СПРЕМА СЕ ЗАВЕРА УНУТАР ЕУ – СВИ ПОКУШАВАЈУ ДА САПЛЕТУ МАЂАРСКУ

SPREMA SE ZAVERA UNUTAR EU – SVI POKUŠAVAJU DA SAPLETU MAĐARSKU

28 juna 2024

VELIKA grupa poslanika Evropskog parlamenta, kao i 20 hiljada građana iz zemalja EU, uputili su pismo Evropskom savetu tražeći da ne bude dopušteno da Mađarska predsedava Unijom od 1. jula 2024. godine.

Tekst pisma poslatog na razmatranje Evropskom savetu citira britanski dnevni list The Guardian.Inicijatori pisma smatraju da će „biti izuzetno opasno po ugled Evropske unije“ ako sadašnje rukovodstvo Mađarske, na čelu sa Viktorom Orbanom, bude predstavljalo EU u međunarodnoj areni.

Autori pisma ističu da „Mađarska u sadašnjem obliku nikada ne bi postala članica EU“, pa da zato „njenom kriminalnom rukovodstvu ne sme biti dozvoljeno da predstavlja Evropsku uniju“.

Pozvali su Evropski savet i da „ustane protiv maltretiranja” od strane mađarske vlade, koja, po njihovom mišljenju, „očigledno ima problema sa poštovanjem osnovnih evropskih principa i vrednosti”.

Ranije je saopšteno da Evropska unija razmatra mogućnost donošenja odluka većinom glasova umesto principa jednoglasnosti kako bi se zaobilazilo mađarsko pravo veta koje Budimpešta koristi po pitanjima antiruskih sankcija i pomoći Ukrajini.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *