -Grcku ne voli niko od naroda iz njenog okruzenja.Grcku, Grke ne voli niti Turcin, niti Bugarin, niti Makedonac, niti Albanac!Grcka je nastala i odrzavana je snagom njenih mocnih mentora-zastitnika.No, geopoliticka situacija semenja, doci ce do promene I sve njene komsije ce biti sretne kada se Grcka nadje u problemima

 9. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  Rusi bi trebalo da rade na ujedinjenju Grka i Srba, da naoružaju tajne formacije ako već ne mogu (novcem bi mogli, ali niko ne razume ZAŠTO NE RADE PODMIĆIVANJE???) da pomite Ciprasa da izvede Grčku iz EU/NATO i tako ujedine Srbiju i Grčku. Sa tajnim formacijama bi mogli da pokrenu rat protiv šiptarije u pogodnom trenutku za Rusiju, a nama je uvek pogodan trenutak ako Rusija diktira situaciju.

 10. petrovgrad says:

  Albanci u Makedoniju nikada neće pristati na veliku Albaniju, jer bi tada bili ograničeni samo na deo današnje Makedonije, odnosno njen zapadni deo. Ovako drže u šaci celu Makedoniju. Takva je situacija sa Crnom Gorom, šta će joj tri opštine (Ulcinj, Bar i Plav) kad mogu da odlučuju za celo Crnu Goru. Da se podsetimo do dolaska Miloševića na vlast Šiptari su imali jakok uticaja u vlasti u R Srbiji. Bez njihove saglasnosti jedna ulica se nije mogla asvaltirati po Šumadiji. Mi smo to zaboravili.

 11. srdjan says:

  iskreno rusi i vole sto se srbima desava nesto lose bice ostavljeni naravno na nemilost crne ruke amerike a to su naravno siptari koji za amere obavljaju sve prljave poslove vrlo su opasni ne samo svojstveno sto znamo nego imaju vasington direktno iza sebe i mogu sta im zatreba pa i sto zatraze da dobiju naravno cilj je sad posle izgradjivanja odnosa sa globalnim kecom i dokazivanja lojalnosti satisfakciju imaju za sve pa sad i za teritorijalne pretenzije kao sto je severni deo grcke i srbije do glavnog grada,naravno srbi nemaju protekiciju da se ne obmanjujemo i lazno nadamo ,srbi su se rusima pokazali ka vrlo los saradnik prosaran sa mnogo vise od tri boje .

 12. Archelay says:

  Tamo neki Metaksas Italijanski fasistima rekao NE?Ma hajde,molim vas.Moguce je da je to rekao verbalno a u sustinu fasisti su fino lepo usli u tu zemlju.Zatim,sledio je oruzani otpor.A og koga?Od Makedonaca.Kasnije,da bi se to sakrilo Englezi i Amerikanci pod nazivom"gradzanski rat"naplm bombama poptamanio Makedonce.Celi svet zna o tom lakrdijom samo kao,CIA-nezna pa zato,u ovom slucaju ne pominjuju Makadoniju i Makedonce.Ako vec prosljavljaju njihovo NE,sto ne sponuju heroje?CIA majstorski koriste lazno prijateljstvo izmedzu Srba i Grka a sa druge strane hrabre Arnaute i protiv Srba i protiv Grka za na kraju ociste Balkana i od Srba,i od Grka,i od Makedonaca,i od Bugara.U korist koga?U korist Duboke drzave koja evo dosla do programiranog finala,sa parolom"kada vec ja nestajem-nestace i Planeta".

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *