СПРЕМА СЕ ВЕЛИКИ ХАОС – Русији хоће да одузму право вета у СБ УН!

SPREMA SE VELIKI HAOS – Rusiji hoće da oduzmu pravo veta u SB UN!

16 oktobra 2016

Russia's Foreign Minister Lavrov confers with Russia's Ambassador to the U,N. Churkin before addresing the U.N. Security Council in New York

„Ukidanje prava veta stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija omogućiće SAD i njihovim saveznicima usvajanje skoro svih rezolucija koje im odgovaraju“, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin.

– Svet je takav da SAD i njihovi saveznici praktično uvek imaju 9 glasova za neku rezoluciju, samim tim bez prava na veto oni bi jednostavno stavljali rezoluciju na sto i usvajali je – rekao je Čurkin, a prenose ruski mediji.

Visoki komesar UN za ljudska prava Zeid Raad el Husein je nešto ranije zatražio odlučne mere za prevazilaženje situacije oko sirijskog grada Alepa i sugerisao da treba da se usvoje neki kriterijumi za ograničavanje prava veta u SB UN. Prema njegovim rečima, ta izuzetno važna inicijativa omogućiće da se situacija u Siriji razmotri i na Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu.

Reagujući na to, Čurkin rekao je da komesar UN za ljudska prava nije nadležan da govori o tom pitanju, dok je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla da je pravo veta oruđe neophodno kako se ne bi izgubila strateška ravnoteža u svetu.

Čurkin se osvrnuo i na odnose Rusije i SAD rekavši da su oni gori nego 1973. godine.

KOMENTARI8 komentara

 1. dokolenko says:

  Dajte veto na ukidanje veta. UN treba ukinuti jer ne služi ničemu.

 2. Kosovac says:

  Ujedinjene Nacije nikada nisu služile ničemu, pogotovu sada pred izgledima početka III rata. Ako Vitalij Ćurkin nastavi da cmizdri kao što je Lavrov cmizdrio kada su Ruse izbacivali iz svetskog sporta, onda piši propalo. A baš bih voleo da neki kolega komentator objasni šta će se toliko strašno desiti ako Ujedinjene Nacije prestanu da postoje, kod toliko ujedinjenih u NATO, pa u Evroaziju, pa Svetsku Banku, ectra, ectra.

 3. Kosovac says:

  Da, ako UN prestanu da postoje, stvoriće se armija nezaposlenih, mislim onih koji su radili u OUN za dobre pare pa dobili šut kartu. Pa onda treba videti šta da piše na šlemovima oružanih formacija koje su poslate da nekim okupiranim jadnicima pokažu „force-snagu“, „snagu mira“, pisalo je UN, sada bi moralo da piše „France”, „England”, “Italiano”, “Norvege”, „USA“, možda “NATO”? Iz iskustva znam da ne bi pisalo „Rusija“.

  • filip says:

   Kosovac, jedino ti je ovaj komentar na mestu, ostali su nula, jer si se toliko nisko spustio u izražavanju, da se čudim.Ako si ti isti onaj Kosovac, koga smo ranije pratili, onda se sa tobom nešto dešava.Ipak, mislim da ti je neko uzeo pseudonim.

   • Kosovac says:

    filip,………. Filipe, samo je bio neki „Kosovac II”, jednom, njega sam lepo nahranio hvala Bogu ne javlja se više, tako da smo po pitanju da li sam ja „onaj isti Kosovac“, mirni. Dakle ja sam taj isti Kosovac, a ti si mi nešto sumnjiv zato što si se veoma nasekirao za moju nizinu u izražavanju, zato što pravi ljudi koji čuju da sam nekoga oterao u pičku materinu, ili kada sam neko Hrvatskom govnetu dodelio deklaraciju, oni mi kažu „Dobro si mu rekao“:

    • filip says:

     Kosovac, možeš sve to da kažeš našim lepim i bogatim jezikom, a što kaže Bora Čorba i bez "spominjanja familije " i teranja tamo odakle smo došli.Ostalo je u redu.

     • Kosovac says:

      filip,………. U principu si u pravu, svi treba da težimo kulturnom izražavanju. Ali ne znam da li si primetio da neki kulturno umeju i te kako da vređaju druge, a da bi im se vratila uvreda nekad nema druge nego da se opsuju, ili nešto gore od toga.

 4. Dondon says:

  Postenije je raspustiti UN. Oduzimanje veta Rusiji je ravno samoubistvu medjunarodne zajednice, a sa drugw strane ne postoji mehanizam kojim bi se omogucilo oduzimanje veta clanici saveta bezbednosti. Prica je cista novinarska glupost.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *